Jasper Verguts, een gynaecoloog aan het universitair ziekenhuis in Leuven, nam de voorbije maanden met behulp van ultrasoundtechnologie de afmetingen van de baarmoeders van zowat 5.000 vrouwen.

Daarop maakte hij een tabel met de gemiddelde verhouding tussen de lengte en breedte, en dat volgens verschillende leeftijdsgroepen.

Volgens de gegevens bedraagt die verhouding ongeveer 2 bij de geboorte, om dan geleidelijk af te
nemen tot 1,46 bij oudere vrouwen.

Klassieke schoonheid

Verguts ontdekte zo dat wanneer vrouwen op hun vruchtbaarst zijn, dat is als ze tussen 16 en 20 jaar oud zijn, de verhouding 1,6 bedraagt. Dat cijfer komt erg dicht bij de gulden snede, de speciale verhouding die veel voorkomt in de klassieke architectuur en kunst, en in de natuur. De verhouding, zowat 1,618, zorgt volgens experten voor een intrinsieke schoonheid.

Gynaecologen kunnen meteen zien of een baarmoeder er wel of niet normaal uitziet, volgens de afmetingen ervan. Verguts vermoedde dat die afmetingen zich tot de gulden snede verhielden, en dat is nu ook bewezen.

'Het is de eerste keer dat dit onderzocht werd. Ik ben erg tevreden dat ons onderzoek dat heeft aangetoond', aldus Verguts.

Bron: Standaard.be