maandag 30 januari 2012

Bladeren van ‘wonderboom’ in Zuid-Afrika zijn supervoedsel

moringa-boom

De snelgroeiende, droogteresistente boom met extreem voedzame bladeren wordt in Zuid-Afrika al gebruikt om ondervoeding tegen te gaan. De bladeren van de ‘wonderboom’ kunnen in sommige gevallen net zo goed werken als internationale voedselhulp, zeggen deskundigen.

In het dorp Tooseng in Limpopo, een van de armste provincies van Zuid-Afrika, maakt een plantage van 15 hectare met ‘wonderbomen’ al een verschil. De bladeren van de Moringa oleifera (de botanische naam voor de boom), staan bekend als ‘supervoedsel’. Volgens wetenschappers bevatten ze de calcium van vier glazen melk, de vitamine C van zeven sinasappels, kalium van drie bananen, drie keer de hoeveelheid ijzer uit spinazie, vier keer de hoeveelheid vitamine A uit een wortel en twee keer de hoeveelheid eiwit uit melk.

Mavis Mathabatha, een voormalige onderwijzeres uit Tooseng, heeft de afgelopen drie jaar hard gewerkt om de plantage te laten groeien. “Ik wil hier in de omgeving iets bijdragen, maar ook in de provincie en landelijk”, zegt ze.

In 2009 haalde ze de oogst binnen van de eerste bomen die ze geplant had, en begon ze met het drogen en malen van de bladeren. De vermalen bladeren werden vervolgens over het eten gestrooid van ongeveer vierhonderd kinderen van het plaatselijke opvangcentrum Sedikong sa Lerato. Het centrum verstrekt maaltijden aan kinderen uit arme gezinnen.

Lees verder op: Happynews.nl

donderdag 26 januari 2012

Klanktherapie, een serieuze zaak



Hij geeft lezingen op universiteiten en in ziekenhuizen. Leidt therapeuten op, behandelt en begeleidt patiënten en geeft onder meer masterclasses in ohmpunctuur en klanktherapie. Een onderdeel van de alternatieve geneeskunst dat de laatste jaren meer en meer door de reguliere medische wetenschap complementair wordt ingezet. Peter Gouw, creatief klanktherapeut voelt zich eindelijk serieus genomen. Na jaren keerde hij weer terug naar Apeldoorn waar hij vlak voor zomervakantie aan de Sprengenweg 148 zijn nieuwe Praktijk Positief opende.

Peter Gouw is in Apeldoorn geen onbekende. Tussen 2005 en 2008 was zijn Praktijk Positief gevestigd aan de Vlijtseweg. In 2008 verruilde hij Nederland voor Slovenië en Kroatië. Landen waar hij niet alleen zijn hart aan had verloren maar waar bovendien veel te doen was. Peter werkte daar als klanktherapeut in kindertehuizen, ziekenhuizen, begeleidde kankerpatiënten en gaf workshops, masterclasses en concerten. Uiteindelijk bracht de liefde hem weer terug naar Apeldoorn maar nog steeds is Gouw een aantal malen per jaar in Slovenië te vinden om daar vooral met kinderen te werken.

Ohmpunctuur


De basis van Peter Gouw’s werk bestaat uit ohmpunctuur en klanktherapie.
Ohmpunctuur is een wetenschappelijke reflextechniek en werkt op een natuurlijke manier in op het menselijk energiesysteem. Ohmpunctuur is vergelijkbaar met de Chinese acupunctuur, echter worden bij Ohmpunctuur onder meer speciale stemvorken gebruikt. Die zorgen voor diepe resonanties die het lichaam bevrijden van spanningen en blokkades. Stress verdwijnt, spieren ontspannen, je leert beter omgaan met pijn en ervaart een diep en langdurig gevoel van welbevinden. Het werkt ook bij een aantal specifieke klachten zoals oorsuizingen, slaapapneu en snurken.

Klanktherapie legt de accenten net even anders. Het werkt op de energiestromen in het lichaam. Stemvorken, klankschalen, gongs en therapeutische kristallen schalen geven een ontspannende en meditatieve uitwerking op lichaam en geest. Spieren, zenuwen en organen krijgen een innerlijke massage en vastgezette spanningen kunnen worden losgelaten. In samenwerking met Accres werd in zwembad Malkander recent een goed bezocht klankconcert gegeven. Over een serie vervolgconcerten wordt op dit moment gesproken.

Stress en werkdruk

Hoewel zijn behandelwijze voor iedereen geschikt is, behandelt Peter Gouw veel ondernemers en mensen uit de hogere managementlagen van het bedrijfsleven. Plaatsen waar stress en hoge werkdruk aan de orde van de dag zijn. Speciaal voor het bedrijfsleven begeleidt Gouw groepstrainingen. In deze groepen, maar ook individueel wordt gebouwd aan kracht, innerlijke rust, souplesse en uithoudingsvermogen. In de hedendaagse ondernemershectiek helpt het managers en ondernemers in balans te komen en beter te functioneren.

Kinderen

In Slovenië, meer nog dan in Nederland, vormen kinderen een kwetsbare groep in de samenleving. Als kinderen zich ongelukkig voelen kunnen ze vaak niet met woorden vertellen wat er aan de hand is. Soms hebben ze ook (nog) geen woorden tot hun beschikking. Door muziek te maken kunnen kinderen zich op een andere manier laten horen. Door middel van klanksprookjes komt hun gevoelswereld op een natuurlijke manier via de muziek naar buiten. Ze hebben hierbij geen woorden nodig. De muziek spreekt voor zich. Volgens Peter Gouw is het weer op weg helpen van kinderen misschien het meest dankbare werk dat er bestaat.

Door: Reinier Groenedijk

Peter Gouw is 2 februari op Radio RTV Zoo in Zwolle te beluisteren, het programma is dan van 15:00 tot 16:00.

Je kunt de zender ontvagen in de omgeving van Zwolle op 105 FM, 104.1 op de kabel of Ziggo.

Verder is het via de website overal te beluisteren op stream.

dinsdag 24 januari 2012

Onderbuikgevoel bepaalt of we evolutietheorie omarmen

Geschreven door Caroline Hoek


Wanneer we de evolutietheorie overwegen, zijn feiten belangrijk. Maar ons onderbuikgevoel is belangrijker, zo blijkt.

Wanneer mensen met de evolutietheorie geconfronteerd worden, is het natuurlijk altijd maar de vraag of ze de theorie zullen accepteren of afwijzen. Wetenschappers dachten altijd dat mensen de theorie wanneer ze deze begrepen ook zouden omarmen. Want als mensen alle feiten hebben en de logica achter de theorie zien, dan moeten ze deze toch wel accepteren?

Extra factor

Nieuw onderzoek wijst er echter op dat die aanname niet klopt. Het begrijpen van de feiten en de logica erachter is namelijk niet genoeg. Maar welke factor speelt dan nog meer mee?

Experiment

Om dat te achterhalen, verzamelden de onderzoekers 124 biologiedocenten in opleiding. De docenten kregen vragen voorgelegd waarmee de wetenschappers wilden achterhalen in hoeverre ze in de evolutietheorie geloofden. Daarna volgden vragen om de feitenkennis over de evolutietheorie te testen. De docenten schreven ook op in hoeverre ze dachten dat die feiten klopten. Hiermee werd hun onderbuikgevoel over de evolutietheorie vastgelegd.

Onderbuikgevoel

De kennis van de biologiedocenten bleek niet samen te hangen met hun acceptatie van de theorie. Docenten die veel van de evolutietheorie wisten, waren niet sneller geneigd om deze theorie ook te accepteren. Tenzij ze ook een goed onderbuikgevoel over de evolutietheorie hadden.

Religie

Het onderbuikgevoel bleek in alle gevallen doorslaggevend te zijn. Zowel wanneer de docenten veel of weinig van de theorie wisten, lieten ze zich door dat onderbuikgevoel leiden. Opvallend genoeg bleek het onderbuikgevoel omtrent de feiten zo’n sterke invloed te hebben dat ook de religieuze achtergrond van de proefpersonen geen rol speelde bij het uiteindelijk accepteren of afwijzen van de theorie. Blijkbaar staat religie de evolutietheorie toch niet zo in de weg. Als er iets in de weg staat, dan zijn we het zelf.

Het volledige onderzoek is verschenen in het blad Journal of Research in Science Teaching.

Bron: Scientias.nl

Doorbraak: 'blinden zien na stamcelwonder'


Bij twee vrijwel blinde mensen zijn aanwijzingen gevonden dat ze beter zien na een experimentele operatie waarbij stamcellen zijn geplaatst afkomstig van een menselijk embryo.

De omstreden transplantatie van stamcellen naar het beschadigde netvlies heeft volgens Amerikaanse wetenschappers tot verbetering geleid bij twee oudere vrijwilligers met oogziekten die als ongeneeslijk en officieel blind te boek stonden.

Het Britse dagblad The Independent berichtte vandaag over een 'stamcelwonder'. Een derde vrijwilliger is een Brit die vorige week pas stamcellen 'kreeg'. De eerste twee zijn Amerikanen die vorig jaar aan één oog de behandeling ondergingen. Die blijkt geen bijwerkingen te hebben en wel een iets beter zicht op te leveren.

Onderzoekers spreken van een doorbraak. Hun resultaten staan in een later deze week te verschijnen editie van het medische vaktijdschrift The Lancet. (ANP/Redactie)

Bron: AD.nl

Leer te houden van koorts

De rol van koorts wordt door de moderne gezondheidszorg niet begrepen. Veel ouders zijn bang voor koorts terwijl pyrexie juist gerespecteerd zou moeten worden.

Koorts is één van de meest ingewikkelde genezingsprocessen in het lichaam. Het is als een lichamelijk symfonieorkest dat alleen begint te spelen wanneer een reactie van het immuunsysteem nodig is om organismen te vernietigen en de gezondheid te herstellen.

De American Academy of Pediatrics (AAP) concludeerde in een recente studie dat ouders zich vaak niet realiseren dat koorts op zichzelf niet gevaarlijk is voor een gezond kind. Koorts is juist gunstig en het verbeteren van het comfort van het kind zou vele malen belangrijker moeten zijn dan het verlagen van de lichaamstemperatuur.

Paracetamol en ibuprofen

Vroeger werd koorts begrepen en gerespecteerd. Mensen wisten dat de koorts zou afzakken als een brekende golf die het strand bereikt. Zonder enige kennis van het proces proberen de meeste mensen koorts vandaag de dag onmiddelijk te onderdrukken door gebruik te maken van antipyretica of middelen die de temperatuur verlagen, zoals paracetamol en ibuprofen.

Antipyretica mogen dan de lichaamstemperatuur verlagen, ze leggen het lichaam in feite het zwijgen op, hinderen de ontwikkeling van het immuunsysteem en laten de binnendringende organismen in leven waardoor ruimte ontstaat voor chronische ziekten.

Verkeerd gebruikt

Antipyretica worden vaak verkeerd gebruikt, onjuist toegepast of in te hoge doses toegediend. De helft van de ouders denkt dat een lichaamstemperatuur lager dan 38 graden al koorts is en een kwart dient vervolgens antipyretica toe, nog voordat er daadwerkelijk sprake is van koorts.

Verontrustender is dat 85 procent van de ouders een slapend kind wakker maakt om antipyretica toe te dienen. Meer dan 80 procent van de kinderartsen is het niet eens met deze handelswijze. De fysiologische genezing die plaatsvindt tijdens het slapen is veel belangrijker dan de wens om de lichaamstemperatuur te verlagen.

Verder van ons lichaam af

Door de moderne gezondheidszorg zijn we steeds verder van ons lichaam af komen te staan. Door symptomen te behandelen is bij patiënten een verwachtingspatroon ontstaan dat er gelijk resultaat moet worden geboekt. Het behandelen van symptomen zonder daarbij te kijken naar de onderliggende oorzaak is als het uitzetten van de rookmelder terwijl het huis afbrandt. Het is belangrijk te leren luisteren naar signalen van het lichaam.

Bij een lichaamstemperatuursstijging tot 38 graden of hoger spreekt men van koorts. Er is geen bewijs dat koorts een ziekte verergert of op de lange termijn neurologische complicaties veroorzaakt. Het is belangrijk te begrijpen dat koorts geen ziekte is, maar een symptoom van onderliggende disharmonie.

Koorts is een proces dat het lichaam toepast om infectie tegen te gaan en te overleven. Wanneer een indringer (virus, bacterie) het lichaam binnenkomt worden signalen naar de hypothamalus gestuurd. Dit betekent kortweg dat de thermostaat een paar dagen hoger wordt gezet om de indringers te vernietigen.

Het brein kan reageren op de binnendringers door cytokines, macrofagen of antilichamen aan te maken.

De lichaamstemperatuursstijging versterkt het immuunsysteem door enzymen te katalyseren en de productie van neutrofielen en T-lymfocyten op te schroeven.

Ontsteking wordt gestimuleerd om het gebied te beschermen, verspreiding van infectie te voorkomen en het genezingsproces in gang te zetten.

Bron: Niburu.nl & Naturalnews.com

Goede nachtrust het beste om verkoudheid te voorkomen

Goede nachtrust het beste om verkoudheid te voorkomen

De oplossing voor een verkoudheid blijkt veel eenvoudiger te zijn dan vitaminesupplementen te nemen of jezelf vol medicatie stoppen: genoeg en goed slapen zou voldoende zijn.

Duur en efficiëntie

Wetenschappers toonden aan dat het niet de duur maar de kwaliteit van je slaap is die telt bij het voorkomen van een verkoudheid. Ze namen twee factoren van nachtrust onder de loep: de tijd die mensen proberen te slapen, hiermee bedoelen ze de periode tussen wanneer we de lichten uitdoen, in bed liggen en opstaan. Daarnaast keken ze ook naar efficiëntie, dat is tijd dat we echt slapen, wanneer het lichaam dus onbewust rust en droomt.

Vijf keer minder

De deelnemers gingen in quarantaine en werden in de gaten gehouden in verband met de ontwikkeling van een verkoudheid. Daaruit blijkt dat degenen die minder dan zeven uur per nacht sliepen drie keer meer kans hadden om ziek te worden dan degenen die aan acht uur of meer kwamen. Degenen die een erg efficiënte nachtrust hadden, liepen vijf keer minder kans om een verkoudheid te ontwikkelen dan degenen die minder efficiënt sliepen. (ep)

Bron: Happynews.nl

Slim gezelschap maakt ons dommer

 
 
De groep waarin je vertoeft, heeft een invloed op de werking van je hersenen. Wetenschappers stelden namelijk vast dat wie zichzelf minder 'slim' beschouwt dan zijn gezelschap, ook minder goed presteert. Vooral vrouwen zijn daar gevoelig voor.

"Veel mensen grappen over hoe vergaderingen hen 'hersendood' kunnen maken, maar onze resultaten bevestigen dat ze je effectief minder goed doen nadenken", zegt Read Montague van het Virginia Tech Carilion Research Institute.

Zelfde IQ

Zijn onderzoeksteam gebruikte MRI-scans om na te gaan hoe onze hersenen informatie over de sociale status van anderen verwerken en of dat invloed heeft op de werking van je brein.

"In ons experiment plaatsten we een aantal individuen met hetzelfde IQ samen", vertelde Montague aan de Daily Mail. "Wanneer we echter hun cognitieve prestaties ten opzichte van hun groepsgenoten plaatsten, en die aan iedereen meedeelden, zagen we grote veranderingen. Sommige mensen bleken ineens veel minder goed te zijn in het oplossen van de problemen."

Vergaderen?

Bovendien blijkt er ook een duidelijk verschil te zijn tussen mannen en vrouwen. De onderzoekers stelden namelijk vast dat meer vrouwen dan mannen minder goed gingen presteren.

"Onze studie wijst op de onverwachte en dramatische gevolgen van het functioneren in groep op de individuele werking van je hersenen", besluit auteur Kenneth Kishida. Vooral op werkgebied zouden de resultaten gevolgen hebben, want vergaderingen lijken ineens minder effectief te zijn. (lbs)

Bron: HLN.be

maandag 16 januari 2012

Vier manieren om het lymfatisch systeem te laten circuleren

Ons hart werkt 24 uur per dag om het bloed rond te pompen. Het lymfatisch systeem is een gespecialiseerd onderdeel van de bloedsomloop dat het zonder een pomp moet stellen.

Kleppen zorgen ervoor dat lymfevloeistof één richting op stroomt. De circulatie is grotendeels afhankelijk van beweging.

Bloed voorziet cellen van voeding en zuurstof en lymfe verwijdert afval en ziektekiemen zoals virussen. De cellen baden in lymfevloeistof. Wanneer de vloeistof wordt vastgehouden stikken cellen zodat voedingsstoffen niet naar binnen kunnen en afval zich ophoopt.

Er zijn vier goede en simpele methoden om lymfevloeistof in beweging te krijgen en elk van de methoden helpt de cellen te voorzien van voedingsstoffen en te ontdoen van afvalstoffen.

Diep ademen

Diep diafragmatich ademen is mogelijk de beste manier om lymfevloeistof te laten circuleren. Adem langzaam in en duw de buik diep naar voren, adem daarna langzaam weer uit.

Door het grote drukverschil in de longen tijdens het in- en uitademen komt lymfevloeistof in beweging en sneller terug in de bloedbaan en de ondersleutelbeenaderen bij de basis van de nek. Door per dag 10 minuten diep, langzaam diafragmatisch te ademen wordt het bloed voorzien van zuurstof en circuleert lymfevloeistof.

Trampolinespringen

Een trampoline is een goede manier om lymfe door het lichaam te laten circuleren. Gedurende de sprong ervaart het lichaam een moment van zwaartekrachtloosheid waardoor alle kleppen in het lymfatisch systeem zich openen en de vloeistof verder kan stromen. Dit kan zelfs worden bereikt door op je tenen te veren.

Massage en beweging

Bij een lymfatische massage wordt zeer weinig druk uitgeoefend om de huid te bewegen en uit te strekken zodat lymfe door haarvaten stroomt die zich juist onder het huidoppervlak bevinden.

Masseer de huid in de richting van het hart. Elke vorm van beweging pompt lymfevloeistof rond vanwege de aanspanning van spieren. Zelfs lachen werkt goed om de vloeistof in beweging te krijgen.

Wonderolie

Om het lymfatisch systeem te stimuleren kun je wonderolie aanbrengen op je onderbuik of je lever. Gebruik een goede kwaliteit, koudgeperste olie.

De olie kan medicinaal worden toegepast in de vorm van bijvoorbeeld een wikkel. Doop een doek in de olie en druk deze tegen de huid. Zorg dat de olie niet kan druppen. Vanwege haar antibacteriële eigenschappen kan de olie vele keren opnieuw worden gebruikt.

Bron: Niburu.nlNaturalnews.com

zondag 15 januari 2012

Traditionele Chinese kruiden worden high-tech medicijnen

De Chinezen zijn druk bezig om hun millennia-oude kruidenkunde in te zetten voor moderne geneeskunde. Planten en wortels worden aan wetenschappelijk verantwoorde klinische tests ontworpen om nieuwe medicijnen te ontwikkelen voor de wereldwijde markt.

Eén van de planten die onderzocht wordt is de bloem Tian Shan Xue Lian, de “sneeuw lotus” die in de Himalaya groeit op 3000 meter hoogte. In de traditionele geneeskunde wordt de bloem gebruikt tegen hartritmestoornissen. Chineze onderzoekers hebben de werkzame stof geïsoleerd en nagemaakt. Deze wordt nu in proeven met honden getest, met goede eerste resultaten. De onderzoekers hopen op korte termijn het middel te testen op mensen.

Chineze medicijnonderzoekers worden flink ondersteund door de Chineze overheid. Volgens Reuters is deze ondersteuning te danken aan de wens van de regering om nieuwe en schonere high-tech industrieën te stimuleren: “Chineze wetenschappers krijgen ongekende staatssteun en toegang tot financiering om betere medicijnen en diagnosische instrumenten te ontwikkelen voor chronische ziekten zoals hartfalen en kanker.”

Ook Westerse bedrijven storten zich op de Chineze medicijnmarkt. Analisten verwachten dat de markt voor medicijnen in China in korte tijd flink zal groeien: van 50 miljard dollar in 2010 naar 110 miljard dollar in 2015.

Bron: HetKanWel.net & Reuters.com

donderdag 12 januari 2012

Wetenschappers verplaatsen bewustzijn naar andere lichamen

Al duizenden jaren proberen filosofen te achterhalen of we ons lichaam zijn, ons bewustzijn, of beide.

Zweedse neurowetenschappers beweren dat het menselijk brein objecten buiten ons lichaam, zoals bijvoorbeeld een derde arm, kan toevoegen aan het fysieke bewustzijn en dat mensen zichzelf in het lichaam van iemand anders kunnen projecteren.

De experimenten werden uitgevoerd aan het Karolinska Instituut, een gerenommeerde medische universiteit in Stockholm. Een realistische armprothese werd op een tafel naast de menselijke arm van participanten gelegd terwijl alle drie de armen zichtbaar waren. Wetenschappers raakten vervolgens de armprothese en de rechterarm van de deelnemers tegelijkertijd aan met een kwast.

“Er ontstaat vervolgens een conflict in het brein wanneer het moet bepalen welke rechterhand toebehoort aan het lichaam van de participant,” zei Arvid Guterstam van het instituut. “Wat je zou verwachten is dat slechts één van de handen wordt ervaren als je eigen hand, vermoedelijk de echte hand. Maar wat we verrassend genoeg ontdekten is dat het brein dit conflict oplost door beide rechterhanden te accepteren als onderdeel van het lichaam zodat deelnemers denken een extra arm te hebben.”

Wanneer de wetenschappers de kunstarm en de echte arm met een mes dreigden te steken was de stressrespons in beide gevallen hetzelfde.

Bewustzijn verplaatsen

In een andere studie van het Karolinska Instituut konden mensen ervaren hoe hun bewustzijn van het eigen lichaam werd verplaatst naar dat van andere deelnemers.

“Door te verduidelijken hoe het brein een gevoel van eigendom genereert over het lichaam kunnen we leren eigendom op kunstmatige en gesimuleerde virtuele lichamen te projecteren en kunnen we zelfs twee mensen laten ervaren hoe het is om van lichaam te wisselen,” legde projectleider Henrik Ehrsson uit.

Naar verluidt is hij erin geslaagd het bewustzijn van deelnemers over te brengen naar een lichaam van het andere geslacht, naar een ouder of jonger lichaam en naar een kleiner of groter lichaam.



Bron: Niburu.nl & Gizmag.com

woensdag 11 januari 2012

Lage stem geeft ons een machtig gevoel

Geschreven door: Caroline Hoek


Nieuw onderzoek wijst erop dat mensen die een lage stem opzetten zich machtiger gaan voelen.

Dat schrijven onderzoekers in het blad Social Psychological and Personality Science. Ze baseren hun conclusie op meerdere experimenten.

De onderzoekers verzamelden 81 proefpersonen en deelden deze in drie groepen in. Eén groep las een stuk tekst voor zichzelf. De andere groepen lazen de tekst hardop. De ene groep deed dat met een diepere stem dan anders. De andere groep gebruikte een hogere stem dan normaal. Daarna kregen de proefpersonen vragen over de tekst en over hoe machtig ze zichzelf voelden. De proefpersonen beantwoordden de vragen over de tekst vrijwel allemaal met dezelfde antwoorden. Maar op de vraag hoe machtig ze zich voelden, werden wel verschillende antwoorden gegeven. Zo bleken de mensen die de tekst met een diepe stem hadden voorgelezen zich veel machtiger te voelen.

Luisteren

Uit eerder onderzoek was al gebleken dat mensen die naar iemand luisteren die ander meer macht toeschrijven wanneer deze met een lage stem spreekt. Blijkbaar ervaren mensen dat zelf ook wanneer ze een lagere stem opzetten. Maar hoe komt dat?

Abstract

Om dat te begrijpen, moeten we er ook even een tweede conclusie uit dit onderzoek bij pakken. Uit de studie bleek namelijk ook dat mensen die met een lagere stem spraken abstracter gingen denken. “Dit komt omdat mensen met macht vaak het hele plaatje moeten kunnen zien en zich minder op de details moeten focussen,” legt onderzoeker Marielle Stel ons desgevraagd uit. “Onze voorspelling dat mensen zich machtiger gaan voelen wanneer ze een lage stem opzetten en gaan denken als een machtige persoon (abstracter) is gebaseerd op het idee dat macht en een lage stem erg sterk met elkaar geassocieerd zijn.

Deze associatie blijkt bijvoorbeeld uit een eerdere bevinding dat mensen met een lage stem als machtiger worden waargenomen. Dus net als een lach geassocieerd wordt met je vrolijk voelen (en als je een lach opzet, je je ook daadwerkelijk vrolijk gaat voelen) is een lage stem geassocieerd met macht.”

Grote vraag is natuurlijk of wij dit trucje nu toe kunnen passen. Het kan heel handig zijn om tijdens een sollicitatiegesprek een lagere stem op te zetten en uzelf machtiger (en dus zelfverzekerder) te voelen. Maar werkt het wel zo? De proefpersonen in de studie wisten niet dat de lage stem zou bijdragen aan een machtiger gevoel. Wij weten dat nu wel. Werkt het trucje dan ook nog? “Het is lastig te voorspellen wat er gebeurt als mensen zich bewust zijn van de effecten van een lage stem,” vertelt Stel. “Aan de ene kant is het zo dat onbewuste effecten waarvan mensen zich bewust worden minder effect hebben. Maar aan de andere kant werkt de associatie nog steeds en zou het goed kunnen dat je het verlagen van je stem ook bewust kunt gebruiken om je machtiger te voelen.” Maar of dat ook echt zo is? “Dat moet nog empirisch getoetst worden.”

Bron: Scientias.nl

Vertrouwen in medemens neemt toe

Nederland is in een aantal opzichten steeds positiever gaan denken. Een meerderheid van de bevolking heeft vertrouwen in elkaar, in de politiek, in de politie en in het rechtsstelsel. Uit vandaag gepubliceerd onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat dit vertrouwen in de periode 2002-2010 is toegenomen.

Ons land loopt daarmee binnen Europa samen met de Scandinavische landen voorop in wat het CBS 'het sociale, politieke en institutionele vertrouwen' noemt. In 2010 zei 67 procent van de Nederlanders geloof te hebben in de medemens, tegen 58 procent in 2002. Ook in tussenliggende jaren groeide dat percentage.

Verder is er vanaf 2002 een sterke toename in het vertrouwen in het rechtsstelsel en de politie. Het politieke vertrouwen groeide ook, maar stagneerde wel in 2008. Een krappe meerderheid ziet het zitten in de Nederlandse politici. Daarmee zijn wij wel koploper, want in geen van de andere Europese land genieten politici meer krediet.

Wat betreft het vertrouwen in de medemens lopen in Europa alleen de Scandinaviërs op ons voor. Onze buren Duitsland (35 procent) en België (43 procent) komen achter ons.

Bron: PowNed.nl

dinsdag 10 januari 2012

5 Praktische manieren om je bewustzijn dit jaar te verhogen

Om een einde te maken aan alle tirannie, oorlogen, deceptie en schade aan onze leefomgeving is het van groot belang ons bewustzijn te verruimen, te verhogen.

Dit bereik je niet zomaar door kaarsen te branden, mantra’s te zingen of je leven lang transcendente meditatie te beoefenen. We hebben een praktische manier nodig om ons bewustzijn nu, in 2012, in onze huiskamer te verruimen.

Het verruimen van je bewustzijn betekent dat je je meer beseft wat er in je realiteit gebeurt, je verbinding met andere mensen en leefomgevingen versterkt, je het gevoel van vrije wil en vrijheid terugkrijgt en je weer je eigen bestemming bepaalt door middel van specifieke beslissingen en acties. Het gaat niet alleen om het zelfbewustzijn, maar ook hoe je acties de wereld om je heen beïnvloeden.

Kom meer in contact met de natuur

Wil je bewuster leven? Zet je tv of Xbox uit en ga het bos in. Werk in de tuin. Of ga gewoon met je hond wandelen.

Door tijd in de natuur door te brengen worden je zintuigen scherper, opent je hart zich en kom je meer in verbinding te staan met wie je bent en het wonder van creatie.

Eet meer voedsel met hoge triling en supervoedsel

Je verruimt je bewustzijn niet wanneer je brein teert op junkfood, chemische conserveermiddelen en kunstmatige kleuren. Daardoor worden zowel het bewustzijn als de cognitieve functie vernietigd.

Het voedsel met de hoogste trilling vindt je in het bos of in een veld. Het voedsel dat je zelf verbouwt in bijvoorbeeld een moestuin heeft ook een hoge trilling.

Mensen die op voedsel leven met een lage trilling zoals junkfood, fastfood en verwerkt voedsel zijn vaak kortzichtig, egoïstisch en niet in staat informatie in een breder perspectief te plaatsen, zo blijkt uit onderzoek.

Ze leven veelal op magnetronmaaltijden, drinken caffeïnevrije frisdrank en stemmen op de politieke partijen die in de media de meeste aandacht krijgen.

Ruim je rommel op om helder te kunnen denken

Is het een rommeltje in je huis? Heb je zoveel op elkaar gestapeld dat je je een weg moet banen door je slaapkamer of je keuken?

Hoe meer rommel je in je huis of kantoor hebt, hoe voller je hoofd vaak zit met allerlei zaken. Het opruimen van die rommel is de sleutel naar rust in je eigen huis.

Kijk naar je beslissingen alsof je je eigen levenscoach bent

In plaats van het nemen van beslissingen vanuit de ik-vorm - ik wil een koekje, ik voel me blij, ik ben boos, ik heb een baan nodig - kun je uitzoomen om als je eigen levenscoach een soort helikopterview te krijgen.

Zie je acties en beslissingen alsof jij je eigen adviseur bent. Als een bepaalde uitkomst voor jou wenselijk is in je leven, vraag dan je innerlijke adviseur hoe dat het beste kan worden bewerkstelligd.

Het raadplegen van je innerlijke adviseur is op zichzelf een stap voorwaarts in bewustzijn. Je eigen acties vanuit een breder perspectief kunnen bekijken is de poort naar empathie, zodat je de wereld door de ogen en het hart van andere levende wezens kunt bekijken. Empathie is op haar beurt de poort naar eeuwigdurende vrede.

Oorlog kan alleen worden gevoerd vanuit het ik-perspectief dat bewustzijn en verbondenheid tussen alle levende wezens mist. ‘Ik schiet jou neer’ is de mantra van de moderne oorlogvoering, maar die uitspraak is onlogisch vanuit een breder perspectief omdat ‘jou’ en ‘ik’ op een manier zijn verbonden die voorbij gaat aan onze materiële lichamen.

Leg je toe op spirituele groei

Als je je toelegt op spirituele ontwaking verruim je automatisch je bewustzijn. Laat niemand je vertellen dat je naar een kerk moet gaan om spiritueel te zijn. Als de Bron overal is, is hij ook in je woonkamer, in jezelf.

Sommigen bereiken spirituele groei enkel door middel van meditatie of stilte. Het doel van dergelijke oefeningen is om je aandacht naar binnen te richten, om je innerlijk beter te leren kennen als stap naar de verbinding met je hogere zelf.

Onthoud dat we meer zijn dan materiële wezens. En er is veel meer dan de materie waar we in verstrengeld zitten.

Bron: Niburu.nl & Naturalnews.com

Rozijnen - Gezond met mate

Rozijnen worden vaak gebruikt als traktatie op scholen, houdt dit dan ook automatisch in dat rozijnen wel gezond zullen zijn. Rozijnen zijn gedroogde druiven en van druiven is bekend dat ze veel suiker bevatten en daarmee ook veel calorieën bevatten. Verdwijnen met het vocht uit de druiven dan ook de minder voordelige eigenschappen. Waarom ziet men op scholen de rozijn als een gezonde traktatie? Is de suiker uit een droge druif, ofwel rozijn dan verdwenen?

Nee integendeel, juist doordat het vocht verdwenen is concentreert de suiker die in druiven zit zich meervoudig in rozijnen. Is in de verse druif de suiker per honderd gram ongeveer vijftien gram, in rozijnen is dat bij diezelfde honderd gram ruim tachtig gram. Door het hoge suikergehalte bevatten rozijnen per honderd gram tweehonderd, vijf en tachtig calorieën wat behoorlijk veel is te noemen. Door de druivensuiker zijn het wel kleine energiebommetjes. Naast de suiker bevatten de rozijnen ook goede dingen waaronder veel vitaminen uit de B groep en antioxidanten die het lichamelijk beschermen tegen infecties. Daarnaast bevatten rozijnen veel vezels die zorgen voor een goede stoelgang.

In kleine hoeveelheden zijn rozijnen echter niet helemaal ongezond. Al zou men hen door het hoge suikergehalte niet denken zijn de kleine doosjes rozijnen die getrakteerd worden zelfs gezond voor de kinderen. In de rozijnen zorgen de antioxidanten ervoor dat tandplak zich niet kan vormen, de bloedsomloop verbeterd en de kinderen krijgen meer energie. De kleine doosjes bevatten een verantwoorde hoeveelheid rozijnen. Als men zich niet te buiten eet aan rozijnen kan men stellen dat ze dus wel degelijk gezond zijn. In de kindertraktatie zitten gewassen rozijnen, in de grote zakken meestal niet. Het wordt ten zeerste aangeraden om rozijnen voor men ze eet eerst te wassen omdat rozijnen gezwaveld worden om de houdbaarheid te verhogen.

Bron: Leefgelukkig.be

Verlies dierbare vergroot kans op hartaanval

Geschreven door Caroline Hoek


Wetenschappers hebben ontdekt dat we in de periode na het overlijden van een dierbare een aanzienlijk grotere kans op een hartaanval hebben.

De onderzoekers baseren hun conclusies op een onderzoek onder 2000 mensen. Alle proefpersonen hadden in de afgelopen vijf jaar een hartaanval gehad. De onderzoekers legden de proefpersonen vragenlijsten voor. Met de vragen hoopten ze te achterhalen wat de oorzaak van de hartaanval was.

Kansen

Uit het onderzoek blijkt dat het verlies van een dierbare kan leiden tot een hartaanval. De dag na het overlijden van een dierbare hebben mensen een 21 keer grotere kans op een hartaanval. In de eerste week na de dood van een geliefde hebben mensen een acht keer grotere kans op een hartaanval. Die kans neemt daarna af, maar blijft zeker nog een maand hoger dan normaal.

Emotie

Onderzoeker Elizabeth Mostofsky denkt dat wel te kunnen verklaren. “Een sterfgeval en rouw worden geassocieerd met meer depressieve, angstige en boze gevoelens en die gevoelens worden weer geassocieerd met een hogere hartslag en bloeddruk en veranderingen in het bloed.” Die veranderingen kunnen weer leiden tot bloedpropjes en dat alles kan leiden tot een hartaanval.

Bewustwording

Maar is daar ook iets aan te doen? De onderzoekers denken van wel. Zo kan het al helpen als mensen en hun naasten zich ervan bewust zijn dat hun hart in die moeilijke periode gevaar loopt. “Artsen, patiënten en families zouden zich bewust moeten zijn van het risico en ervoor moeten zorgen dat iemand die rouwt alle psychische en medische hulp krijgt die hij nodig heeft,” stelt onderzoeker Murray Mittleman.
Het volledige onderzoek van de wetenschappers is terug te vinden in het blad Circulation.

Bron: Scientias.nl

maandag 9 januari 2012

Is het weer van invloed op je stemming?


 
Word jij ook chagrijnig van die grauwe dagen en al die regen? In tegenstelling tot wat je zou denken, blijkt uit onderzoek dat het weer weinig effect heeft op onze stemming. Hoe komt dat, want de meeste mensen zeggen toch dat ze zich beter voelen als de zon schijnt dan als het regent?

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht en de VU Amsterdam besloten het anders aan te pakken. Zij onderzochten een groep adolescenten en hun moeders, en hoewel er gemiddeld genomen geen verband is tussen het weer en de stemming, gingen ze ervan uit dat er verschillende groepen kunnen zijn.

Ze vonden inderdaad 4 verschillende groepen:
  • Geen effect: bij ongeveer de helft van de mensen was hun stemming niet afhankelijk van het weer.
  • Zomerliefhebbers: bij deze mensen verbetert hun stemming bij minder regen, meer zon en hogere temperaturen; 15% van de adolescenten en 30% van hun moeders viel in deze categorie.
  • Zomerhaters: het tegenovergestelde van de zomerliefhebbers. Raar, maar waar: ze voelen zich beter als het regent, de zon weinig schijnt en bij lagere temperaturen. Dit kwam vaker voor bij adolescenten (27%) dan bij hun moeders (12%).
  • Regenhaters: hun stemming is niet afhankelijk van de temperatuur, het aantal zonuren of de wind; ze hebben alleen een afkeer van regen. Zij waren in de minderheid: 8% van de adolescenten en 12% van hun moeders.
Dit verklaart waarom je geen effect vindt als je alle types bij elkaar optelt.

Er bleek ook een verband te zijn tussen de manier waarop de adolescenten en hun moeders reageerden op het weer. Dat betekent dat het 'in de familie' kan zitten. Daarmee is niet gezegd dat het erfelijk is. Het is ook mogelijk dat je als kind de stemming van je moeder overneemt en zo leert dat slecht weer samengaat met een slecht humeur.

Door: Chantal Caes

Bron: Welingelichtekringen.nl

Positieve emoties niet altijd handig

Positieve gevoelens helpen ons nare situaties het hoofd te bieden, maar ze komen niet altijd van pas. In gevaarlijke situaties zijn mensen in een negatieve emotionele toestand mogelijk beter in staat om alert te reageren. Tot die conclusie komt NWO-onderzoeker Henk van Steenbergen in het proefschrift dat hij 17 januari verdedigt aan de Universiteit Leiden.

Cognitief neurowetenschapper Van Steenbergen onderzocht of emoties ons helpen of juist in de weg staan in situaties die vragen om mentale inspanning, bijvoorbeeld tijdens een gevaarlijke verkeerssituatie. ‘Op dergelijke moeilijke momenten moeten we onze aandacht richten op de informatie die ertoe doet. Irrelevante informatie moeten we dan juist onderdrukken. We noemen dat “cognitieve controle”. Ik heb met psychologische experimenten onderzocht hoe gevoelens deze cognitieve controle beïnvloeden’, legt Van Steenbergen uit.

Lees verder op: NWO.nl

Zelfbewuste vrouwen krijgen dochters

UTRECHT – Een groep Japanse en Britse wetenschappers denkt te hebben ontdekt dat vrouwen onbewust invloed kunnen uitoefenen op het geslacht van hun ongeboren kinderen.

Fitte en succesvolle vrouwen zouden ‘verwachten’ dat de kans groot is dat hun kinderen het relatief goed zullen doen wanneer dit ook vrouwen zijn.

Als de aanstaande moeders zelf echter een dominante vader hebben, gaat de voorkeur uit naar een zoon. In dat geval is de kans namelijk relatief groot dat het overgedragen genenpakket optimaal tot recht komt in een mannelijke lijn.

Blijkbaar, zo beweren de onderzoekers, kunnen organismen via een nog onbekende route enige sturende invloed uitoefenen op het geslacht van hun nakomelingen.

Evolutionair valt deze wens in elk geval te verklaren. De kans dat een gezond en succesvol nageslacht zelf ook weer tot voortplanting komt, is immers groter. Het beheersen van de selectietruc zorgt er daarmee voor de soort makkelijker kan overleven.

Meeltorren

De wetenschappers ontdekten het verband door bestudering van een populatie meeltorren, maar denken zelf dat het gaat om een biologisch mechanisme dat universeel voorkomt bij dieren – en daarmee waarschijnlijk ook bij zoogdieren en mensen.

De resultaten zijn te lezen in een op zondag verschenen publicatie van het wetenschapsblad Ecology Letters.

Bron: NU.nl

vrijdag 6 januari 2012

Fitness-sessie tijdens werkuren goed voor productiviteit en gezondheid

fitness

De dagtaak van vele werknemers is zo overladen dat het onmogelijk lijkt om een periode voor lichaamsbeweging in te lassen, maar dat heeft geen goede impact op de prestaties. Dat zegt Mark Tremblay, fitness-wetenschapper aan het CHEO Research Institute in Canada.

Tremblay merkt op dat lichaamsbeweging leidt tot een grotere creativiteit en productiviteit en een betere gezondheid bij de medewerkers. Het is volgens hem voor bedrijven dan ook een goed uitgangspunt om tijdens de werkuren fitness-sessies aan te bieden.

“Een aantal bedrijven beseft dat werknemers zelf te weinig lichaamsbeweging hebben en heeft daarom besloten om werk en gezondheid te combineren, waarbij aan de medewerkers de gelegenheid wordt aangeboden om in hun dagelijkse dagtaak lichaamsbeweging en een gezonde levensstijl te integreren,” merkt de Canadese televisiezender CTV op. “Die bedrijven getuigen vastgesteld te hebben dat hun werknemers gelukkiger en gezonder lijken en bijzonder alert en energiek op het werk verschijnen.”

“Toch blijken slechts weinig bedrijven overtuigd te zijn van het nut van deze strategie,” voert Mark Tremblay aan. “Vele bedrijfsleiders gaan ervan uit dat het de verantwoordelijkheid is van de werknemers om tijdens hun vrije tijd aan lichaamsbeweging te doen. Volgens hen is de werktijd voorbehouden aan de arbeid. Maar dat is een compleet achterhaalde opstelling. Die bedrijven hebben het helemaal verkeerd voor.

Fysieke inspanningen stimuleren de creativiteit en productiviteit en creëren gezondere medewerkers.”
Het aanbieden van fitness-sessies en aanverwante activiteiten leidt ook tot een lager absenteïsme en dalende personeelskosten.

Bron: Happynews.nl

Speciaal voedingssupplement vertraagt hersenveroudering

Hoogleraar David Rollo en een groep onderzoekers van de Canadese McMaster universiteit hebben naar eigen zeggen een ‘gouden kogel’ gevonden waarmee ze het verouderen  van het brein kunnen stoppen. Goed nieuws, althans als je een transgene muis bent.

Ook voor mensen relevant

Toch zou dit ook voor mensen wel eens erg interessant kunnen zijn. Mede omdat in een tegelijk gepubliceerd onderzoek vergelijkbare ingrediënten voorkomen dat het brein van Alzheimerpatiënten krimpt.

Lees verder op: Visionair.nl

Capaciteit van hersenen wordt al minder na 45e levensjaar


Het cognitieve vermogen van onze hersenen gaat vanaf de leeftijd van 45 al achteruit. Dat is veel vroeger dan de 60 jaar, waar men totnogtoe van uit ging. Dat blijkt uit een studie van het gezondheidsinstituut Inserm en het Londense University College.

Het onderzoek testte het geheugen, de woordenschat, het denkvermogen en het uitdrukkingsvermogen van 5.198 mannen en 2.192 vrouwen tussen de 45 en 70 jaar. Het onderzoek liep over een periode van 10 jaar.

'De resultaten tonen aan dat de cognitieve vermogens (behalve de woordenschat) verminderen naarmate men ouder wordt. En hoe ouder men wordt hoe sneller die achteruitganggaat', zo stelt Inserm.

Medicijnen

In tien jaar tijd gingen de prestaties op het vlak van het denkvermogen met 3,6 procent achteruit bij mannen tussen 45 en 49 jaar en met 9,6 procent voor mannen tussen 65 en 70. Bij de vrouwen is de daling even sterk (-3,6 procent) in eerste leeftijdsgroep, maar minder uitgesproken (-7,4 procent) bij vrouwen tussen 65 en 70.

Volgens de onderzoekers is het belangrijk om de leeftijd te weten waarop de achteruitgang van de cognitieve vermogens start. 'Het is wellicht efficiënter om van bij het begin in te grijpen, bijvoorbeeld met medicijnen, om zo cognitieve verouderingsprocessen te veranderen', aldus Archana Singh-Manoux die aan het hoofd stond van het Inserm-team. (Redactie)

Bron: AD.nl

Voor elk uur tv kijken daalt levensverwachting met 22 minuten

Televisies bevatten geen waarschuwingen zoals pakjes sigaretten, maar een studie concludeert dat je levensverwachting daalt als gevolg van tv kijken.

Onderzoekers schatten dat de levensverwachting van een volwassene voor elk uur tv kijken met 22 minuten daalt. Zes uur per dag tv kijken kan je leven vijf jaar korter maken.

De studie, uitgevoerd door de Universiteit van Queensland, stelt dat tv kijken net zo slecht is als roken, weinig bewegen of obesitas. Het gaat om de eerste studie die kijkt hoe tv-gewoonten je levensverwachting beïnvloeden.

Onderzoeksleider Dr. Lennert Veerman en zijn collega’s gebruikten data van de studie Australian Diabetes, Obesity and Lifestyle die in 1999 werd gedaan naar het tv-kijkgedrag van 11.000 mensen van 25 jaar of ouder. Ze ontdekten dat Australische volwassenen in 2008 9,8 miljard uur tv keken en dat hun levensverwachting na elk uur voor de buis met 22 minuten daalde.

Mensen die zes uur per dag tv keken leefden 4,8 jaar korter dan zij die geen tv keken. Tv kijken wordt geassocieerd met obesitas, een hoog vetgehalte in het bloed en andere risicofactoren die kunnen leiden tot hartziekten.

Afgelopen jaar concludeerde een andere Australische studie door professor David Dunstan en zijn collega’s van het Baker IDI Heart and Diabetes Institute in Melbourne dat mensen die een uur tv per dag kijken acht procent meer kans lopen om vroegtijdig te sterven.

Een verband tussen tv kijken en een kortere levensverwachting is moeilijk te bewijzen en de schadelijke effecten zijn vrijwel zeker indirect, aldus directeur van het Prevention Research Center van de Yale-universiteit Dr. David L. Katz. “Hoe meer tijd we tv kijken, hoe langer we geesteloos voor de buis zitten te eten en hoe minder tijd we fysiek actief zijn,” legde hij uit. “Meer eten en minder fysieke activiteit resulteren in een hoger risico op obesitas, diabetes, hartziekten en kanker.”

In Europa en de Verenigde Staten kijken volwassenen gemiddeld vier tot vijf uur per dag tv.

Bron: Ibtimes.com

Altruïsme vs Agressie

Een klassieke filosofische vraag luidt: “Wat is de fundamentele sociale aard van de mens? Zijn hebzucht, wedijver en haat (of altruïsme en liefde) onlosmakelijk verbonden met de menselijke natuur of kunnen ze worden opgelegd dan wel tenietgedaan door een passende vorming?” Wat zijn de mogelijkheden en onmogelijkheden en wat is het toekomstscenario van het leger? Van herkomst naar toekomst…

De definitie van agressie

1. Zowel het leger als de vechtsport hebben een positief en een negatief imago. Agressie heeft bovendien een positieve en negatieve betekenis. Bach en Goldberg definiëren agressie als energie die van levensbelang is; om te (over)leven, en als een vorm van zelfhandhaving. Iedereen heeft een bepaalde potentie aan levensenergie, die meestal aangewend wordt om iets te bereiken in het persoonlijke leven. Agressie kan dus destructief en constructief aangewend worden. Ik denk dat de beeldvorming van defensie en van de militair ook van invloed is op de interpretatie van agressie.
2. Agressie kent verder twee uitingsvormen namelijk agressie als uiting van de emotie boosheid of woede, en instrumentele agressie; als strategisch gedrag om manipulatie en macht uit te oefenen.

Lees verder op: Visionair.nl