vrijdag 30 december 2011

Telomeren: Het geheim van een langer leven

Het is bekend dat veel verschillende factoren bijdragen aan de menselijke levensverwachting. Dat het menselijk lichaam veroudert is niet natuurlijk. Ontdek het geheim van een langer leven.

Veel mensen die bewust leven eten bijvoorbeeld ongekookte biologische groenten en fruit terwijl ze bewegen en hun lichaamsgewicht op peil houden.

De wetenschap die het verband bestudeert tussen levensstijl en voeding enerzijds en gezondheid en levensverwachting anderzijds, beter bekend als epigenetica, heeft ons veel geleerd over telomeren: kleine DNA-strengen die lijken op een ritssluiting en al dan niet korter worden als gevolg van ontsteking, stress en dieetkeuze.

Onderzoekers laten in het Journal of Nutritional Biochemistry weten dat het verminderen van oxidatieve stress en onstekingen en het verbeteren van DNA-methylering leidt tot langere telomeren waardoor het verouderingsproces stagneert. Specifieke voedingsstoffen bieden de noodzakelijke bouwstenen die een gezond DNA ondersteunen en je levensverwachting verhogen.

Onze genen worden continu beïnvloedt door onze omgeving, levensstijl en dieetkeuze. Ze worden in de baarmoeder gevormd, grotendeels gebaseerd op de voedingskeuze en levensstijl van de moeder. Terwijl we ouder worden lezen onze genen commando’s met betrekking tot micronutriënten en onze omgeving om overleving op de korte termijn veilig te stellen. Al het voedsel dat we consumeren resulteert in een verandering van onze gen-expressie. Je kunt enerzijds zorgen voor een optimale gezondheid of ziek worden.

DNA-methylering en telomeren

Methylering is van essentieel belang om de integriteit van het DNA te behouden en het korter worden van telomeren te helpen voorkomen. Voedsel en voedingsstoffen die methylgroepen bevatten zijn van groot belang om genetische mutaties te voorkomen die resulteren in kanker.

Onderzoekers tonen in het Journal of Nutrition aan dat mannen met het hoogste foliumzuurgehalte in het bloed de langste telomeren hebben in vergelijking met mannen met de laagste gehaltes. Naast foliumzuur (800 mcg per dag) worden vitamine B12 (500 tot 1000 mcg per dag) en overige B-vitaminen geassocieerd met langere telomeren. Zwavelrijke eiwitten uit noten en zaden leveren ook belangrijke methylgroepen.

Onafhankelijke onderzoeksprojecten hebben geconcludeerd dat de mineralen zink (25 tot 50 mg per dag) en magnesium (400 tot 800 mg per dag) noodzakelijk zijn om de DNA-sequentie gedurende de celdeling accuraat te voltooien. Een inaccurate sequentie kan leiden tot vroegtijdige vernietiging van cellen en versnelling van het verouderingsproces.

Vitamine C (1 tot 3 gram per dag) vertraagt het verlies van telomeren in menselijke endotheliale cellen die het lumen van de bloedvaten bekleden, zo blijkt uit onderzoek. Deze cellen spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Vitamine E tocotriënolen (400 mg per dag) hebben aangetoond de lengte van telomeren en DNA-schade te herstellen, waaruit blijkt dat een voedingsstof het korter worden van telomeren en daarmee een onderliggende oorzaak van het verouderingsproces tegen kan gaan.

Stress en ontstekingen zijn twee controleerbare factoren die onafhankelijk van elkaar de lengte van telomeren verkorten en leiden tot celveroudering. Het controleren van stress is essentieel om de chemische boodschappers die onstekingen doen oplaaien een halt toe te roepen. Bovendien hebben onderzoekers verschillende polyfenolen (resveratrol, druivenpitextract en curcumine) ontdekt die systemische ontsteking verminderen, de lengte van telomeren helpen behouden en de levensverwachting verhogen.




Bron:  Niburu.nl & Naturalnews.com

dinsdag 27 december 2011

Angstige mensen zijn ongevoeliger voor hun omgeving

Van angstige mensen wordt vaak gedacht dat ze 'overgevoelig' zijn. Uit onderzoek van de universiteit van Tel Aviv blijkt het tegendeel: ze zijn niet gevoelig genoeg.

Onderzocht werd hoe de hersenen van angstige en niet-angstige mensen reageren op angstwekkende prikkels. De hersenactiviteit werd gemeten door middel van een EEG. Hieruit bleek dat de hersenen van de mensen in de angstige groep minder geactiveerd werden door de beelden dan die van de niet-angstige groep.

De onderzoekers denken dat angstige mensen misschien minder goed in staat zijn om bedreigingen in te schatten en dat is nu eenmaal noodzakelijk om adequaat te kunnen reageren. Niet-angstige mensen hebben kennelijk een onbewust vroeg signaleringssysteem dat hen voorbereidt op potentieel gevaar. Angstige mensen worden daarentegen overvallen door angstwekkende situaties, die niet angstigen al onbewust hadden zien aankomen.

Wel belangrijk om te weten is dat het onderzoek werd uitgevoerd onder studenten: de 10% meest angstigen werden vergeleken met de 10% minst angstigen. Het gaat dus niet om mensen met een angststoornis, zoals een paniekstoornis of smetvrees.

Door: Chantal Caes

Bron: Welingelichtekringen.nl

"Te weinig stress bijna even schadelijk als te veel"

 
 
Stress, stress, stress ... het is overal en verschijnt hoofdzakelijk in een negatief daglicht. Nochtans zou een tekort aan stress bijna even schadelijk zijn als een overdosis. Tenminste als we een recente review van heel wat stressonderzoeken mogen geloven. In een ideale wereld zouden we dus net genoeg tegenwerking in ons leven moeten hebben opdat we toekomstige problemen de baas kunnen.

Een leven zonder stress en tegenstand klinkt hemels, niet? Nochtans zouden de gelukkigste en gezondste mensen net diegene zijn die al vroeg in hun levensloop werden blootgesteld aan toch minstens een kleine hoeveelheid negatieve ervaringen.

Stress

De review stelt dat ondanks de populaire gedachte, stress eigenlijk helemaal niet zo slecht is. Een lage tot matige dosis ervan zou zelfs noodzakelijk zijn voor een gezonde groei. Wat echter wel schadelijk is, is een grote en oncontroleerbare hoeveelheid stress. Denk maar aan het meemaken van een natuurramp of het leven in extreme armoede. Zeker voor kinderen is dit uitermate schadelijk, maar ook helemaal stressvrij opgroeien zou allesbehalve gezond zijn.

Hiermee steunt de review de gedachte dat onze hersenen werken als spieren die versterkt moeten worden door blootstelling aan geleidelijk toenemende belasting in de juiste ontwikkelingsfasen. Zonder oefening kwijnen ze weg en een plotse overlading zorgt enkel voor kwetsuren. Stress met mate kan dus gezien worden als fitness voor onze hersenen.
Lees verder op: HLN.be

In geen enkel Europees land is meer dan de helft gelukkig

Afbeelding

De bevolking van Noord-Europa is het gelukkigst, gevolgd door mensen die in Zuid-Europese landen leven. Maar nergens is meer dan de helft van de bevolking gelukkig, zo blijkt uit een studie van Cambridge University.

In de grote West-Europese landen zijn de Britten gelukkiger dan de Fransen en de Duitsers. In Groot-Brittannië mag één op vijf zichzelf gelukkig noemen, tegenover 14 procent in Frankrijk. Duitsland scoorde een fractie minder dan de Britten. De Fransen haalden een duidelijk lagere scoorde op hun gevoel van eigenwaarde. Daar bleken de Spanjaarden dan weer in uit te blinken.

Opvallend was dat in geen enkel Europees land de helft van de bevolking gelukkig was. In Oost-Europa was de bevolking het minst gelukkig. De slechtste score was er in Rusland en Portugal, waar niet één op tien zich gelukkig voelt.

Bron: Wereldgheimen.nl

maandag 26 december 2011

Weinig eten houdt je hersenen jong

Te veel eten kan ertoe leiden dat je hersenen sneller verouderen, terwijl minder eten een molecule activeert die helpt de hersenen jong te blijven. Dat blijkt uit een Italiaans onderzoek.

De molecule, CREB1 genoemd, wordt in de hersenen geactiveerd als deze weinig voedsel krijgen (bij een caloriearm dieet), althans bij muizen. CREB1 activeert verschillende genen die verband houden met de levensduur en het goed functioneren van de hersenen.

De onderzoekers hopen dat ze CREB1 ook door middel van medicatie kunnen activeren, zodat je je brein jong kunt houden zonder op dieet te moeten.

Caloriearm hield in dat de dieren 70% van hun normale hoeveelheid voedsel kregen. Uit eerder onderzoek is bekend dat een dergelijk dieet ook obesitas en diabetes bij muizen voorkomt, tot betere cognitieve prestaties en een beter geheugen leidt, en de dieren minder agressief maakt. Ze krijgen ook minder vaak de ziekte van Alzheimer of pas veel later en met minder ernstige symptomen dan hun overvoede soortgenoten.

Dat overgewicht niet gunstig is voor de hersenen was al bekend, maar de Italiaanse onderzoekers ontdekten het moleculaire mechanisme dat erachter zit. Dieren zonder CREB1 vertonen dezelfde hersenveroudering en -ziekten als overvoerde of oude dieren.

Door: Chantal Caes

Bron: Welingelichtekringen.nl

zondag 25 december 2011

Kamille helpt tegen slapeloosheid, angstgevoelens en depressie

Angstgevoelens en slapeloosheid gaan soms hand in hand en worden vaak geassocieerd met depressie. De aandoeningen hebben een serieuze
invloed op het leven van mensen.

Ongeveer 18 procent van alle volwassenen heeft last van angstgevoelens terwijl 29 procent er ooit mee te maken krijgt.

Daarnaast kan tot 30 procent van de bevolking lijden aan een bepaalde vorm van slapeloosheid, waarvan een groot gedeelte gediagnosticeerd is als depressief. In totaal kost het meer dan 11 miljard euro aan medische zorg per jaar. Alhoewel meestal medische interventies plaatsvinden is er een variëteit aan natuurlijke oplossingen waaronder kamille, een kruid dat goedkoop is en overal verkrijgbaar.

Kamille verzacht angstgevoelens

Terwijl natuurgeneeskundigen kamille al lange tijd aanbevelen tegen angst hebben onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania deze relatie wetenschappelijk aangetoond. In een studie uit 2009 vergeleken de auteurs scores van gestandaardiseerde tests om angstgevoelens te meten.

Gedurende acht weken kreeg één groep een placebo terwijl de andere groep farmaceutische kamille kreeg. De participanten werden daarna getest om veranderingen in de symptomen te meten. Het bleek dat de angst bij mensen die kamille namen minder werd en de veranderingen bleken bovendien statistisch significant.

Kamille helpt om te slapen

Sommigen zijn bekend met kamille als een verzachtende thee die je een ontspannen en slaperig gevoel geeft. De effectiviteit van kamille komt mogelijk door de licht kalmerende werking.

Alhoewel onderzoekers het verband tussen kamille en slaap bij mensen niet hebben aangetoond zijn er wel studies naar dieren die een dergelijke relatie aantonen. Een Japanse studie naar ratten concludeerde bijvoorbeeld dat kamille werkt als een kalmeringsmiddel en helpt om in slaap te vallen.
Kamille heeft bovendien een ontstekingsremmende werking en bevordert de slaap door zwellingen als gevolg van ontstekingen en allergieën te verminderen.

Kamille beïnvloedt indirect depressie

In een artikel over depressie en slapeloosheid in het Journal of Affective Disorders concludeerden de auteurs dat mensen met een diagnose slapeloosheid een groot risico lopen ook te worden gediagnosticeerd met depressie. Angst wordt sterk geassocieerd met depressie.

Tot 85 procent van de depressieve individuen bleek ook last te hebben van angstgevoelens, zo bleek uit de studie die gepubliceerd is op de website van Healthy Place. Symptomen van angst en slapeloosheid tijdens een depressie zouden door kamille moeten verzachten.

Langdurige effecten van kamille

In tegenstelling tot sommige supplementen die slechts een paar uur werken blijkt kamille langere tijd in het systeem aanwezig te blijven. In een studie uit 2005 in het Journal of Agricultural and Food Chemistry naar de urine van vrijwilligers die twee weken lang dagelijks kamille dronken werden verhoogde gehaltes hippuraat aangetroffen, een ontstekingsremmende glycine die spiertrekkingen helpt verzachten. Twee weken nadat de vrijwilligers waren gestopt met het drinken van kamille waren de gehaltes nog steeds meetbaar.

Kamille is verkrijgbaar zonder recept als gedroogd kruid, zalf, olie, tinctuur, siroop en thee.

Bron: Niburu.nl & Naturalnews.com

Mens is van nature een echte multitasker

Geschreven door Caroline Hoek

Mens is van nature een multitasker, zo blijkt uit onderzoek. Bewijst dit dan dat mannen het ook echt kunnen?

Hoewel al wel vaker is bewezen dat mensen kunnen multitasken, is dit onderzoek toch echt bijzonder. Wetenschapper Julio Martinex-Trujillo zocht namelijk uit hoe we precies multitasken.

Manier

Er zijn namelijk verschillende manieren. Mensen kunnen hun aandacht als het ware splitsen en op twee zaken gericht zijn. Ook is het mogelijk dat ze onterecht het idee wekken dat ze multitasken. Bijvoorbeeld door hun aandacht heel snel van het ene op het andere te richten. Een andere mogelijkheid is dat ze ‘doen alsof ze multitasken’ door als het ware uit te zoomen en de hele situatie (met daarin twee aandachtstrekkers) in één keer te overzien.

Hoe?

Om te achterhalen hoe we multitasken, bestudeerden de onderzoekers twee apen. Zij werden geconfronteerd met twee objecten en een derde object dat afleiding bood. Terwijl de dieren daarnaar keken werden de activiteiten van zenuwcellen vastgelegd. En wat blijkt? De apen bleken hun aandacht echt te kunnen splitsen en zich op twee relevante objecten te kunnen richten en het afleidende object te kunnen negeren.

Lees verer op: Scientias.nl

Nieuwe dingen leren tijdens het slapen, het kan!

 
Mensen die hun dromen kunnen controleren, zijn in staat nieuwe dingen te leren tijdens hun slaap.

Onderzoekers aan de universiteit van Yale bestudeerden de hersenfunctie van mensen die hun dromen zelf kunnen manipuleren. Ze kunnen tijdens hun slaap zelf het onderwerp van hun dromen bepalen door hun brein te controleren zich te openen. Dankzij deze vaardigheid kunnen ze nieuwe dingen leren terwijl ze slapen. Deze dromers presteerden namelijk beter op vlak van taken waarbij gebieden in het brein die sociale interactie en emotionele beslissingen controleren in actie treden.

Nieuwe vaardigheden


Nu bestuderen de vorsers hoe ze mensen kunnen trainen nieuwe vaardigheden te leren door hun dromen te bepalen en nieuwe ideëen in te prenten. Ze hopen dat die de sociale controle kan verbeteren en hen kan helpen om beter beslissingen te maken. Uit eerder onderzoek bleek al dat mensen die droomden over het werpen van een muntje in een tasje hier ook beter in waren na het ontwaken.

Slaappositie


Een ander onderzoek eerder deze week toonde aan dat je slaappositie heel wat prijsgeeft over je persoonlijkheid. Mensen die aan de linkerkant van het bed slapen zijn gelukkiger dan wie rechts ligt. Een kwart van de linksen werd met een positief gevoel wakker en was klaar om de dag te trotseren, ze konden ook beter met stress om in vergelijking met humeurige rechtse slapers. (ep)

Bron: HLN.be

Vooroordelen helpen ons orde te scheppen in de wereld

Afbeelding

Vooroordelen zijn geen product van een ideologie, maar wel van een diepere psychische nood om snel antwoorden te krijgen en duidelijkheid te creëren in de wereld. Personen die zich niet gemakkelijk voelen met ambigue situaties en snelle en duidelijke beslissingen willen maken, zijn ook geneigd om generalisaties te maken over andere mensen. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Gent. Dat is volgens hen ook de reden waarom deze personen autoriteiten en sociale normen blindelings volgen.

"Personen met vooroordelen voelen een veel grotere nood om snelle en duidelijke oordelen en beslissingen te nemen, zodat ze ambigue situaties kunnen vermijden," merken de onderzoekers Arne Roets en Alain Van Hiel op. "Uiteraard moet iedereen beslissingen nemen, maar sommige personen hebben een echte hekel aan onzekerheid en grijpen daarom snel naar de meest voor de hand liggende informatie, vaak de eerste informatie die ze tegenkomen. Ze blijven ook bij die beslissing. Tegenargumenten worden gewoon genegeerd."

Deze manier van denken is volgens de onderzoekers gelinkt aan de nood van het individu om de wereld - vaak onbewust - in categorieën te onderverdelen. "Sociale categorieën zijn handig om de complexiteit te reduceren, maar het probleem is dat aan die categorieën ook een eigenschap wordt verbonden. Dat leidt tot vooroordelen en stereotypes," voeren ze aan. "Mensen die een snelle beslissing moeten nemen, zullen een nieuwe persoon oordelen op basis van de informatie en eigenschappen die ze aan die categorie al hebben toegemeten."

"Het fenomeen kan echter ook een positieve werking hebben," stippen de onderzoekers nog aan. "Het systeem kan er immers ook toe leiden dat vooroordelen worden afgezwakt. Wanneer iemand een persoon uit een andere groep persoonlijk mag, kan dat een positieve uitwerking hebben op het oordeel over de hele categorie. Op die manier kan positieve informatie de aversie, angst en vrees voor het onbekende wegnemen."

Bron: Wereldgeheimen.nl

Vijf natuurlijke trucjes om je bloedsuikerspiegel laag te houden

Onze voorouders zagen zoetigheden en zetmeel als een zeldzame delicatesse. De meeste mensen in onze westerse samenleving worden echter opgevoed met een dieet van suikers, granen en andere zetmelen.
Ontdek de beste en meest eenvoudige strategieën om je bloedsuiker en insulinerespons te verlagen wanneer je koolhydraatrijk voedsel consumeert.
Het effect van voedsel op de bloedsuikerspiegel wordt gemeten met de glykemische index (GI). De GI varieert van 0 tot 100. Voedsel met een GI lager dan 55 heeft een lage GI terwijl voedsel met een GI van 70 of hoger een hoge GI heeft.
De bloedsuikerrespons op verschillende soorten voedsel kan ook gemeten worden met de glykemische lading (GL). De GL meet hoelang het voedsel suiker afgeeft aan het systeem. Veel voedsel kan een hoge GI hebben maar tegelijkertijd een lage GL. Een voorbeeld is de watermeloen. Andere levensmiddelen hebben een lage GI maar een hoge GL zoals havermout, dat gedurende langere tijd suiker afgeeft.
Een GL van 20 of meer is hoog en een GL van 10 of minder is laag. Levensmiddelen met een hoge GL kunnen leiden tot ontstekingen dus is het aan te raden voedsel te eten met een lage GI en een lage GL.
Eenvoudige strategieën om de bloedsuikerspiegel op peil te houden
  • Gebruik citroen: Het citroenzuur in citroen helpt als buffer voor de opname van suiker in het bloed. De antioxidanten en mineralen in de citroen helpen de insulinesignalering en de leverfunctie te verbeteren en stabiliseren de bloedsuikerspiegel.
  • Gebruik appelciderazijn: Azijnzuur in azijn vermindert de glykemische respons op een gemiddelde koolhydraatrijke maaltijd met 31 procent. In een studie werd een koolhydraatrijke maaltijd met een een glykemische index van 100 teruggebracht naar 64. Appelciderazijn levert enzymen, probiotica en mineralen die de bloedsuikerrespons verbeteren.
  • Consumeer gefermenteerd voedsel: Het gaat dan bijvoorbeeld om kokosnoot kefir, zuurkool, augurk en kimchi. Rauwe gefermenteerde zuivel omvat yoghurt, kefir, amasai, gefermenteerde wei en rauwmelkse kaas. Deze levensmiddelen hebben een natuurlijk zuur dat de opname van suiker door het bloed terugdringt en ze voorzien het lichaam van enzymen, probiotica en andere bioactieve voedingsstoffen die de bloedsuikerrespons verbeteren.
  • Gebruik kaneel: Kaneel verbetert de spijsvertering en de gevoeligheid van insulinereceptoren. Het weerhoudt enzymen er bovendien van insulinereceptoren te deactiveren. Kaneel bevat ook een extreem krachtige antioxidant die ontstekingen helpt voorkomen die celmembranen en insulinereceptoren beschadigen.
  • Multivitaminen en chroom: Multivitaminen voorzien het lichaam van mineralen en B-vitaminen die van essentieel belang zijn voor de bloedsuikerbalans. Chroom produceert en activeert de koolhydraat transporter GLUT-4. Chroom activeert GLUT-4 doordat het molecuul zich van het binnenste van de cel naar het celmembraan beweegt. Dit opent een raam in de cel zodat glucose naar binnen kan stromen. Vervolgens kan het worden omgezet in energie terwijl de bloedsuikerspiegel daalt naar een stabiel niveau.

vrijdag 23 december 2011

Kind weet al dat positief denken fijn is

Geschreven door Caroline Hoek



Wetenschappers hebben ontdekt dat kinderen van vijf jaar al begrijpen dat positieve gedachten leiden tot een fijner gevoel.

De onderzoekers verzamelden 90 kinderen (tussen de vijf en tien jaar oud) en lieten ze zes verhalen horen. In de verhalen kwamen twee mensen voor. De ene maakte iets fijns mee (hij kreeg bijvoorbeeld een hond). De ander iets naars (hij gooit een glas melk om). Het verhaal eindigde met de gedachten van de twee karakters. Soms waren die negatief, zelfs als ze iets prettigs hadden meegemaakt. En soms waren ze positief, ook al hadden ze niets naars meegemaakt.

Gevoel

De onderzoekers vroegen de kinderen vervolgens om te raden hoe de karakters zich na afloop van het verhaal voelden. Kinderen van vijf jaar bleken al te begrijpen dat iemand met een positieve gedachte zich prettiger voelde dan iemand met een negatieve gedachte.

Optimistisch
Wel bleken sommige kinderen moeilijk te kunnen begrijpen dat een positieve gedachte iemand na een nare gebeurtenis een goed gevoel kan geven. Kinderen die van zichzelf optimistisch waren, begrepen dat beter dan pessimistische kinderen. Maar opvallend genoeg bleken ook de ouders hier een rol in te spelen. Zelfs nog een grotere rol dan de kinderen zelf. Hoe zij tegen de situatie aankeken, bleek doorslaggevend voor de kijk van het kind. “De sterkste voorspellende factor was niet de hoop of het optimisme van het kind zelf, maar van hun ouders,” vertelt onderzoeker Christi Bamford.

Ouders kunnen dan ook veel leren van dit onderzoek, zo is binnenkort in het blad Child Development te lezen. Zij zouden hun kinderen moeten helpen om te begrijpen dat positieve gedachten juist in moeilijke omstandigheden heel fijn zijn.

Bron: Scientias.nl

woensdag 21 december 2011

Gaatjes genezen zonder te boren of te vullen

Een gaatje laten boren om het vervolgens te laten vullen met composiet of giftig amalgaam is niet de enige manier om gaatjes te genezen.

Sarah Pope van de Weston A. Price Foundation vertelt hoe een gaatje in het gebit van haar zoon is genezen door een eenvoudig dieet, een supplement met een combinatie van twee krachtige genezende olieën.

Toen Sarah’s echtgenoot het gaatje ontdekte besloot het stel gelijk een afspraak te maken bij de tandarts om het te laten vullen. Ondanks dat het echtpaar de kennis in huis heeft om gaatjes op een natuurlijke manier te genezen beslisten Sarah en haar man dat het gevuld zou moeten worden.

Omdat de eerste afspraak pas enkele weken later was gepland probeerde Sarah het natuurlijke alternatief. Haar zoon kreeg de opdracht elke dag rauwe boter en honing te eten op twee sneetjes geroosterd brood met een teelepel gefermenteerde levertraan en drie capsules boterolie.

Volgens Sarah at haar zoon al elke dag tahin en honing op geroosterd brood en kreeg hij ook levertraan. Ze koos om de tahin te vervangen door rauwe boter en voegde boterolie toe aan zijn dagelijkse dosis gefermenteerde levertraan, een synergetische combinatie aangeprezen door Dr. Weston A. Price.

Een dag voor de afspraak werd Sarah gebeld door de tandartsassistente dat er iets tussen was gekomen en dat de afspraak zou worden verzet naar een paar weken later. Sarah’s zoon bleef de rauwe boter en boterolie consumeren en voordat hij naar de tandarts zou gaan was zijn gaatje helemaal verdwenen.
Dit succesverhaal is inspirerend vanwege de eenvoud. Wat is er gemakkelijker dan het eten van verse rauwe boter en een beetje boterolie?

Bron: Niburu.nlNaturalnews.com

Wanneer heeft sociale steun het meeste effect?


 







Angst voor spreken in het openbaar is een van de meest voorkomende angsten. Maar wat gebeurt er als je geliefde je aanmoedigt terwijl je je voorbereidt? Voel je je dan beter? Reageert je lichaam heel anders op stress als je partner je steunt? Dat kan, tenminste als je drager bent van een specifieke vorm van het oxytocine receptor gen.

Van oxytocine is bekend dat het van invloed is op verschillende soorten positieve gedragingen en gevoelens. In de meeste studies wordt echter gekeken naar de hoeveelheid oxytocine die circuleert in je bloed of naar de effecten van het toedienen ervan (meestal via een neusspray). Nu pas richten wetenschappers zich op de oxytocine receptor.

Iedere stof in je hersenen of in je bloed heeft pas effect als ze zich bindt aan een receptor. Welke receptoren dat zijn, waar ze zich bevinden, hoe ze reageren en waarmee ze in verbinding staan, is van invloed op het effect van de stof. Kleine veranderingen in de genen, de zogenaamde enkel-nucleotide polymorfismen (Single Nucleotide Polymorphism, afgekort als SNP, uitgesproken als snip), kunnen de eiwitten in de genen veranderen en zijn van invloed op hoe goed de receptoren werken. Met name polymorfisme rs53576, dat een enkel nucleotide in het oxytocine receptor gen verandert van een G in een A, komt relatief vaak voor bij mensen.

Nu is dus onderzocht hoe mannen die een toespraak moeten gaan houden reageren, al naargelang hun SNP (er zijn 3 typen: GG, GA en AA). De ene helft van de groep bereidde hun toespraak alleen voor en de andere helft in aanwezigheid van een vriendin. Vlak voor en meteen na de toespraak werd het cortisolniveau (het stresshormoon) gemeten.

Het cortisolniveau steeg bij alle groepen, maar bij de mannen met een G in hun genotype (GG of AG) was de stijging van de cortisolspiegel veel kleiner als ze gesteund werden door een vriendin. In de AA groep was de sociale steun niet van invloed op de cortisolniveau's.

Opmerkelijk was wel dat de GA en GG groepen zich niet minder gestresst voelden: er was dus wel een fysiologisch, maar geen gevoelsmatig effect. Het laatste woord is er nog niet over gezegd. Er zijn tal van factoren van invloed, bv. of iemand de steun graag wil. Zou het bij vrouwen ook zo werken?, enz.

Door: Chantal Caes
 
Bron: Welingelichtekringen.nl & Blogs.ScientificAmerican.com

maandag 19 december 2011

Het volgen van je Hart is slimmer dan je denkt

Neurologen hebben de verbazingwekkende ontdekking gedaan dat het hart meer een orgaan is voor intelligentie dan een holle spier die bloed door het lichaam pompt.


Meer dan de helft van het hart bestaat uit dezelfde zenuwcellen die worden gevonden in de hersenen.

Joseph Chilton-Pearce, auteur van The Biology of Transcendence, noemt het hart ook wel het belangrijkste biologische apparaat in ons en de zetel van onze intelligentie.

Het hart is bovendien de bron van het meest krachtige elektromagnetische veld van het lichaam. Elke cel van het hart is uniek omdat zij niet alleen synchroon met alle andere hartcellen pulseert, maar ook een elektromagnetisch signaal produceert dat wordt uitgezonden.

Een EEG dat hersengolven meet toont aan dat de elektromagnetische signalen uit het hart zoveel krachtiger zijn dan hersengolven dat het aflezen van het frequentiespectrum van het hart op een meter afstand van het lichaam kan worden gedaan. Zonder elektroden.

Torus

De elektromagnetische frequentie van het hart beweegt in de vorm van een torus. De as van de torus strekt zich uit van de bekkenbodem tot de schedel en het hele veld is holografisch wat betekent dat informatie van elk punt in de torus kan worden afgelezen.

Het elektromagnetische veld van de torus is niet de enige bron die dit type elektromagnetisch veld voortbrengt. Elke atoom zendt dezelfde torus uit. De Aarde bevindt zich ook in het centrum van een torus, evenals het zonnestelsel en ons sterrenstelsel en allen zijn ze holografisch.

Wetenschappers denken dat er een goede kans is dat er één enkele universele torus is die een oneindig aantal holografische tori bevat. Dit betekent dat eenieder van ons is verbonden met het gehele universum en per definitie op elk gegeven moment toegang heeft tot alle informatie. Wanneer we in rust zijn en toegang krijgen tot ons hart verbinden we ons letterlijk met de eindeloze voorraad wijsheid van het universum zodat ‘wonderen’ in ons leven komen.

Perceptie

Wanneer we ons afsluiten van het hart en haar wijsheid en liefdesenergie neemt het ego of intellect het over dat onafhankelijk opereert van het hart. Op die manier keren we terug naar een overlevingsmodus gebaseerd op angst, hebzucht, macht en controle. Zodoende geloven we dat we afgescheiden zijn en verschuift onze perceptie van het leven naar beperking, schaarste en vechten om te overleven. Dit verbazingwekkende orgaan dat we vaak negeren en waar we vaak muren omheen bouwen biedt ons kracht, hoop, moed en compassie om de hoger emotionele intelligentie te activeren die ons door ons leven leidt.

Ons leven stond lange tijd in het teken van angst in plaats van gecentreerd leven vanuit het hart. Wanneer eenieder meedoet aan de stille revolutie van het leven vanuit het hart zien we dit terug in de wereld om ons heen. Dit is de manier waarop iedereen verandering in de wereld, harmonie, vrede en balans kan creëren.

Bron: Niburu.nlDimensionalbliss.com

donderdag 15 december 2011

Babyjaren van cruciaal belang voor latere romance

Geschreven door Caroline Hoek


Uw relatie met uw moeder in de eerste 18 maanden van uw leven voorspelt hoe uw andere relaties gaan verlopen.

Jong geleerd, oud gedaan. Dat geldt ook voor liefhebben, zo concluderen wetenschappers. De eerste 12 tot 18 maanden van ons leven zijn daarbij cruciaal. “Je ervaringen met je moeder tijdens de eerste twaalf tot achttien maanden van je leven voorspellen je gedrag in romantische relaties die je twintig jaar later hebt,” vertelt onderzoeker Jessica Salvatore. “Voor je het je kunt herinneren, nog voor je de taal spreekt om het te beschrijven en op manieren waar je je niet van bewust bent, nestelen impliciete houdingen zich in je geest.” Mensen krijgen ideeën over hoe ze behandeld moeten worden en of ze de liefde en affectie wel waard zijn.

Onderzoek

Salvatore baseert haar conclusies op onderzoek. Onder meer met 75 kinderen die vele jaren op rij gevolgd werden. De kinderen werden samen met hun moeder geconfronteerd met rare situaties die stress opleverden. Op basis daarvan keken de onderzoekers hoe hecht de twee waren. In de jaren die volgden werd de emotionele en sociale ontwikkeling van de kinderen goed in de gaten gehouden. Zo werd er bijvoorbeeld gekeken hoe goed de inmiddels volwassen geworden proefpersonen in staat zijn om conflicten met vrienden en ook geliefden op te lossen. Ook bestudeerden de onderzoekers eerder onderzoek dat naar dit onderwerp is gedaan. Ze beschrijven hun studie in het blad Current Directions in Psychological Science.

Verklaring

Het onderzoek verklaart gedrag. Bijvoorbeeld waarom mishandelde kinderen later zelfs ook kinderen gaan mishandelen. Het is een patroon dat er al van jongs af aan in zit en dat zeker in perioden van stress weer boven kan komen.
Dat wil niet zeggen dat een kind dat nooit is liefgehad op latere leeftijd niet kan liefhebben. Of dat een mishandeld kind altijd uit moet groeien tot een mishandelde ouder. Als mensen zich ervan bewust worden welke patronen ze onbewust nastreven dan kunnen ze deze herzien, zo stellen de onderzoekers.

Bron: Scientias.nl

woensdag 14 december 2011

Helft van intelligentie komt van ouders


Je hoort wel eens dat 'domme mensen' zou moeten verboden worden zich voort te planten of dat slimme mensen ook wel slimme kinderen zullen hebben. Maar hoewel intelligentie deels bepaald wordt door erfelijkheid (en dus de ouders), geldt dat maar voor de helft van het totaal. Met andere woorden: domme of slimme ouders krijgen niet enkel respectievelijk domme of slimme kinderen.

Wetenschappers onderzochten daarvoor het bloed van 3.500 Engelsen en Schotten, goed voor zo'n half miljoen genetische markers. Na een analyse van dat bloed en een intelligentietest, bleek dat 40 procent van de gekristalliseerde intelligentie (de mogelijkheid om kennis en vaardigheden aan te leren) bepaald wordt door de genen.

Vloeiende intelligentie, de vaardigheid om te redenen en abstract te denken, is voor  51 procent afhankelijk van de genen.
De rest van intelligentie wordt bepaald door de omgeving: de mensen waarmee je omringd wordt, het schoolsysteem, de ervaringen die je opdoet.

"Mensen met minder intelligente ouders moeten dus niet bij de pakken gaan neerzitten: hun lot is nog niet beslist. Je kan je genen te slim af zijn, want werkelijke intelligentie wordt bepaald door de interactie tussen genen en je omgeving", legt professor Ian Deary van de universiteit van Edinburgh uit.

Deze onderzoeksresultaten zijn een belangrijke vooruitgang; mogelijk gemaakt door een nieuwe genenanalysetechniek uit Australië. "Het bewijst vooral dat intelligentie geen zaak is van één (of een paar) simpel(e) gen(en), of één toevallige mutatie. Intelligentie is het ultieme bewijs van evolutie, waarbij verschillende genen elkaar beïnvloeden op verschillende manieren."

De onderzoekers hopen met het onderzoek uiteindelijk een verklaring te vinden voor waarom sommige hersenen 'goed' verouderen en andere niet.  (edp)

Bron: HLN.be

Mensen uit hogere sociale klassen zijn minder empatisch

Sociale klassen hebben een fundamentele invloed op de manier waarop mensen denken over de wereld, zo blijkt uit onderzoek in Current Directions in Psychological Science.

De studie concludeert in het licht van de wereldwijde protesten dat sociale klassen een onderdeel vormen van wie we zijn, ondanks dat veel mensen denken dat klassen irrelevant zijn.

Dat zegt coauteur Dacher Keltner van de Universiteit van Californië in Berkeley. Een studie die in november werd gepubliceerd in Psychological Science wijst erop dat mensen uit hogere sociale klassen moeite hebben de emoties die andere mensen voelen te herkennen. Mensen van lagere sociale klassen zijn daar veel beter in.
“Het interessante is dat de lagere sociale klassen worden gekenmerkt door een krachtige identiteit: meer empathie, meer belangeloosheid en mensen zijn beter op elkaar afgestemd,” zei Keltner. “Aan de hand van onze data kunnen we zeggen dat de rijken nooit terug zullen geven. Toename van compassie onder de rijken om alle problemen in de samenleving op te lossen is psychologisch gezien onwaarschijnlijk.”

Mensen in de hogere sociale klassen zijn geneigd hun rijkdommen te vergroten en blijken minder genereus dan ze zouden kunnen zijn. Het verschil tussen mensen uit hogere en lagere klassen lijkt het product te zijn van de culturele omgeving. Hoe hoger de sociale klasse waar mensen zich in bevinden, hoe minder empathisch men wordt, zo laten verschillende studies zien.
Keltner speculeert dat mensen uit lagere sociale klassen meer empathisch zijn omdat ze vaker afhankelijk zijn van elkaar.

Bron: Rawstory.com & Niburu

Helpen maakt gelukkig en gezond

helpen
Voor anderen zorgen geeft een goed gevoel en het verlaagt ook nog eens je stressniveau.

Een groep onderzoekers observeerden twintig stellen. De mannen kregen pijnlijke elektrische schokken. De hersenen van hun vrouwen werden ondertussen bekeken door middel van fMRI-scans. De vrouwen mochten soms de arm van hun vriend vasthouden, soms mochten ze alleen toekijken.

Op momenten waarop de vrouwen hun mannen konden helpen, bleken beloningscentra in de hersenen geactiveerd te worden. “Een van deze gebieden is meestal actief als reactie op ‘beloningen’ zoals geld, seks en chocola.”, zegt onderzoeker Naomi Eisenberger. Ook een gedeelte in de hersenen dat een rol speelt bij stressreductie werd actief. “Hulp bieden heeft dus mogelijk een stressverlagend effect. Voor een ander zorgen heeft ook gezondheidsvoordelen voor jezelf.”, aldus Eisenberger. (Via)

Bron: Happynews.nl

‘Creatieveling speelt sneller vals’

Geschreven door Caroline Hoek op 29 november 2011


Mensen die veel omgaan met creatievelingen zijn gewaarschuwd. De kans dat een creatieveling valsspeelt (oneerlijk is) is groter.

Dat verband lijkt misschien wat eigenaardig. Wat heeft creativiteit nu met valsspelen (oneerlijkheid) te maken? Alles, zo stelt onderzoeker Francesca Gino. Creatievelingen zouden – door hun creativiteit – onder meer gemakkelijker in staat zijn om valsspelen voor zichzelf goed te praten.

De onderzoekers baseren hun conclusies op een aantal experimenten. Ze verzamelden een groep proefpersonen en stelden eerst hun creativiteit vast. Daarna volgden vijf experimenten. De proefpersonen kregen een klein geldbedrag voor elk experiment waar ze aan deelnamen. Maar gaandeweg werden de proefpersonen voor de keuze gesteld: ze zouden meer geld krijgen als ze vals zouden spelen. Zo kregen de proefpersonen meerkeuzevragen om hun algemene ontwikkeling te testen. Maar een onderzoeker wees ze erop dat de goede antwoorden als ze heel goed keken al een licht kleurtje hadden. Ze konden de goede antwoorden dus zo overnemen. Niemand zou het merken, zo stelde de onderzoeker en het zou ze meer geld opleveren.

De meest creatieve proefpersonen bleken ook veel vaker vals te spelen. En natuurlijk beperkt die conclusie zich niet tot een experimentje. Het onderzoek heeft ook implicaties voor het ‘echte’ leven. “Mensen die creatief zijn of werken in een omgeving waar creatief denken wordt gestimuleerd, lopen de grootste risico’s wanneer ze met een ethisch dilemma worden geconfronteerd,” zo concluderen de onderzoekers in hun paper in het blad Journal of Personality and Social Psychology.

Bron: Scientias.nl

Meditatie goed voor immuunsysteem

meditatie_2

Meditatie kan je immuunsysteem een flinke oppepper geven en je mentale gezondheid verbeteren. Dit is wetenschappelijk bewezen door onderzoekers van de Harvard University en Justuc Liebig University.

De wetenschappers ontdekten dat oude religieuze tradities verschillende gezondheidsvoordelen hadden en ook gebruikt kunnen worden als behandeling. De belangrijkste bevindingen waren een verbeterd immuunsysteem, een verlaagde bloeddruk en een vergroot cognitief functioneren.

Volgens hoofdonderzoeker Britta Hazel zijn er vier sleutelcomponenenten die aan de basis liggen van deze gezondheidsvoordelen: het reguleren van de aandacht, het bewustzijn van het lichaam, de controle over emoties en het zelfbewustzijn.

“Het begrijpen van de relatie tussen deze vier componenten, en de hersenmechanisme die er aan ten grondslag liggen, kunnen helpen bij het inzetten van mindfullness interventies door artsen.”, aldus Hazel.  (Via)

Bron: Happynews.nl

Voedsel voor het brein

Vrijwel iedereen weet dat een gezond en uitgebalanceerd dieet essentieel is voor een goede algehele gezondheid.

Alles wat we eten beïnvloedt het functioneren van onze complexe biologische machine, het menselijk lichaam. Dit geldt al helemaal voor het brein, de coördinator van al onze taken.

Om zowel onze fysieke als mentale gezondheid op peil te houden is het belangrijk dat we kiezen voor voedsel dat het functioneren van onze hersenen stimuleert. Ontdek de belangrijkste levensmiddelen die de gezondheid van je hersenen in stand houden.


  • Haver: brengt energie naar het brein en is een bron van vitamine B die de overdracht van informatie tussen zenuwcellen helpt reguleren.        
        
  • Lijnzaadolie, visolie, omega-3-vetzuren: stimuleren de neurogenese (de vorming van nieuwe zenuwcellen en beschermt bestaande).

  • Chlorofyl of bladgroen: een bron van voedingsstoffen die gifstoffen uit het lichaam verwijderen. Het laat de hersenactiviteit toenemen. Broccoli en spinazi zijn de beste keuze omdat ze een zeer goede bron zijn van foliumzuur dat verantwoordelijk is voor de vorming van het zenuwstelsel van baby’s. Het draagt tevens bij aan goede cognitieve prestaties en helpt bij de communicatie tussen zenuwcellen.

  • Cacao: rijk aan flavonoïden die bloedvaatwanden beschermen en zorgdragen voor een goede doorbloeding van het brein. Ze helpen bovendien hersenbloedingen voorkomen.

  • Groene thee: catechines in thee hebben neurobeschermende eigenschappen en verminderen zenuwschade en geheugenverlies.

  • Lecithine: een bron van choline en draagt bij aan neurogenese, de vorming van nieuwe zenuwcellen. Het bevat tevens fosfolipiden, fosfor is een belangrijk mineraal voor het geheugen. De consumptie van voedsel dat rijk is aan choline gedurende de zwangerschap en de borstvoeding draagt bij aan een goede hersengroei bij kinderen.

  • Oliezaden (walnoten en amandelen): bevatten een grote hoeveelheid onverzadigde vetzuren die garanderen dat het brein soepel functioneert omdat ze de membranen tussen zenuwcellen vormen en de overdracht van boodschappen tussen deze cellen stimuleren.

Bron: Niburu.nl & Pravda.ru

'Iceman' Wim Hof blijft warm door bruin vet

Wim Hof tijdens een van zijn records in een bak met ijsblokjes. © ANP
 
De Nederlander die zeer lange tijd in het ijs kan doorbrengen, heeft veel bruin vet. Dat is de reden dat Wim Hof, ook wel bekend als The Iceman, het zo lang kan volhouden. Dit meldt de Limburgse zender L1. Bruin vetweefsel is een type vetweefsel dat warmte kan produceren door de oxidatie van vet.

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht hebben dat geconcludeerd, nadat Hof vandaag in het Academisch Ziekenhuis in Maastricht door de scan was gegaan. Vorige maand nog bracht The Iceman in New York zijn wereldrecord ijszitten op 1 uur en 52 minuten. (ANP/Redactie)

Bron: AD.nl

Waarom de een meer slaapt dan de ander

De hoeveelheid slaap die iemand nodig heeft, varieert sterk tussen mensen. Heel veel slapen kan een teken zijn dat er iets mis is, zowel lichamelijk als geestelijk. Maar als mensen verder gezond zijn en ongebruikelijk lang slapen, kan dat ook een kwestie van genetische aanleg zijn. Deze mensen slapen meestal van kinds af aan al lang en veel.

Langslapers (mensen die minstens 10 uur per nacht slapen) moeten ervoor zorgen dat ze genoeg slaap krijgen om overdag normaal te functioneren. Zij kunnen anders extra vatbaar worden voor infecties omdat een slaaptekort het functioneren van hun immuunsysteem belemmert.

Belangrijk is niet alleen de kwantiteit, maar ook de kwaliteit van de slaap. Soms lijkt het alleen maar alsof mensen langer slapen, maar is hun slaap gefragmenteerd. In dat geval kun je beter laten uitzoeken wat daar de oorzaak van is. Als je meer dan 9 uur slaapt per nacht en je je overdag nog slaperig voelt, is het ook verstandig om een arts te raadplegen.

Door: Chantal Caes

Bron: Well.Blogs.NYTIMEs.com & Welingelichtekringen.nl 

Mensen zijn in staat om op commando kleuren te hallucineren

Wetenschappers van de Universiteit van Hull in Groot-Brittannië hebben ontdekt dat sommige mensen over het vermogen beschikken op commando kleuren te hallucineren, zelfs zonder hulp van hypnose.

Bij het onderzoek richtten de onderzoekers zich op een groep mensen die zeer ontvankelijk bleek voor hypnose.

Het onderzoek is onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Consciousness and Cognition. De proefpersonen keken tijdens het experiment naar een serie monochrome patronen en kregen de vraag of ze er kleuren in konden ontdekken. Zowel onder hypnose al zonder hypnose bleken ze in staat om kleuren te zien.

Bij alle participanten werd tevens een MRI-scan gemaakt van de hersenen, die de onderzoekers in staat stelde om verschillen in hersenactiviteit te ontwaren tussen mensen die ontvankelijk zijn voor hypnose en mensen die dat niet zijn. De resultaten van dit ondezoek toonden alleen significante veranderingen aan in hersenactiviteit bij de groep mensen die ontvankelijk bleek voor hypnose. Deze veranderingen werden vastgesteld in hersengebieden die geassocieerd worden met visuele waarneming.

Perceptie

Professor Giuliana Mazzoni verklaarde dit als volgt: "Dit zijn zeer getalenteerde mensen. Zij kunnen hun perceptie en beleving van de wereld anders dan de rest van ons naar eigen inzicht aanpassen."

Dit vermogen blijkt zeer behulpzaam. Onderzoek heeft aangetoond dat hypnose gebruikt kan worden om pijn te blokkeren en de effectiviteit van psychotherapie te vergroten.

Volgens de onderzoekers werd altijd aangenomen dat hypnose noodzakelijk was om dergelijke effecten op te laten treden, maar dit blijkt niet het geval te zijn. Hoewel hypnose het vermogen van de proefpersonen om kleuren te zien stimuleert, waren deze personen ook zonder hypnose in staat om kleuren te zien en hun hersenactiviteit te veranderen.

Bang

Coauteur Dr. Wiliam McGeown voegde toe: “Veel mensen zijn bang voor hypnose, hoewel het zeer effectief blijkt bij medische ingrepen, met name bij pijnbestrijding.”

De studie werd gedeeltelijk gefinancierd door de BBC, een omroep die dagelijks verwante technieken toepast door middel van tv-programma’s en reclameboodschappen.

De controlegroep bestond uit mensen die minder snel reageren op hypnose. Deze groep bleek niet in staat kleuren te hallucineren.

Bron: Niburu.nl via Sciencedaily.com

Droom is levensecht voor ons brein

Geschreven door Caroline Hoek


Wanneer we in onze droom bewegen dan gebeurt in ons brein bijna hetzelfde als wanneer we echt bewegen, zo blijkt.

De onderzoekers verzamelden mensen die getraind waren om hun dromen tot op zekere hoogte te controleren. Dat wil zeggen dat deze mensen zich tijdens hun dromen bewust konden worden van het feit dat ze droomden en dan de droom konden beïnvloeden.

Dromen

De proefpersonen kregen de opdracht om te dromen dat ze iets in hun linkerhand klemden. De proefpersonen werden in een hersenscanner gelegd en vielen in slaap. Zodra ze droomden, moesten ze dat aan de onderzoekers laten weten door hun ogen tweemaal van links naar rechts te bewegen. De onderzoekers checkten daarop of de proefpersonen zich echt in de REM-slaap bevonden en begonnen daarna een scan van de hersenen te maken.
Motorische cortex

Twee van de vijf proefpersonen konden ondanks het lawaai van de scanner daadwerkelijk dromen en hun dromen beheersen. Maar deze twee proefpersonen leverden wel dezelfde conclusies op. Het deel van de motorische cortex dat bewegingen van de linkerhand regelde, lichtte in beide proefpersonen op. En niet één keer: maar twee keer in twee verschillende dromen. Het brein vertoont dezelfde activiteit als wanneer we echt iets in onze hand klemmen.

Geen film

Volgens onderzoeker Martin Dresler bewijst dat dat een droom geen film is die zich voor onze ogen afspeelt, maar dat ons hele lichaam erbij betrokken is. Opvallend genoeg was de motorische cortex wel actief, maar het deel van de hersenen dat moet beslissen om een arm of hand echt te bewegen niet. “Ze (de proefpersonen, red.) moeten geweten hebben dat ze niet echt bewogen,” meent expert Allen Braun.

Uit nader onderzoek met meer proefpersonen moet blijken wat er in de hersenen gebeurt als mensen in hun droom vliegen of praten. De resultaten van het huidige onderzoek zijn terug te vinden in het blad Current Biology.

Bron: Scientias.nl

Wat muziek voor je gezondheid kan betekenen

De Britse band Marconi Union maakte samen met wetenschappers aan de universiteit van Chichester het meest ontspannende nummer ooit. Het is zo efficiënt dat je er beter niet naar luistert tijdens het rijden.

Geluidstherapeute Lyz Cooper said: "Door het specifieke ritme van 60 beats per minuut zorgt het lied Weightless er voor dat de hersengolven en hartslag samenlopen, dit verschijnsel wordt 'entrainment' genoemd. De wetenschappers maten het effect van het nummer op de hartslag, ademhaling en het niveau van transpiratie, daaruit blijkt het dat ontspannder is dan muziek van rustige artiesten als Coldplay of Adele. Een goede reden om even de verrassende voordelen van muziek voor je gezondheid op een rijtje te zetten.

Geheugen

Mensen met dementia hebben het vaak moeilijk met het gesproken woord, maar experten geloven dat muziek herinneringen kan losmaken. Het deel van de hersenen dat muziek verwerkt ligt namelijk naast het gebied dat instaat voor het geheugen.

Rugpijn

Onderzoekers zeggen dat je hartslag daalt door naar een liedje te luisteren, ook neemt je bloeddruk af. Hierdoor vertraagt je ademhaling, wat de spanning in je bovenlichaam vermindert. Psycholoog Franz Wendtner: "Naar muziek luisteren gedurende 25 minuten per dag kan rugpijn helpen voorkomen."

Fitness

Door te sporten op muziek kun je betere prestaties afleveren. Amerikaanse onderzoekers ontdekten namelijk dat dit je uithouding helpt en je afleidt van lichamelijke pijntjes. Het zorgt ook voor de productie van endorfine, dit is een hormoon dat het humeur een boost geeft en ons motiveert om door te zetten.

Darmen

In een koor zingen helpt je darmen te kalmeren bij het prikkelbare darmsyndroom. Samen zingen verhoogt het niveau van het hormoon oxytocine, wat een pijnstillend effect heeft. 

Bevalling

Door naar muziek te luisteren tijdens de weeën wordt je kalmer en ervaar je minder pijn. Het helpt ook de spieren te ontspannen voor een makkelijkere geboorte. Andere studies tonen aan dat muziek de ademhaling kan vertragen. Volgens wetenschappers kan het zelfs de bevalling versnellen.

Hersenen

Naar concerten gaan is goed voor je hersenen. Wanneer je naar luide muziek luistert, stimuleer je een deel van het innerlijke oor, gekend als de sacculus. Dit zorgt voor een goed gevoel, tijdens het concert maar ook achteraf. Het moet wel luid staan want dit heeft enkel boven de 90 decibel effect. (ep)

Bron: HLN.be

Het betreffende nummer is hier te vinden: http://www.youtube.com/watch?v=VKI92De-t4U, laat een reactie horen als het werkt!

Motivering werkt het beste wanneer het op teamverband gericht is

happy
Het individu presteert beter en heeft meer vertrouwen wanneer zijn motieven niet op zichzelf, maar op het team zijn gericht. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Michigan State University bij darts-ploegen. Bij zelfmotivatie heeft het vervangen van het individu door het team volgens de Amerikaanse onderzoekers een belangrijke impact op de prestaties van de enkeling en in het verlengstuk daarvan ook van het hele team.

“Er gaat een grote kracht uit van het samenhorigheidsgevoel,” merken de onderzoekers Veronica Son en Deborah Feltz op. “Uit het onderzoek blijkt dat het benadrukken van dat gevoel tijdens motivaties het vertrouwen van het team gevoelig verbetert. Bij de focus op het team is immers ook het individu betrokken, maar wordt de extra druk op de eigen persoon weggenomen. Er kunnen dan ook positieve resultaten worden bereikt door tijdens die gesprekken de focus te richten op het team in plaats van op het individu.”

“Het onderzoek spitste zich weliswaar toe op een sportomgeving, maar in de hele maatschappij wordt er in groepen gewerkt,” stippen Son en Feltz aan. “Ook in het zakelijke leven en de wetenschap moet in teamverband worden gewerkt. De resultaten van het onderzoek gaan veel verder dan de sport. Door het teamgevoel te versterken en de gemeenschappelijke doelstelling naar voor te schuiven kunnen verkoopscijfers worden gehaald of het gezondheidsgedrag te verbeteren.” (Via)

Bron: HappyNews.nl

dinsdag 13 december 2011

Behalve pathologische leugenaars zijn er ook pathologische waarheidssprekers

Liegen maakt - of je dat nu leuk vindt of niet - deel uit van ons leven. Zelfs de meest eerlijke mensen vertellen af en toe een 'leugentje om bestwil', al is het maar om anderen niet te kwetsen. Er zijn echter ook mensen die niet veel anders doen dan liegen, de zogenaamde pathologische leugenaars.

Pathologische leugenaars vertonen een patroon van frequent en overdreven liegen dat geen duidelijk voordeel of winst oplevert voor de leugenaar. Het zijn dus geen oplichters of bedriegers die hun leugens gebruiken om hun voordeel mee te doen. Vaak zijn hun leugens ook nogal doorzichtig. Onnodig te zeggen dat dit contraproductief is. Psychiaters noemen het pseudologia fantastica, al is het geen erkende diagnose.

Hun tegenpolen zijn die mensen die je zou kunnen omschrijven als 'pathologische waarheidssprekers'. Sociale conventies en gepaste leugentjes zijn aan hen niet besteed. Ze spreken altijd de harde, ongezouten waarheid en kunnen erg bot en direct zijn. Dit komt vaker voor bij mensen met het syndroom van Asperger, een vorm van hoogfunctionerend autisme. Bovendien hebben ze moeite met het herkennen van leugens bij anderen. Ze denken dat andere mensen net zo eerlijk zijn als zij, hetgeen hen erg kwetsbaar maakt.
 
Door: Chantal Caes
 
Bron: Welingelichtekringen.nl & Live Science

maandag 12 december 2011

Zes gezonde feiten over avocado

Vanaf de negentiger jaren en ook het afgelopen decennium waarschuwden populaire ‘voedingsdeskundigen’ tegen het eten van kokosolie of -melk.

Een andere populaire mythe waarschuwt tegen avocado’s vanwege het vetgehalte en de hoeveelheid calorieën in deze vrucht, maar avocado’s kunnen de gezondheid op 5 manieren bevorderen.

Eiwit

Avocado’s bevatten alle 18 essentiële aminozuren die het lichaam nodig heeft om een eiwit te vormen. In tegenstelling tot eiwit in biefstuk, wat de meeste mensen met moeite kunnen verteren, wordt eiwit in advocado’s gemakkelijk geabsorbeerd door het lichaam omdat ze ook vezels bevatten.
Wil je minder dierlijke eiwitten eten of ben je een vegetariër dan zijn avocado’s een goed alternatief om onderdeel te vormen van je dieet.

Goede vetten

Avocado’s voorzien je van gezonde vetten die je lichaam nodig heeft. Net als olijfolie verhogen avocado’s het HDL-cholesterolgehalte. HDL helpt beschermen tegen schade als gevolg van vrije radicalen. Dit type cholesterol helpt het triglyceridegehalte te reguleren zodat diabetes wordt voorkomen.
Een studie die eerder dit jaar werd gepubliceerd in het Canadian Medical Association Journal concludeerde dat een vegetarisch dieet met HDL-vetten het LDL-cholesterolgehalte net zo snel kan terugdringen als een statine of cholesterolsyntheseremmer.

Carotenoïden

Avocado’s zijn een zeer goede bron van carotenoïden. Alhoewel veel mensen carotenoïden associëren met rood en oranje zijn avocado’s ook een prima bron van dit fytonutriënt. Avocado’s, ook wel advocaatperen genoemd, bieden een ruime variëteit aan carotenoïden waaronder niet alleen de bekende zoals bètacaroteen, alfacaroteen en luteïne, maar ook de minder bekende varianten zoals neoxanthine, zeaxanthine, chrysanthemaxanthine, neochroom, bètacryptoxanthine en violaxanthine.

Elke keer dat je voedsel consumeert dat rijk is aan carotenoïden krijg je een grote hoeveelheid vitamine A binnen waardoor de gezondheid van je ogen wordt beschermd. Carotenoïden verbeteren bovendien de werking van het immuunsysteem en bevorderen een gezonde werking van het voortplantingssysteem. Omdat carotenoïden vetoplossend zijn helpt het eten van avocado’s de absorptie van deze voedingsstoffen te optimaliseren.

Ontstekingsremmend

Het gecombineerde effect van het pakket voedingsstoffen in avocado’s biedt een krachtige ontstekingsremmende werking. Door de unieke combinatie van vitamine C en E, carotenoïden, selenium, zink, fytosterolen en omega-3-vetzuren beschermen avocado’s tegen ontsteking.

Dit betekent dat avocado’s atrose en reumatoïde artritis kunnen helpen voorkomen of verzachten.

Gezondheid van het hart

Het vet in avocado’s, waardoor sommige ‘voedingsdeskundigen’ ze bestempelen als ongezond, biedt bescherming tegen hartziekten. Studies hebben aangetoond dat oliezuur de gezondheid van het cardiovasculaire syststeem verbetert.

Oliezuur is het primaire vetzuur in avocado’s. Veel mensen nemen vandaag de dag supplementen om meer omega-3-vetzuren te consumeren zodat het risico op een hartaanval wordt verkleind. Avocado’s zijn rijk aan omega-3.

Kiezen en eten

Om het meeste uit avocado’s te halen is het verstandig overrijpe exemplaren te vermijden. Je herkent ze in de supermarkt doordat ze erg zacht aanvoelen en beschadigd zijn. Een rijpe avocado is niet beschadigd.

Je kunt ook onrijpe avocado’s kopen, die hard aanvoelen wanneer je ze vastpakt, en ze vervolgens thuis laten rijpen. De meeste voedingsstoffen van de avocado bevinden zich het dichtst bij de schil.

Bron: Niburu.nlNaturalnews.com

Optimistisch brein negeert negatieve informatie

Geschreven door Caroline Hoek


Wetenschappers hebben ontdekt dat de hersenen van sommige mensen negatieve gedachten over de toekomst simpelweg negeren.

De onderzoekers verzamelden veertien mensen en stelden vast hoe optimistisch de proefpersonen waren. Vervolgens werden de hersenen van de proefpersonen gescand terwijl ze vragen kregen over tachtig negatieve gebeurtenissen. Bijvoorbeeld: ‘Hoe waarschijnlijk is het dat je met kanker te maken krijgt?’ De proefpersonen kregen daarna ook te horen hoe groot de werkelijke kans was. En helemaal aan het eind van het experiment moesten de proefpersonen opnieuw aangeven hoe groot de kans volgens hen was.

Resultaten

En dat levert opvallende resultaten op. De kans dat iemand kanker krijgt, is dertig procent. De mensen die dachten dat hun risico veertig procent was, stelden dit aan het eind bij naar 31 procent. Maar de mensen die eerst dachten dat het 10 procent was, pasten dat percentage ook na het horen van het werkelijke percentage amper aan.

Verwerken

Wanneer de proefpersonen positief nieuws te horen kregen (bijvoorbeeld: de kans op kanker is in werkelijkheid kleiner dan gedacht) vertoonden ze meer activiteit in de frontale kwab. Dat is logisch: dit deel van de hersenen verwerkt ‘fouten’ en zet die recht. Wanneer pessimisten negatieve informatie te verwerken kregen, was de activiteit in de frontale kwab het grootst. Bij de optimisten was de activiteit bij negatieve informatie het kleinst. Het lijkt erop dat het brein last heeft van Oost-Indische doofheid: het hoort alleen wat het wil horen en is beter in staat om positief nieuws te verwerken.

Altijd optimistisch

Het onderzoek laat zien hoe het kan dat sommige mensen altijd maar optimistisch blijven. Zelfs als de kansen in hun nadeel zijn. “Roken is dodelijk werkt niet als mensen denken dat de kansen op kanker klein zijn,” legt onderzoeker Tali Sharot uit. “De kans op een scheiding is vijftig procent, maar mensen denken niet dat zij ermee te maken krijgen.” Ondanks overtuigend bewijs kan het brein er toch voor kiezen om iets heel anders te geloven, zo is binnenkort in het blad Nature Neuroscience te lezen.

En daar lijkt niets mis mee: optimisme is gezond. Mensen die optimistisch zijn, hebben bijvoorbeeld een kleinere kans op hartziekten. Tegelijkertijd is optimisme ook een beetje gevaarlijk: mensen zien reële risico’s soms over het hoofd.

Bron: Scientias.nl

Dankzij dromen word je ietsje gelukkiger wakker

Door: Gerard Driehuis

Dromen zijn mogelijk bedrog, maar ze kunnen wel helpen. Nieuw onderzoek leert dat we dikwijls dromen over situaties die niet fijn waren, die angstaanjagend waren, of teleurstellend. In de dromen herbeleven we die nare gebeurtenissen en geven er ook een nieuwe draai aan.
En zonder het te merken klemt die herinnering daarmee minder in ons geheugen. En worden we ietsjes gelukkiger weer wakker.

Bron: Welingelichtekringen.nl

Luisteren naar favoriete muziek is goed voor je hart


Luisteren naar de muziek waar je van houdt, is goed voor je hart. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt namelijk dat je aders wijder worden van je favoriete muziek.

De onderzoekers lieten tientallen studenten hun favoriete muziek selecteren. Naast deze kregen de studenten nog drie andere deuntjes te horen: gestresste, ontspannende en grappige muziek. De onderzoekers vergeleken hierbij de diameter van de aders bij de studenten. Daaruit bleek dat je aders 26 procent uitzetten als je naar je favoriete muziek luistert, hoor je naar jouw mening slechte deuntjes, vernauwen ze met 6 procent. De druk in je aders varieert afhankelijk van de diameter en de elasticiteit van de ader. Hoe smaller ze zijn, hoe groter de druk op het bloed moet zijn om te circuleren en dus hoe hoger je bloeddruk is.

Groot verschil

“We toonden eerder al aan dat positieve emoties als lachen goed zijn voor de gezondheid van je hart. Met dit onderzoek wilden we bestuderen of andere gevoelens, opgewekt door muziek, hetzelfde effect hadden”, vertelt Michael Miller. “We waren vooral onder de indruk van het grote verschil tussen het luisteren naar je favoriete muziek of liedjes die je slecht vindt. Als je naar grappige muziek luistert, worden je aders 19 procent wijder en bij ontspannende deuntjes is dat 11 procent.

Bron: Happynews.nl

'Kinderen die dit jaar geboren worden, worden 100 jaar'

© THINKSTOCK

'Als je naar de demografische ontwikkeling kijkt, kan je afleiden dat de levensverwachting iedere 10 jaar met 3 jaar toeneemt. Kinderen die dit jaar geboren worden, worden dus ruim 100 jaar.' Dat stelt hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp.

'Je kan nu bijvoorbeeld al knieën en ooglenzen vervangen als ze defect zijn. Er wordt gewerkt aan een kunstnier. Ouderdom is verval. Als je dat verval kan aanpakken, kunnen mensen in theorie heel oud worden', aldus Westendorp vandaag, hoogleraar ouderengeneeskunde en directeur van de Leyden Academy on Vitality and Ageing, het instituut dat morgen een lezing organiseert.

Pensioenleeftijd naar 75

Westendorp zal spreken op de lezing en neemt een iets conservatievere stelling in dan zijn collega. 'De eerste mens die 1000 wordt, is al onder ons', is de mening van ouderdomsprofessor Aubrey de Grey die hij zal betogen tijdens de lezing in Leiden. Door het oplossen van medische problemen zou dit mogelijk zijn.

Volgens Westendorp is het juist zaak om in dat licht naar de levensloop van die kinderen te kijken. 'Dat we het nu hebben over een pensioenleeftijd van 65, 66, 67 jaar, dat gaat nergens over. We moeten kijken naar de mogelijkheid om tot 75 jaar te werken. Wat moeten die mensen anders allemaal doen in al die jaren die hun nog resten na hun pensionering?'

Geen koploper meer

Sommige gezondheidsproblemen die in het verleden speelden, zijn nu geen issue meer. '100 jaar geleden werd Nederland volgebouwd met sanatoria. Al die gebouwen worden nu gebruikt als congrescentra omdat ze niet meer nodig zijn. Tuberculose is geen probleem meer. Zo werken we op dit moment ook aan oplossingen voor problemen als dementie. 'We moeten alleen oppassen dat we niet doorschieten, dat we niet blijven behandelen tegen beter weten in.'

Overigens heeft Nederland het ooit beter gedaan op het gebied van levensverwachting. 'We waren ooit koploper, maar die positie zijn we kwijtgeraakt. Dat komt vooral omdat we in Nederland veel te veel roken', aldus Westendorp. Mensen in Japan hebben momenteel de hoogste levensverwachting. (ANP/Redactie)

Bron: AD.nl

Meditatie is goed voor de hersenen

meditatie1

Meditatie maakt je niet alleen rustiger, het sterkt ook de hersenen, dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek.

Een groep van Chinese en Amerikaanse onderzoekers bestudeerden de effecten van de meditatietechniek die bekend staat als ‘integrative bodymind training’ of IBMT, deze is gebaseerd op oude Chinese methoden. Het combineert houding, mentale verbeelding, ontspannings- en ademhalingstechnieken.

Beginnelingen namen deel aan groepsessies van een half uur op weekdagen gedurende een maand. Een andere groep spendeerde dezelfde tijd aan andere ontspanningstechnieken. Hersenscans toonden aan dat de connecties bij degenen die mediteerden, maar niet bij de anderen, sterker waren na zes uur van trainen. Na 11 uur was er een duidelijk verschil merkbaar.

Emoties en gedrag

Deze structurele veranderingen waren het grootst in de vezels die de delen van de hersenen verbinden die emoties en gedrag regelen. Deze vorm van meditatie kan dus je helpen je gevoelens controleren, want het maakt je kalm. Een eerdere studie toonde aan dat slechts vijf sessies van 20 minuten van IBMT een zichtbaar effect hadden op de gezondheid doordat het stress beperkt. Dit kan verklaard worden door het feit dat de therapie de nadruk legt op het leegmaken van de gedachten.

Bron: Happynews.nl

vrijdag 9 december 2011

Muziektherapie werkt kalmerend & verbetert stemming kankerpatienten

Door naar muziek te luisteren worden angst en pijn bij kankerpatiënten minder en verbeteren zowel stemming als levenskwaliteit, zo blijkt uit onderzoek in de Cochrane Database of Systematic Reviews.

Muziektherapie wordt in het algemeen gerelateerd aan een afname van angst, leed en spanning bij patiënten met diverse aandoeningen. Bovendien versterkt het immuunsysteem.

Een onderzoeksteam onder leiding van Joke Bradt van de Universiteit van Philadelphia keek naar 1.891 kankerpatiënten die muziektherapie kregen als onderdeel van hun behandeling.

Gedurende 17 van de 30 tests kregen de patiënten muziek te horen, wat ook wel bekend staat als ‘muziekmedicijn’, en bij de overige 13 tests werd geluisterd naar livemuziek of een instrument.

Het bleek dat de muziek de angst bij patiënten verlichtte. Daarnaast had de muziek een positieve invloed op stemming en werd een kleine vertraging geconstateerd van de hartslag, het ademhalingsritme en een afname van de bloeddruk.

Patiënten die werden blootgesteld aan het muziekmedicijn of muziektherapie voelden bovendien gedurende de normale behandeling minder pijn in vergelijking met patiënten die niet naar muziek luisterden. Twee tests toonden aan dat de muziektherapie een positief effect had op de levenskwaliteit van patiënten. Muziek bleek alleen niet te helpen bij depressie.

Bradt en collega’s zeiden dat er nog niet genoeg data waren verzameld om iets te zeggen over het effect van muziek op leed, lichaamsbeeld, zuurstofverzadiging, spiritualiteit of communicatie.

De onderzoekers konden geen verschil ontwaren tussen de twee typen van muzikale interventie - het afspelen van muziek of actieve interventie door muziektherapeuten die emotionele en spirituele steun bieden alsmede communicatie met geliefden, die het gevoel van controle helpen versterken en die het fysieke welzijn van patiënten met kanker helpen verbeteren.

Tot besluit merkten de wetenschappers op dat meer onderzoek nodig is om te kijken naar de muzikale voorkeur van patiënten, de frequentie van de tests, de duur van de muziek en het effect van muziektherapie op kinderen.

Bron: Medpagetoday.com & Niburu.nl

Het gezonde kantje van dankbaarheid



In een wereld waar we overspoeld worden door nieuws over geweld, dood, natuurrampen, ... en waar velen depressief, gestresseerd en gefrustreerd rondlopen, zou je voor minder een grompot worden. Geen tekort aan teleurstelling en cynisme dus. Al deze negatieve attitudes zijn uiteraard ongezond en onderzoek heeft aangetoond dat dankbaarheid hiervoor een goede remedie is aangezien het ons vrolijker en gezonder zou maken.

'Grateful-ology' is in opmars binnen de wetenschap van de psychologie. Heel wat onderzoekers laten zich intrigeren door de positieve effecten van dankbaarheid op de mens, niet alleen op ons geluk, maar blijkbaar ook op onze gezondheid, onze stemming en zelfs op huwelijken.

Uiteraard kan je je hoofd niet in het zand steken en alle negatieve vibes wegwassen met een dankuwel. Je kan wel dankbaarheid cultiveren in je leven in plaats van te kiezen voor de weg naar meer geklaag en gezaag. Door dankbaar te zijn voor kleine dingen, zal je leven er niet gewoon beter uit zien, maar het ook worden, als we de onderzoekers mogen geloven.

Experimenten

In een studie onder leiding van Robert A. Emmons en Mike McCullough aan de universiteiten van California en Miami, kregen willekeurig gekozen proefpersonen 1 van drie mogelijke opdrachten.

Elke week moesten ze een kort verslag bijhouden. De eerste groep moest 5 dingen noteren waar ze dankbaar voor waren in die week. Groep 2 moest ergernissen noteren en de derde groep moest neutraal zijn en 5 momenten beschrijven die een indruk hadden nagelaten los van een positieve of negatieve invalshoek.

Tien weken later werd alles geanalyseerd en werden de proefpersonen ondervraagd. Hieruit bleek dat de 'dankbare' groep zich veel beter voelde in hun vel en zo'n 25 procent gelukkiger was dan de negatieve groep. Ze hadden ook veel minder gezondheidskwaaltjes te melden en waren ongeveer 1,5 uur per week meer aan het bewegen.

In een latere studie werd aan mensen gevraagd dagelijks dingen neer te schrijven waarvoor ze dankbaar waren wat uiteraard tot een sterkere steiging leidde, dan het wekelijks rapporteren. Uit dit onderzoek kwam nog naar voor dat de dankbare mensen ook veel meer emotionele steun gaven aan mensen rondom hen. Dus dankbaarheid zou ook een invloed hebben op het sociale gedrag.

Nog andere onderzoeken hadden als resultaat dat dankbaarheid tonen kan leiden tot meer uren slaap en een opgewekter gevoel 's ochtends, meer vervulling in het leven, meer optimisme voor de toekomst en een sterkere connectie naar anderen toe.

Opvallend was ook dat de bewuste omgang met dankbaarheid ook opgemerkt werd door anderen. Zo waren de partners van de proefpersonen in de 'dankbare' groep overtuigd van het positieve effect dat dankbaarheid had op zijn/haar levenspartner en uiteindelijk ook op zichzelf.

Dankbaarheid

Er is een oud gezegde dat stelt dat wanneer je de taal van de dankbaarheid vergeet, je nooit een gesprek zal hebben met geluk. Daar blijkt waarheid in te schuilen, want de link tussen negativiteit en dankbaarheid is dus duidelijk bewijsbaar.

Bron: HLN.be

Waarom suiker ons moe maakt en eiwitten niet

Orexine wordt geproduceerd door een groep cellen in de hersenen, meer bepaald de hypothalamus. Het is een stof (neuropeptide) die tal van functies, gaande van slapeloosheid tot honger, regelt. Mensen met chronisch lage orexine niveaus lijden aan narcolepsie (slaapziekte) en obesitas. Vaak hebben ze ook kataplexie, een plotselinge verzwakking van de skeletspieren die optreedt bij sterke emoties. Hoe hoger je orexine niveau is, hoe actiever je wordt.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat suiker de activiteit van orexinecellen doet afnemen. Dit verklaart ook de toename van obesitas gezien ons huidige voedingspatroon. Met veel geraffineerde suikers en frisdranken verlagen we voortdurend de orexine niveaus in onze hersenen en die verlaagt dan weer onze mate van activiteit. Anderzijds is al langer bekend dat eiwitrijke maaltijden je een voller en minder vermoeid gevoel geven, maar waarom dat zo was wist men niet precies. Het zit 'm in de orexine, dus.

Eiwitten verhogen de activiteit van de orexinecellen. Dat leidt tot een wakker gevoel en meer lichamelijke activiteit, waardoor we meer calorieën verbranden. Als je bovendien eiwitten eet in combinatie met glucose (die ontstaat uit de afbraak van koolhydraten) remt dat het effect van suiker op de orexine. De suiker maakt je dan niet meer moe.
 
Bron: Wired.com & Welingelichtekringen.nl

Vitamine-D-tekort over de hele wereld!

Er is een epidemie van Vitamine-D-tekort, die over de wereld golft. En het is een epidemie van een dusdanige omvang en reikwijdte, dat het de H1N1-griepepidemie-verhalen, die we 1,5 jaar geleden op ons bord kregen van de ‘experts’, erbij doet verbleken. Vitamine-D-tekort is niet alléén alarmerend wijd verspreid, maar het is tevens de wortel van veel serieuze ziekten, zoals kanker, diabetes, osteoporose (botontkalking) en hartkwalen.

Een studie die werd gepubliceerd in het Maart 2010-nummer van het ‘Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism’, maakt melding van een verbijsterende 59% van de wereldbevolking dat een Vitamine-D-tekort heeft.. Daarboven op komt ook nog eens het onderzoeksresultaat, dat maar liefst 25% van de onderzochte personen, extreem lage niveaus had van Vitamine-D.

De leider van het onderzoek, Dr. Richard Kremer van het McGill University Health Center verklaarde:

“Abnormale niveaus van Vitamine-D worden in verband gebracht met een heel spectrum van ziektes, waaronder kanker, waaronder cardiovasculaire en auto-immuun verstoringen.”

Deze nieuwe studie toont bovendien aan dat er een verband is tussen een Vitamine-D-tekort en opgeslagen lichaamsvet. Dit ondersteunt de theorie die ik hier op NaturalNews al sinds jaren opper: Zonlicht zorgt voor afbraak van lichaamsvet. Daarbij is Vitamine-D waarschijnlijk het hormonale mechanisme dat ervoor zorgt dat dit vetafbraak-mechanisme werkzaam is. De onderzoeksresultaten met betrekking tot Vitamine-D, worden overigens steeds beter…

Vitamine D = de ‘trigger’ voor je immuunsysteem.

Recent onderzoek dat door de Universiteit van Kopenhagen is uitgevoerd, toont aan dat Vitamine-D ons immuunsysteem activeert door ‘T-cellen’ zodanig uit te rusten, dat zij in staat zijn om infecties te bestrijden..! Dit onderzoek, dat geleid werd door Professor Carsten Geisler, van de afdeling ‘International Health, Immunology and Microbiology’, toont aan dat deze vechtcellen, de ‘T-cellen’ dus, slapend blijven, wanneer zij geen Vitamine-D als prikkel ontvangen! Ze blijven dan van weinig of generlei waarde, om binnendringende micro-organismen en virussen te bestrijden! Maar met genoeg Vitamine-D in je bloed, blijkt dat deze ‘T-cellen’ tot de tanden bewapend zijn en zich heel druk gaan maken om binnendringende vreemde lichamen op te sporen, om ze vervolgens te vernietigen en uit het lichaam te verwijderen..!

Met andere woorden: Vitamine-D werkt een beetje zoals de contactsleutel in je auto; de auto gaat niet starten als je deze sleutel niet omdraait… In je lichaam gebeurt dus niets op het gebied van immuunsysteem-activatie, totdat biochemische processen, aangedreven door Vitamine-D, in werking worden gezet..!

Wanneer je de het griepseizoen tegemoet treed, met een ernstig Vitamine-D-tekort, dan is je immuunsysteem feitelijk kansloos tegen deze seizoensgriep.. En daarom worden inderdaad die mensen het eerst ziek, die de hele dag binnen zitten, werken of gewoon niet buiten kunnen komen. Zij leiden vooral aan een chronisch Vitamine-D-tekort..!!

Lees verder op: WantToKnow.nl

Gapen is teken van empathie

Vind je gapen ook zo aanstekelijk? Volgens onderzoekers van de Universiteit van Leeds heb je dan een groot inlevingsvermogen.

 
 
Als je als empatisch mens kijkt naar een persoon die gaapt, leef je je in in diens gedrag en fysiologie. Hierdoor moet je zelf ook gapen. Dit blijkt uit het Engelse onderzoek waarbij proefpersonen in een wachtruimte werden gezet met iemand die veel gaapte. Tien keer in tien minuten, om precies te zijn. Hierna werd gemeten hoe vaak de proefpersoon met ze mee gaapte.

Daarna kregen de proefpersonen een persoonlijkheidstest. Uit deze psychologische test bleek dat de meegapers hoog scoren op empathie. Veelvuldig meegapen is hierdoor dus een teken van goed inlevingsvermogen.

Bron: NU.nl

donderdag 8 december 2011

Uitslapen zit in de genen

BAARN - Mensen die het liefst nog even blijven liggen, hebben nu een goed excuus. Als je het gen ABCC9 hebt, heb je dagelijks een half uur extra slaap nodig. Dit blijkt uit onderzoek van de University of Edinburgh.

slaap, slaappatroon, slaapritme

De onderzoekers bestudeerden meer dan 10.000 Europeanen. De deelnemers rapporteerden hoe lang ze sliepen op dagen dat ze niet per se vroeg op hoefden te staan. Ook lieten ze bloed afnemen voor DNA-analyse.

Meer slaap


Degenen met het ABCC9-gen bleken meer slaap nodig te hebben dan het gemiddelde van acht uur per nacht. Deze bevinding komt overeen met onderzoek bij fruitvliegen. Fruitvliegen zonder het ABCC9-gen kunnen met drie uur slaap minder toe.

Familie


"Mensen slapen ongeveer een derde van hun leven. De neiging om korter of juist langer te slapen komt vaak in een familie voor. De hoeveelheid slaap die je nodig hebt heeft ook te maken met je leeftijd, het seizoen en je slaap-waak-ritme. Inzicht in de biologie van het slapen is belangrijk bij de ontrafeling van de gezondheidseffecten van slaap.", zegt dr. Jim Wilson.
Door: Jolanda Niemantsverdriet

Bron: Gezondheidsnet.nl