zaterdag 25 februari 2012

Leer om jezelf te genezen in 1 minuut

Dit is het fascinerende verhaal van de Chinees Hongchi Xiao wie beweert dat iedereen kan leren om zichzelf te genezen.  

In onderstaande video legt hij eerst uit hoe hij in zijn jeugd in eerste instantie verwesterde maar langzamerhand toch weer terugkeerde naar de oude Chinese tradities en gebruiken. Hij komt uit een doktersfamilie. Zijn moeder praktiseerde westerse geneeskunde maar zijn oom was een traditioneel Chinese geneesheer. Het verschil: moeder had een koffer vol ‘gereedschap’ en oom gebruikte alleen zijn handen. Hongchi Xiao volgde zijn pad langs verschillende tempels en leerde onderweg veel technieken om mensen te genezen. Uiteindelijk combineerde hij het geleerde tot een uiterst eenvoudige methode waarmee iedereen binnen 1 minuut kan leren om zichzelf te genezen van allerlei kwalen door op een bepaalde manier te strekken en om bepaalde punten op je lichaam te kloppen. De introductie is misschien wat lang maar het is zeker de moeite waard om de video te bekijken. De instructie wordt in de laatste 10 minuten gegeven.


Bron: Earth-Matters.nl

Zin in snoep verklapt wat je lichaam nodig heeft

groente-fruit-noten

Als je snakt naar fastfood, dan is dat eigenlijk een signaal van je lichaam dat het een tekort heeft aan bepaalde voedingsstoffen. Daarom hierbij een lijstje van enkele gezonde alternatieven die zin in deze ongezonde voeding verminderen.

Je hebt zin in:
patat, hamburgers en ander fastfood
Je lichaam heeft behoefte aan: zout
Wanneer je lichaam hard werkt door bijvoorbeeld sport, stress of zelfs door de hele dag in airconditioning te zitten, verliest het zout. Fastfood is een snelle manier om dit op te nemen, maar zo krijg je wel meer binnen dan je nodig hebt. Hieroor vernauwen je bloedvaten  en stijgt je bloeddruk en krijg je te veel calorieën binnen.
Alternatief: Sushi is een bron rijk aan natriumrijke producten netzoals zeewier en vis.

Je hebt zin in: chips en brood
Je lichaam heeft behoefte aan: proteïne
Wanneer je een snel metabolisme hebt, verbrandt je lichaam sneller voeding waardoor je meer zin hebt in koolydraten die een vol gevoel geven. Maar nadien ben je snel weer hongerig. Omdat het langer duurt om proteïnes te verteren, geeft deze stof langer een verzadigd gevoel.”
Alternatief: soja, vlees, vis, kip quorn, peulvruchten, seitan, tempeh of eieren. Zorg dat deze ingrediënten aanwezig zijn in elke maaltijd.

Je hebt zin in: chocolade
Je lichaam heeft behoefte aan: magnesium
Magnesium helpt het metabolische systeem van je lichaam je energie te geven. Als je moe bent is het verleidelijk om naar chocolade te grijpen, omdat het magnesium bevat. Maar de suiker maakt je nog meer moe, je vermijdt dit dus beter. Of kies voor minimaal 70% pure chocolade, want dat is dan wel weer gezond.
Alternatief: noten, zaden en volkorenproducten.

Je hebt zin in: cafeïne
Je lichaam heeft behoefte aan: ijzer
Vrouwen verliezen veel ijzer tijdens hun menstruele cyclus. Als je dit niet snel aanvult, zul je je moe voelen omdat deze stof helpt zuurstof te vervoeren in je lichaam. Doordat je moe bent, heb je zin in koffie, maar eens de cafeïne is uitgewerkt, zul je je weer moe voelen.
Alternatief: rauwkost als broccoli of gedroogd fruit als abrikozen en vijgen.

Je hebt zin in: suiker
Je lichaam heeft behoeft aan: glucose
Ons lichaam, en vooral ons brein, heeft enorm veel behoefte aan glucose, want die stof wordt gebruikt als bron van energie. Daarom moet het niveau voortdurend op peil gehouden worden. Het is echter niet handig om daarvoor naar suiker te grijpen, aangezien je hier juist weer moe van wordt. Beter kan je dan voor fruit kiezen, dit is een ideale leverancier van glucose, welke het lichaam ook beter om kan zetten in energie.
Alternatief:
fruit als sinaasappels, bessen, kiwi en aardbeien.

Bron: Happynews.nl

Mensen blijven weg bij de psychiater

Mensen in psychische nood blijven massaal weg bij de psychiater sinds ze een eigen bijdrage moeten betalen. Dat blijkt uit een eerste rondgang langs grote instellingen voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Sinds dit jaar moeten mensen voor de gespecialiseerde psychiatrische zorg een eigen bijdrage van 200 euro betalen.

Lees verder op: Trouw.nl

Bankiers handelen vanuit een laag moreel zelfbeeld

Het morele zelfbeeld vormt de basis van het ethische gedrag. Dat is de conclusie van een onderzoek van sociologen aan de University of California en de California State University. De Amerikaanse wetenschappers stellen dat het eigen morele beeld van het individu een belangrijke motivator van het gedrag vormt. De theorie kan volgens hen een verklaring bieden voor het ontbreken van een ethiek in de financiële sector, die bijna tot de ondergang van de Amerikaanse economie heeft geleid.

"Bankiers, beursmakelaars en hypotheekverstrekkers - die aan de basis van de Amerikaanse recessie lagen - konden handelen zoals ze gedaan hebben, zonder schaamte of schuldgevoel, omdat de norm van hun morele identiteit op een laag niveau verkeert en hun gedrag ook niet werd aangeklaagd door hun collega's," voert onderzoeker Jan Stets aan. "Het feit dat anderen die morele identiteit bevestigen en het ongepast gedrag niet sanctioneren, zet het individu aan om zijn gedrag te handhaven."

"Op die manier kunnen immorele praktijken doorbreken," merken de Amerikaanse onderzoekers nog op. "Uit een onderzoek bij studenten bleek dat respondenten met een hoog moreel zelfbeeld ook geneigd zijn om zich op een ethisch verantwoorde manier te gedragen. Respondenten die op hun onethisch gedrag - zoals het kopiëren van examenresultaten van collega's of dronken autorijden - werden aangesproken, vertoonden sneller schaamte en schuldgevoel dan collega's wiens gedrag werd bevestigd en gesteund." (MH)

Bron: Express.be

maandag 20 februari 2012

Door internet wordt het verschil tussen domme en slimme mensen groter

Op zo ongeveer iedere zinnige vraag kun je op internet het antwoord vinden. Althans, je kan het vinden als je goed genoeg kan zoeken. De slimmere onder u zullen zelf voorbeelden kennen. Je begint met Google te vragen fietsers amsterdam, omdat je wilt weten hoeveel fietsers er in de hoofdstad zijn. Dat levert niet zomaar een passend antwoord op. Je moet er een woordje bijdoen, of juist afhalen, en uiteindelijk kom je er achter. En als je dat spel beheerst ligt, schrijft Mother Jones, een ongeëvenaarde schat aan informatie voor je open.

Je zult slimmer worden, of in ieder geval beter geïnformeerd.
Maar je moet dus eerst wel slim genoeg zijn om de juiste vragen te stellen. Zo groeit de kloof

Bron: Welingelichtekringen.nl & Mother Jones

zaterdag 18 februari 2012

Het hart als zintuig

Afbeelding

Het hart . . . . . is het orgaan van de spirituele mens in het fysieke lichaam, door middel van een straal vanuit de spirituele monade naar het fysieke voertuig van de mens. Er kunnen daarom verschillende namen aan worden gegeven: het orgaan van het reïncarnerende ego; het orgaan van de persoonlijke mens. Maar het kan ook het orgaan van het leven worden genoemd, want het is het levenscentrum van het fysieke lichaam. Vanuit het hart stromen de stralen die het denken verlichten omhoog naar de hersenen . . . . . G. de Purucker


Het hart als zintuig, door Stephen Harrod Buhner is een bijzonder boek en fungeert als een brug tussen de mentale wetenschap en de subtiliteiten van het hart. De twee delen waaruit het bestaat, Systole en Diastole, lijken op het eerste gezicht weinig met elkaar gemeen te hebben. Maar de schrijver is erin geslaagd door middel van wetenschappelijke informatie, diepgevoelde ervaringen met planten, en citaten uit proza en poëzie een geheel te scheppen dat een gezonde verbinding legt tussen wetenschap en new-age-sentimenten, tussen historische en moderne perceptie van de natuur, tussen proza en poëzie, tussen persoonlijke mentale en emotionele ervaring en geneeskunst die is gebaseerd op altruïsme en universele ethiek. De verbindingsdraad is die van een mysticus die een verscheidenheid aan voorbeelden kiest om universele waarheden te onthullen.

Na een korte inleiding over zichzelf opent Buhner een felle aanval op het lineaire ‘euclidische’ denken. Hij laat zien dat rechte lijnen en keurige wiskundige systemen in de natuur niet voorkomen, en dat fractalen en Mandelbrotstructuren de waarheid veel dichter benaderen. Hij huldigt met kracht de opvatting dat de abstracties die op scholen constant als werkelijkheden worden gepresenteerd een groot obstakel zijn voor het verkrijgen van kennis rechtstreeks uit de natuur.

Het is tegelijkertijd duidelijk dat regelmatige proporties en hun harmonie inherent zijn aan de natuur. Dit wordt beklemtoond door een aantal van de grootste zielen van de mensheid, onder anderen Pythagoras en Plato; en men vindt deze ideeën eveneens in de geschriften van Hindoes, Jains, Babyloniërs en Egyptenaren. In de geschriften van de Maya’s was de eerste daad van de Bouwers van het universum om met touwen het vierkant uit te meten; het vierkant dat zo’n belangrijke plaats inneemt in kosmologieën over de hele wereld. Ook al lijkt niets in de natuur volledig te beantwoorden aan de idealen van geometrie en wiskunde, de natuur schijnt deze idealen wel te weerspiegelen, bijvoorbeeld in kristallen en in de regelmatigheid en perfectie in het planten- en dierenrijk. Het lijkt me dat wiskunde de noumenale of hogere mentale wereld van de goden probeert te beschrijven, en dat het leven op altijd speelse en harmonieuze wijze ronddartelt binnen de mogelijkheden van deze noumena – en dat zijn de allesdoordringende natuurwetten. Een lineair denkende geest is echter slechts een zwakke en gekristalliseerde afspiegeling van de spiritueel-intuïtieve geest, en als men zich uitsluitend vastklampt aan deze afspiegeling is dat inderdaad een groot obstakel voor het begrijpen van het leven.

De wetenschappelijke delen van het boek bespreken de fysiologie van het hart, de hersenen en van individuele cellen – in het bijzonder in relatie tot de voortdurende productie en uitwisseling van informatie via elektrische en magnetische velden – evenals de zeer verfijnde en intelligente processen in de fysieke en energetische natuur. Communicatie met het lichaam vindt onophoudelijk plaats, binnen en tussen organen, cellen en individuele organismen, allemaal op een manier waarbij het hersenverstand, behalve als interpretator en waarnemer op afstand, niet direct betrokken is. Buhner verwerpt het intellectuele denken zeker niet, maar hij onderkent de juiste status van het bewustzijn van het hart, de hersenen en zelfs van de darmen en andere organen binnen een bewust geheel.

Buhner beschouwt levende systemen als producten van zelforganisatie van kleinere eenheden, die het resultaat zijn van ononderbroken – zowel interne als externe – communicatie. Omdat iedere eenheid, hoe klein ook, zijn eigen specifieke magnetische veld heeft, communiceert zij met alles om haar heen, en herkent de velden van andere eenheden en stemt zich daar subtiel op af. Met betrekking tot cellen citeert de schrijver onder andere Jan Walleczek:

Biologische cellen kunnen worden beschouwd als hoogontwikkelde informatieverwerkende instrumenten die complexe patronen van prikkels die van buitenaf komen van elkaar kunnen onderscheiden. In overeenstemming met dit gezichtspunt is de vondst dat biologische reactienetwerken net als elektrische circuits rekenfuncties kunnen vervullen zoals schakelen, versterken, hysteresis, het uitfilteren van frequentiebanden of de extractie van informatie over trillingsfrequenties.

De schrijver merkt op dat ‘Cellen uiterst subtiele verschillen in elektrische velden kunnen waarnemen’, en vervolgt: ‘Het plasmamembraan is van alle cellen het primaire zintuigorgaan. Het bezit duizenden over de oppervlakte verspreide receptoren die zijn ontworpen om storingen van onder andere chemische, elektrische, hormonale en mechanische aard te ontdekken.’

Buhner is van mening dat, naarmate kleinere eenheden zich organiseren, een nieuwe identiteit tot aanzijn komt als een groter systeem dat nieuwe gedragingen vertoont. Hierover ben ik het met hem maar ten dele eens, want ik denk dat zelforganisatie van kleinere eenheden niet tot levende organismen zou leiden, maar alleen tot een samenwerkende gemeenschap zoals een termietenheuvel of een bijenkorf die ieder op zich unieke gedragingen vertonen die het resultaat zijn van de samenwerking van de betrokken individuen. Maar een levend wezen heeft zijn eigen ziel van een hogere orde die leiding geeft aan de processen van afstemming en samenwerking van zijn onderdelen. Terwijl ieder aspect en iedere eigenschap van het universum actief en latent aanwezig is in zelfs de kleinste onderdelen ervan, hebben ze allemaal een ‘meedogende hand’ nodig die wordt uitgestrekt vanuit het bewuste Zijn in de vorm van de grotere vitaal-elektromagnetische velden afkomstig van wat relatief gezien goden of kosmische bewuste wezens zijn. Deze goden tappen voortdurend uit een nog hogere bron van intellectuele energie en transformeren de goddelijke energieën naar het niveau waar ze kunnen worden aangewend.

Afzonderlijke hoofdstukken behandelen het fysieke, het emotionele, en het spirituele hart. Het fysieke hart is veel meer dan alleen een pomp; het is in feite het orgaan dat de ritmen bepaalt van ons organisme en informatie overdraagt aan het bloed. Het hart bestaat voor 60 tot 65% uit zenuwcellen – dus het bevat meer zenuw- dan spiercellen. Naast zijn functie als een verfijnde en intelligente pomp is het hart vooral een verwerker van bewustzijn en informatie. Het ritme van een gezond hart is nooit regelmatig: iedere hartslag is uniek. Zo zijn ook de magnetische en elektrische velden die ieder hart om zich heen bouwt uniek. Maar deze velden zijn ook buiten het lichaam meetbaar en dragen zo voortdurend informatie over van het hart aan de omringende wereld en van de wereld aan het hart. We kunnen leren bewust naar deze informatieuitwisseling te luisteren door de subtiliteiten van onze onophoudelijk veranderende gevoelens waar te nemen.

Dit vormt een brug naar het tweede gedeelte van het boek, dat gaat over communicatie met planten. Iedere plant heeft een bewustzijn, net als ieder ander levend wezen, en hij heeft kennis die hij met anderen wil delen. Iedere plant heeft zijn eigen karakter, niet alleen wat betreft zijn uiterlijk, maar in het bijzonder in zijn eigen specifieke magnetische en elektrische krachten waarvan de aanwezigheid kan worden waargenomen door de energetische velden van het menselijke hart. Op deze manier is het mogelijk de plant op een dieper niveau werkelijk te kennen en te begrijpen, en de uitwisseling van informatie is wederzijds. Dit is de manier waarop mensen en volkeren die dichtbij de natuur leefden de medicinale en andere werkingen van planten hebben ontdekt – dus niet proefondervindelijk met vallen en opstaan zoals ons doorgaans wordt voorgehouden. Door oefening kunnen we dit type communicatie leren herkennen – en aan het eind van het boek geeft Buhner ‘oefeningen voor het verfijnen van het hart als orgaan van waarneming’. Deze leermethode via het waarnemingsvermogen van het hart kan ook op cultureel niveau worden toegepast, en de schrijver is van mening dat deze methode betrouwbaarder en exacter is dan de gebruikelijke wetenschappelijke benadering die alleen gebruikmaakt van het zenuwstelsel en de hersenen.

Deze methode is echter niet gemakkelijk. Buhner zegt dat als we een bepaalde plant ontmoeten, misschien tijdens een wandeling door de natuur, en we onmiddellijk een speciale aantrekking tot hem voelen, dat misschien komt doordat die plant iets aan ons wil overbrengen – bijvoorbeeld iets over onze innerlijke ontwikkeling, zijn mogelijke gebruik als medicijn, of zijn bijdrage aan het ecosysteem. Al deze informatie wordt direct door het hart waargenomen en opgeslagen in ons onderbewuste geheugen. Daarna kunnen er jaren van ‘zitten’ bij de plant voor nodig zijn om het punt te bereiken – dat hij, in navolging van Goethe, het ‘betekenisvolle moment’ noemt – wanneer de plant zich volledig aan ons openbaart. Daarvoor is het noodzakelijk een volkomen respect en liefde voor de plant als leraar te ontwikkelen. Het is voor een mens misschien niet gemakkelijk om zijn hoofd te buigen voor een plant, maar, zegt Buhner, planten zijn als fysieke soort veel ouder dan wij mensen en dragen ervaringen in zich uit archaïsche geologische tijdperken.

Theosofie leert dat de planten van tegenwoordig vervolmaakte overblijfselen zijn van een veel actiever plantenrijk in het verleden toen de nadruk van de evolutie op aarde bij hen lag. Iedere plantenziel bereikte het hoogtepunt van haar evolutie op deze fysieke aarde lang voordat mensen actief werden. Planten hebben sinds die tijd geen essentiële veranderingen ondergaan – hoewel ze zich uiterlijk steeds aanpassen aan veranderende milieuomstandigheden – en hun individuele bewustzijn bevindt zich relatief in een sluimertoestand. Ze wachten op een nieuwe vitale impuls om hun evolutie te kunnen voortzetten op een nog hoger niveau. Daarom hebben planten hun evolutionaire doel voor de huidige cyclus van de natuur reeds bereikt, terwijl wij mensen nog druk bezig zijn met onze evolutie, en die betreft vooral een verdere ontwikkeling van de bewuste geest.

Planten kunnen ons hun ervaringskennis en -wijsheid dus in relatieve volmaaktheid onderwijzen. Rotsen, planten en dieren zijn ouder dan mensen voorzover het onze huidige fysieke vorm betreft. Maar in talloze vroegere tijdperken bewoonde ons essentiële zelf vele vormen, waaronder die van het mineralenrijk, planten en dieren. Dus dragen wij ook hun algemene ervaring in ons mee. Bovendien hebben we als mensen ervaringen verzameld van een type waar andere natuurrijken nog geen toegang toe hebben gehad. Wanneer we onszelf voor bepaalde doeleinden op hun innerlijke wezen afstemmen, dan roepen we in feite de vastgelegde aspecten van onze eigen onderbewuste archaïsche ervaringen opnieuw wakker.

Natuurlijk komt deze manier van verkrijgen van kennis niet alleen tussen mens en plant voor; ze bestaat ook tussen mensen onderling. Buhner is zelf een natuurgenezer die geleerd heeft met planten te communiceren – niet alleen direct, maar ook via zijn geheugen, waarin alle impressies die het hart bereiken worden geregistreerd – en ook met cellen en organen van zieke mensen. Een natuurgenezer die het vermogen heeft ontwikkeld om de subtiliteiten van zijn eigen hart en denken waar te nemen kan een diepe empathie voelen met een patiënt en zijn of haar probleem, waaronder de psychische en ethische aspecten daarvan. Hij kan dan direct waarnemen welke natuurlijke remedie zou kunnen helpen in plaats van af te moeten gaan op ondervinding of informatie uit boeken – waarvan zelfs de meeste naturopaten afhankelijk zijn.

Het laatste gedeelte van het boek gaat over ethiek. Goede intenties en gevoelens alleen zijn niet voldoende om een medemens te helpen. Omdat de ‘Natuur zowel de voortbrengster van de mens als zijn grootste leraar is’, dient men zich stevig te verankeren in de waarheid van de natuur, niet in de leugen van wat alleen maar haar beschrijving is. ‘Omdat de Natuur niet liegt’ verklaart Buhner dat:

“Hoe meer we liegen, dat wil zeggen afwijken van de waarheid die in de Natuur te vinden is, hoe minder we in staat zullen zijn de diepe dimensies van de Natuur waar te nemen. Het verborgen gezicht van de Natuur is dus een uitdrukking van haar morele dimensie, en die is even werkelijk als haar fysieke dimensie. We hebben deel aan het morele, niet omdat we mensen zijn, maar omdat we tot de Natuur behoren.

Bron: Wereldgeheimen.nl

donderdag 16 februari 2012

Droevige muziek maakt je ook echt verdrietig

 
 
Wie verdrietig is, luistert beter niet naar zijn favoriete triestige muziek. Onderzoek toont namelijk aan dat die treurige liedjes je ook echt verdrietig maken. Toch is dat niet negatief, want je geniet er wel van.

Lees verder op: HLN.be

Onderzoekers activeren hersencellen met licht


Voor het eerst zijn wetenschappers erin geslaagd om zenuwcellen in het brein met behulp van licht te activeren. Dat biedt mogelijkheden!

Het is niet voor het eerst dat wetenschappers zenuwcellen activeren. Dat wordt namelijk al volop gedaan. Alleen worden daar nu elektroden voor gebruikt. Die methode is soms nogal ingrijpend, omdat de elektroden in het brein moeten worden geïmplanteerd of op de schedel moeten worden geplaatst. Een ander groot nadeel is dat deze methode een beetje ‘lomp’ is. De elektroden zijn namelijk niet in staat om één cel te activeren, maar hebben altijd invloed op meerdere cellen.

Alzheimer

Wetenschappers zouden graag op een minder ingrijpende manier één cel of ten minste één soort cel activeren. Dat laatste is belangrijk. Want door specifieke zenuwcellen in en uit te schakelen, kan de functie ervan precies achterhaald worden. En daarmee kunnen we weer meer leren over diverse afwijkingen in de hersenen. Denk bijvoorbeeld aan Alzheimer of Parkinson.

Stapje dichterbij

Wetenschappers schrijven nu in het blad Biomedical Optics Express dat ze een stapje dichter bij een precieze en minder ingrijpende methode om zenuwcellen te activeren, zijn gekomen. Hoe? Zij maakten gebruik van licht. En ook dat is niet helemaal nieuw. In het verleden hebben wetenschappers met licht al cellen geactiveerd. Maar die cellen moesten daarvoor wel eerst genetisch worden aangepast. En ook dat is niet ideaal.

Methode

De wetenschappers hebben nu echter een methode gevonden om cellen – zonder dat deze te hoeven worden aangepast – gestimuleerd kunnen worden. Ze maakten daartoe gebruik van kwantumdots (zie hieronder) In kwantumdots zitten elektroden gevangen. Wanneer deze worden blootgesteld aan licht, geven de kwantumdots een elektrische lading af. De onderzoekers brachten een kwantumdot heel dicht bij een cel en stelden de kwantumdot bloot aan licht. Deze gaf een elektrische lading af en die elektrische lading zorgde er weer voor dat de cel gestimuleerd werd.

Bron: Scientias.nl

VS en EU sluiten overeenkomst over biologisch voedsel

Biologisch voedsel mag vanaf nu ook als zodanig worden verkocht in de Europese Unie en de Verenigde Staten. Beide handelsblokken zijn woensdag tot een overeenstemming gekomen.

Topfunctionarissen van beide partijen hebben de overeenkomst in Neurenberg ondertekend om zo de snel groeiende biologische voedselindustrie te stimuleren.

“De samenwerking is een belangrijke stap omdat op deze manier de handelsbetrekkingen tussen de EU en de VS worden versterkt,” zei Europees Commissaris voor de landbouw Dacian Cioloş in een verklaring.

Lees verder op: Niburu.nl

Lachen is goed voor je buikspieren

lachen

Door een uur te lachen verbrand je evenveel calorieën als door een halfuur gewicht te heffen. Daarnaast laat een lachbui je buikspieren harder werken, waardoor je een strakker buikje krijgt. Als je een jaar lang dagelijks een uur lacht, val je één kledingmaat af.

Positieve effecten

Een lachbui heeft hetzelfde effect op je lichaam als een korte aerobicsessie, zegt neurowetenschapper Helen Pilcher. Het doet je hart sneller slaan en versnelt je bloedcirculatie. Als je lacht, gaat je borstkas sneller op en neer, waardoor je buikspieren harder moeten werken. Het resultaat is een strakker buikje. Daarnaast treden 15 gezichtspieren in werking tijdens het lachen. Zo houdt het je huid soepel en doet het je stralen. Als laatste stimuleert een lachbui de productie van endorfines en vermindert het stress .

Extra kilo’s

Eerdere studies toonden aan dat lachen goed is voor je hart. Het heeft hetzelfde effect op je bloedcirculatie als beweging. Professor Pilcher: “We raden je niet aan de hele dag naar humoristische tv-programma’s te kijken. Maar het is wel een goede manier om van je extra kilo’s af te raken. Door een uur te lachen, verbrand je 100 calorieën. Dat is het equivalent van een kleine chocoladereep.”

Bron: Happynews.nl

Waarom wilskracht belangrijk is, en hoe het te krijgen

Wilskracht is een mentale spier die je kunt trainen. Mensen die dat doen leiden vaker een succesvol en gelukkig leven. Wilskracht is wat ons onderscheidt van de dieren. Het is het vermogen om onze impulsen te beteugelen, verleiding te weerstaan en te doen wat juist en goed voor ons is op lange termijn, niet wat we nu op dit moment willen. Het is de kern van beschaving, stelt Roy F Baumeister die samen met John Tierney het boek schreef 'Willpower: Rediscovering Our Greatest Strength'.

Bekend is het sociologisch experiment van Walter Mischel uit de jaren ‘60 naar hoe kinderen omgaan met instant beloning: ze kregen de keuze tussen één marshmallow nu, of twee als ze nog 15 minuten wachtten. Hij spoorde jaren later een aantal van die kinderen op en deed een onthutsende ontdekking. Die overigens gestaafd wordt door een recent onderzoek uit Nieuw Zeeland waarbij mensen vanaf hun geboorte 32 jaar lang zijn gevolgd. Wat ze ontdekten was dat degenen met veel zelfbeheersing waren als volwassenen gezonder, gelukkiger en rijker.

De proefpersonen met weinig wilskracht deden het slechter qua studie en hadden vaker laagbetaalde banen en weinig spaargeld. Ze kampten met overgewicht, drugs- of alcoholproblemen en het onderhouden van een relatie. Ook hadden ze vier keer zo vaak een strafblad. Kortom, wilskracht is een belangrijke factor bij het voorspellen van succes in het leven. Onze wilskracht is een soort morele spier. Net als andere spieren wordt hij moe als je hem teveel belast. Zo konden studenten in een test nadat ze een taak hadden volbracht die hen veel zelfbeheersing kostte (chocola weerstaan, emoties onderdrukken) een volgende taak waar ook wilskracht aan te pas kwam veel minder goed. Ook het immuunsysteem teert op diezelfde pot, dus als je verkouden bent heb je minder wilskracht.

Maar je kunt het wel trainen. Zelfs kleine alledaagse daden van wilskracht, als rechtop zitten, in hele zinnen spreken of je computermuis met je andere hand bedienen, versterken je zelfbeheersing op de langere termijn. Waarin wilskracht ook op andere spieren lijkt is dat het uitgeput is, kan worden gereactiveerd met glucose. Goed slapen, gezond eten is belangrijk voor het uitoefenen van wilskracht, maar in tijden van grote nood kan een shot suiker een groot verschil maken. Dit is dab ook nogal een probleem bij het volgen van een crashdieet, waarbij je dus eigenlijk zou moeten eten om de wilskracht op te kunnen brengen om níet te eten.

Baumeister's tips: Bouw je zelfbeheersing op door met kleine dingetjes te oefenen. Leer de tekenen dat je wilskracht aan het afnemen is te herkennen. Doe niet aan crashdiëten. Probeer niet teveel tegelijk te doen. Stel goede gewoontes en routine in om je wilskracht ontlasten. Leer effectieve to-do lijstjes te maken. Mensen met weinig wilskracht gebruiken het om uit de problemen te geraken, mensen met veel wilskracht gebruiken het om niet in problemen te komen.
 
Bron: Welingelichtekringen.nl & The Guardian

Supervoedsel: zeewier

Welke producten móet je in de kast hebben liggen, wil je een gezonde levensstijl aanhangen? Welk voedsel is goed voor je hart, je bloedvaten, lichaam en geest?

Zeewier is in Europa veel minder bekend dan in landen als Japan en Korea. Het kan als groente worden gegeten, maar ook worden gebruikt als decoratie.

Lees verder op: Telgraaf.nl

Goed voor mentale gezondheid: 2x hetzelfde boek lezen

 

Als jij je favoriete boeken of films wel eens opnieuw leest of herbekijkt, dan ben je zeker niet de enige. Niet alleen ontdek je nieuwe elementen, maar je lijkt ook meer betrokken te raken. En volgens nieuw onderzoek is dat ook effectief zo.

Dat is althans de conclusie van een groep wetenschappers van de American University. Zij ondervroegen daarvoor lezers uit Amerika en Nieuw-Zeeland.

Emoties

Wanneer je een boek of film voor de eerste keer leest, ben je vooral gefocust op de gebeurtenissen en verhalen.

Het is pas door de herhaling dat je ook in staat bent om emotioneel te reageren op wat er gebeurt. Daardoor gaat het de tweede keer om een veel intensere ervaring.

"Door het opnieuw te doen, haal je er meer uit", zei onderzoeksleidster Cristel Antonia Russell aan de Mail Online. "Zelfs al ken je het verhaal, de tweede keer zorgt ervoor dat je het boek én jezelf opnieuw apprecieert."

Voordeel

Bovendien heeft zo'n 'tweede lezing' volgens de onderzoekers ook emotionele voordelen. "Gezien de enorme voordelen voor de groei en de zelfreflectie, kan herlezen heel wat mentale gezondheidsvoordelen bieden", klinkt het.

"Mensen moeten dus zeker niet aarzelen om een boek te herlezen of een film te herbekijken. Hetzelfde geldt voor op reis gaan naar dezelfde plaats", aldus Russell. (lbs)

Bron: Goedgevoel.be

‘Creatief denken makkelijk te leren’

Hoewel er altijd iets onvoorspelbaars blijft aan creativiteit en uitvinden, bestaan er toch manieren om het Eureka moment dichterbij te brengen, aldus de Amerikaanse onderzoeker in de cognitieve psychologie Anthony McCaffrey. Hiervoor moet je namelijk formidabele mentale barrières overwinnen. Na het bestuderen van vaak voorkomende hindernissen bij het oplossen van problemen, heeft hij echter een toolkit ontwikkeld waarmee iedereen zijn creatieve vaardigheden sterk kan verbeteren. Kortom: precies wat visionairen nodig hebben.

Lees verder op: Visionair.nl

Introverte mensen zijn betere leiders

In onze samenleving wordt ‘introvert’ niet meteen als een positieve eigenschap ervaren. Maar dat blijkt niet helemaal terecht te zijn.

Volgens sommige schattingen kan 30 procent van alle mensen onder de noemer introvert geplaatst worden. Maar niet iedereen begrijpt wat ‘introvert zijn’ juist inhoudt, schrijft het Amerikaanse weekblad Time deze week.

Zo hoeven introverte mensen niet per se verlegen te zijn. Verlegen mensen vermijden sociale situaties omdat ze worden tegengehouden door angst. Introverte mensen daarentegen vermijden sociale situaties gewoon omdat ze hun tijd liever alleen of in beperkte groep doorbrengen. Terwijl extroverte mensen energie halen uit contact met anderen is dat contact net vermoeiend voor een introvert persoon.

Het grote nadeel is dat de wereld gericht is op extroverte mensen. Van grote klasgroepen op school tot grote kantoorgebouwen zonder privacy, alles lijkt ontworpen om het voor introverten zo moeilijk mogelijk te maken. Daarbij komt nog dat verschillende studies hebben aangetoond dat introvert zijn het risico op bepaalde aandoeningen kan vergroten. Zo verliezen introverte mensen sneller het gevecht tegen ziektes als HIV en lopen ze een groter risico depressief te worden.

Lees verder op: Knack.be

vrijdag 10 februari 2012

Siberische bacterie helpt verouderingsproces vertragen

Een nieuwe bacteriesoort die onlangs is ontdekt in de Siberische permafrost vertraagt mogelijk het verouderingsproces, zo beweren Russische wetenschappers.

De bacteriesoort, Bacillius F, bleek bij muizen een gunstig effect te hebben op de veroudering, aldus de Russische Academie van Wetenschappen RAN.

Op basis van de eigenschappen van de eiwitten en andere factoren konden de wetenschappers zeggen dat Bacillius F qua evolutie drie miljoen jaar achterloopt op gelijksoortige bacteriën. Wanneer je kijkt naar de ongewone leefomgeving van de bacterie kun je je alleen maar verwonderen over de veerkracht van deze soort, aldus de Siberische tak van de RAN.

Mechanismen

De organismen die in de noordelijke Russische autonome republiek Jakoetië, het koudste bewoonde gebied op de planeet, zijn gevonden vermenigvuldigen zich nog bij 5 graden Celsius.

“We dachten dat de bacteriën mogelijk mechanismen hebben om in de permafrost in leven te blijven,” voegde Nadezhda Mironova van het Instituut voor Chemische Biologie en Fundamentele Geneeskunde van de RAN toe. “En dat bleek ook zo te zijn.”

Leefden langer

De weerstand van muizen die de micro-organismen kregen toegediend verbeterde terwijl ze ouder werden. Bacillius F beïnvloedde de gezondheid van de oudere dieren op een positieve manier.

Experimenten hebben aangetoond dat het metabolisme van de muizen toenam met 20 tot 30 procent. De wetenschappers voegden toe dat de bacterie mogelijk ook ouderdomsstaar kan terugdringen.

De Russische Academie van Wetenschappen besloot dat meer experimenten nodig zijn om met betrouwbare resultaten te kunnen komen. De muizen in de testgroep leefden langer dan de dieren in de controlegroep. De RAN sprak van ‘indrukwekkende’ resultaten.

Bron: Niburu.nl & AFP

Vooraf vasten versterkt effect chemotherapie

AMSTERDAM - Twee dagen vasten voor toediening van chemotherapie versterkt hiervan het effect, in elk geval bij muizen.

 
Foto:  AFP
 
Dat melden Amerikaanse, Italiaanse en Duitse onderzoekers in de nieuwste editie van Science Translational Medicine.

Ze voerden hun onderzoek uit op muizen met verschillende soorten tumoren. Daarbij ontdekten ze dat vasten alleen al in sommige gevallen even effectief was in de bestrijding van kanker als chemotherapie. De combinatie van vasten en chemotherapie gaf het beste resultaat.

Over het geheel kwamen bij de muizen die voor hun chemotherapie twee dagen vastten veertig procent minder uitzaaiingen voor dan bij muizen die chemo en een normaal dieet kregen.

Bron: NU.nl

Topvijf spijt van de stervenden

Obsques de Jean Amadou
Foto: PhotoNews
 
Een Australische verpleegster van de palliatieve afdeling heeft bijgehouden waar de patiënten het meest spijt van hadden.
 
Bronnie Ware beschrijft dat de meeste mensen een zeer heldere kijk hebben op het eind van hun leven. Geen spijt over te weinig seks of een gemiste benji-jump, spijt hebben we blijkbaar wel om heel gewone dingen. Onder andere spijt dat we zo hard hebben gewerkt. De topvijf ziet er als volgt uit.

1. Ik wou dat ik meer moed had om mijn eigen leven te leiden en niet wat anderen wilden.
Dat komt zowat bij iedereen naar boven. Als de mensen beseffen dat hun leven achter de rug is en ze terugkijken zien ze een hoop onvervulde dromen. De meeste hebben zelfs niet de helft van hun dromen gerealiseerd.

2. Ik wou dat ik niet zo hard had gewerkt.
Dat komt bij elke man naar boven. Ze hebben het opgroeien van hun kinderen gemist en het samenzijn met hun partner. Dat komt ook bij vrouwen voor maar minder, wellicht ook door het feit dat het oudere mensen zijn en het vaak de man was die de kostwinner was.

3. Ik wou dat ik de moed had gehad om mijn gevoelens te uiten.
Veel mensen onderdrukken hun gevoelens om anderen niet voor het hoofd te stoten. Als een gevolg daarvan namen ze genoegen met minder en konden ze nooit hun echte gevoelens tot uiting brengen.

4. Ik wou dat ik meer contact had onderhouden met mijn vrienden.
Veel realiseren zich pas de echte waarde van vriendschap als ze op het sterfbed liggen. Er was heel veel spijt dat vriendschappen niet de tijd noch de inzet hebben gekregen die ze eigenlijk hadden verdiend. Iedereen mist zijn vrienden als het einde in zicht is.

5. Ik wou dat ik mezelf had toegelaten om gelukkiger te zijn.
Heel veel mensen realiseren zich pas op het eind dat geluk een keuze is. Ze zijn vaak blijven steken in oude patronen met angst voor verandering en ze hebben zichzelf vaak niet toegelaten om gewoon gelukkig te zijn.

Bron: Krantennieuws.be & Guardian.co.uk

Ratgevallen

Iemand is een rat als hij of zij alleen aan zichzelf denkt, anderen bewust pijn doet en dat niets kan schelen zolang hij of zij maar krijgt wat hij of zij wil. Ratten zijn geïnteresseerd in één ding en dat is zichzelf. Ratten liegen, bedriegen en manipuleren. Ze komen er verbazingwekkend vaak mee weg. Ratten vinden zichzelf speciaal en daarom hebben ze overal recht op en verdagen ze geen kritiek of andere meningen.

Rat is een ander woord voor narcist. Rattigheid is geen 'ziekte' zoals zo vaak wordt gezegd of een persoonlijkheidsstoornis, het is een mentaliteit en cultuurverschijnsel.

Het meest destructief voor de omgeving zijn juist de ratten die nooit gediagnosticeerd worden, omdat zij geen 'hulp' nodig hebben. Geen één rat heeft een probleem. Alleen de omgeving heeft een probleem met de rat.

Alles is jouw schuld. Een rat is een ster in het omdraaien van de werkelijkheid. En altijd zo dat de schuld bij jou ligt en de rat het slachtoffer is. Het cynische is dat het de slachtoffers van ratten zijn die bij de hulpverlening terechtkomen, niet de rat zelf.

Jij hebt waarschijnlijk ook ratten in je leven. Daar voelen we ons niet prettig bij na verloop van tijd. Meestal houden we dit soort mensen op een afstand. Dat lukt niet als je de rat niet herkent en als het je ouder is, of je partner, collega, zus of broer.

Verbaas je je er ook wel eens over hoe mensen weg kunnen komen met rattengedrag? Hoe ze ongestraft kunnen liegen en manipuleren? Wil je weten waarom wij daar telkens weer in trappen?

Ratgevallen folder

Door: Chantal Caes

Bron: Ratgevallen.nl & Welingelichtekringen.nl

donderdag 9 februari 2012

Elektrische stroom maakt expert

Het kost ongeveer tienduizend uur oefening om ergens expert in te worden. Er is nu een apparaat ontwikkeld dat deze periode drastisch inkort. Maak je klaar voor schokkend nieuws.

De ijzeren tienduizend-uren regel

Het kost ongeveer tienduizend uur om tot de top van een bepaald vakgebied te gaan behoren. Dit geldt voor totaal verschillende vakken variërend van pianovirtuoos tot natuurkundige of topsporter. Dit bleek uit onderzoek van de Deens-Amerikaanse psycholoog Anders Ericssen. In deze tienduizend uur worden de neuronen in het brein van de beoefenaar geherstructureerd. Dit vereist de nodige oefening en concentratie, die spelenderwijs wordt bereikt met flow.

Lees verder op: Visionair.nl

7 extra redenen om water te drinken

water

Water is gezond, dat weet iedereen. Het is goed tegen de dorst,  voor je lijn, je humeur, je uiterlijk. Maar dat is niet alles. Wij zetten de 7 belangrijkste redenen om water te drinken voor u op een rijtje.

1) Het maakt je slank
Ben je op dieet? Door calorierijke drankjes zoals frisdranken en fruitsappen te vervangen door water, kom je al een heel eind ver. Water zorgt ervoor dat je metabolisme versnelt en neemt tegelijkertijd je hongergevoel weg.

Tip: drink voor iedere maaltijd een glas ijskoud water. Je lichaam zal een tandje moeten bijsteken om het water op normale temperatuur te krijgen waardoor je meer calorieën verbrandt. Bovendien krijg je een verzadigd gevoel waardoor je minder zal eten.

2) Het geeft je een energieboost
Ben je helemaal uitgeput na een lange dag en zit er geen sprankeltje energie meer in je lijf? Uitdroging is een hele uitputtingsslag voor je lichaam. Water voert zuurstof aan in de hersenen en zorgt ervoor dat je hart niet zo hard hoeft te werken om bloed doorheen je lichaam te voeren.

3) Het brengt je stressniveau omlaag
85 procent van je hersenen bestaat uit water. Wanneer je uitgedroogd bent, krijgt zowel je lichaam als je geest te kampen met stress. Dorst is het eerste teken dat je aan het uitdrogen bent, hou dus altijd een flesje water bij de hand en neem regelmatig een slokje.

4) Het helpt bij de spieropbouw
Water helpt bij de opbouw van spieren, het voorkomt spierkrampen en het smeert de gewrichten. Een goed gehydrateerd lichaam zorgt voor een verbeterd uithoudingsvermogen.

5) Het voedt je huid
Water is een handig en natuurlijk schoonheidsmiddeltje. Een gehydrateerde huid laat rimpels en oneffenheden minder opvallen, waardoor je gezicht er automatisch jonger uitziet. Maar dat is niet alles. Doordat water de bloedsomloop stimuleert, krijg je als extraatje een mooie en gezonde blos op je gezicht.

6) Het bevordert de spijsvertering
Vezelrijke voeding en water zijn essentieel voor een goede spijsvertering. Wanneer je niet genoeg water drinkt, zal je vertering hieronder gaan lijden: je dikke darm komt droog te staan waardoor voedingsstoffen nog maar moeilijk kunnen worden afgevoerd. Drink dus genoeg water voor een gemakkelijke afbraak van voedingsstoffen.

7) Het maakt komaf met nierstenen
Steeds meer en meer mensen krijgen te kampen met pijnlijke nierstenen omdat ze onvoldoende water drinken. Water verdunt de zouten en mineralen in de urine die nierstenen veroorzaken. Door enkele glazen te drinken wordt de urine zodanig verdund waardoor nierstenen zich niet verder kunnen ontwikkelen.

Drink jij voldoende water?
Volwassenen verliezen dagelijks ongeveer 1 liter vocht (door onder andere te zweten, de ademhaling en de stoelgang). Daarom raden voedingsexperts aan om anderhalve tot 2 liter (dat zijn 6 tot 8 glazen) water per dag te drinken om de vochtbalans in evenwicht te houden.

Bron: Happynews.nl

Alternatieve therapieën toch vergoed

Zorgverzekeraars vergoeden via een U-bocht allerlei alternatieve therapieën die niet in het basispakket zitten. Behandelingen als hypnotherapie, psychosynthese of de onlangs in opspraak geraakte 'homotherapie' kunnen worden gedeclareerd als een geregistreerde psychiater zijn handtekening zet. Stichting Europsyche, met 1.200 aangesloten therapeuten en een jaaromzet van 24 miljoen euro, faciliteert deze constructie.

Lees verder op: Volkskrant.nl

maandag 6 februari 2012

Biofotonen, ons levenslicht?

Op 16 december jongstleden werd door Nieuwetijdse Geneeswijzen in samenwerking met de Academie voor Meridiaantherapie het congres ‘Glow in the Dark, biofotonen, ons levenslicht?’ georganiseerd.

Sinds de twintiger jaren zijn er aanwijzingen voor het bestaan van organische lichtvelden die groei en ontwikkeling bevorderen en onze stofwisseling reguleren.

Biologisch elektromagnetisme

Veertig jaar later werd het bestaan van licht uit cellen vaststaand aangetoond en in de jaren daarna werd duidelijk dat binnen ons lichaam een elektromagnetisch spectrum voorkomt dat zich uitstrekt van het allerlaagste hertzbereik tot bijna het röntgenbereik.

Wetenschappelijk gezien zijn er zeer veel aanwijzingen dat het om een relevant fenomeen gaat met een fundamentele betekenis voor onze fysiologie. Het onderzoek rond dit thema is nog niet of nauwelijks doorgedrongen binnen de reguliere geneeskunde.

Lees verder: Niburu.nl

zondag 5 februari 2012

Opmerkelijk resultaat in onderzoek naar 'Iceman'

Het wetenschappelijk onderzoek naar Wim Hof, beter bekend als The Iceman, heeft opmerkelijke resultaten geboekt, stellen wetenschappers van het UMC St Radboud.

Hof is in staat om extreme koude te weerstaan. Hij beklom blootsvoets besneeuwde bergen, liep op blote voeten een hardloopwedstrijd boven de poolcirkel en stond ruim zeventig minuten in een bad met ijsklontjes. Wim Hof strijdt al jaren voor medische erkenning. Hij wil bewezen zien dat hij zijn immuunsysteem kan beïnvloeden, iets dat door de wetenschap voor onmogelijk wordt gehouden. The Iceman lijkt echter zijn zin te gaan krijgen.

Het UMC St Radboud heeft het afgelopen jaar wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de capaciteiten van Wim Hof. Het onderzoek is afgerond en het UMC St Radboud noemt de resultaten inderdaad ‘opmerkelijk’. EenVandaag volgde het onderzoek naar Wim Hof.

sitestat

Bron: EenVandaag.nl

zaterdag 4 februari 2012

Zelfs door vreemdeling genegeerd worden doet pijn



Het individu moet het gevoel hebben om deel uit te maken van een groep. Isolatie leidt onvermijdelijk tot stressgevoelens. Dat is de conclusie van een onderzoek onder leiding van wetenschappers aan de Amerikaanse Purdue University. De onderzoekers merken op dat alleen al een oogcontact met een vreemdeling een gevoel van verbondenheid blijkt te creëren. Het onderzoek toont volgens hen vooral aan dat de menselijke sociale connectie een bijzonder sterk fenomeen is.

"Het onderzoek heeft uitgewezen dat mensen zich zelfs gefrustreerd kunnen voelen wanneer ze door een complete vreemdeling worden genegeerd," merkt onderzoeksleider Eric Wesselmann op. "Mensen die met een buitenstaander oogcontact hebben gehad, zelfs zonder enige verder teken van connectie, voelen zich minder geïsoleerd dan collega's die geconfronteerd werden met een onbekende die dwars door hen heen leek te kijken alsof ze niet bestonden."

"Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat zelfs uitgestoten worden door een groep waartoe men niet wil behoren - zoals bijvoorbeeld de Ku Klux Klan - mensen het gevoel kan geven uitgesloten te worden," voert Eric Wesselmann nog aan. "Het is dan ook niet verwonderlijk dat men hetzelfde gevoel krijgt wanneer men wordt genegeerd. Ook wanneer het om mensen gaat die men niet kent en alleen maar toevallige voorbijgangers zijn, heeft negeren minstens een tijdelijke impact." (MH)

Bron: Express.be

vrijdag 3 februari 2012

'Conservatieven en racisten hebben een lager IQ'


Kinderen die laag scoren op IQ-testen zijn later meer geneigd om vooroordelen en een sociaal conservatief gedachtegoed te ontwikkelen. Dat is de conclusie van een provocatief onderzoek van de Brock University in het Canadese Ontario. Volgens de studie hangt een laag IQ samen met racisme.

Volgens hoofdonderzoeker Dr. Gordon Hodson is het een vicieuze cirkel: Mensen met een lagere intelligentie worden aangetrokken door een conservatief gedachtegoed omdat ze daar 'structuur en orde' vinden. Deze ideologie is tegen verandering, waardoor er sneller vooroordelen ontwikkeld worden. Dat alles leidt dan weer tot racisme. Uiteindelijk worden ook de kinderen daardoor geïndoctrineerd.

Conservatieven reageren woedend op de resultaten van het onderzoek. Volgens hen zijn deze verkeerd geïnterpreteerd. Het is bovendien niet eens zeker dat IQ-testen ook echt de intelligentie van een persoon meten. Daar zijn zelfs wetenschappers het niet over eens.

Het onderzoek is gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Psychological Science.

Bron: Trouw.nl

donderdag 2 februari 2012

Enige kennis van fysica is wellicht aangeboren

Geschreven door Caroline Hoek


Nieuw onderzoek wijst erop dat we de beginselen van de fysica al onder de knie hebben wanneer we ter wereld komen.

Dat concluderen onderzoekers in het blad Cognitive Science. Ze baseren hun conclusies op een analyse van eerdere wetenschappelijke onderzoeken.

Lees verder op: Scientias.nl

Hoe vroeger je kind met liegen begint, hoe slimmer het zal worden

Kleine kinderen die leugens vertellen hebben een grotere kans om beter te presteren dan hun brave evenknie. Dat blijkt uit een Canadese studie. De reden daarvoor? Een leugen vertellen vereist een complexe hersenstructuur.

Voor het onderzoek werden 1.200 kinderen van twee tot 17 jaar geobserveerd. Slechts 20% van de kinderen van twee jaar waren in staat om de waarheid te verdraaien. Van de vierjarigen kon 90% liegen. Kang Lee, directeur van het Institute of Child Study van de Toronto University, vindt dat ouders niet moeten schrikken wanneer ze hun kind op een leugen betrappen. Een kind dat liegt bereikt een psychologische mijlpaal. Uiteindelijk gaan alle kinderen liegen. Het betekent niet dat ze het hun hele leven vol zullen houden.

Kang testte de eerlijkheid van kinderen door hen te verbieden naar een speelgoedstuk te kijken dat achter hen stond opgesteld. Daarna verliet Kang de kamer, waarin hij een camera had geplaatst. In een andere ruimte kon hij op tv volgen wat zich in de kamer met de kinderen afspeelde. Daarna vroeg hij hen of ze het stuk speelgoed hadden bekeken en vergeleek hun antwoorden met de opname.

Kinderen die al op vroege leeftijd liegen lopen voor op hun cognitieve ontwikkeling. Ze zijn al in staat om hun leugens te onthouden en om hun sporen te wissen. Ze kunnen het later ver schoppen. Tot bankier bijvoorbeeld..

Bron: Express.be