donderdag 20 september 2012

Manipuleren ze binnenkort onze dromen?



De ietwat griezelige doorbraak is een feit: wetenschappers zijn erin geslaagd de dromen van ratten te manipuleren en mikken nu op de mens als volgend proefkonijn. Aan de hand van specifieke geluiden, gelinkt aan de voorgaande dag, werd het onderwerp van de dromen beïnvloed.
 
Onderzoekers van het Instituut van Technologie in Massachusetts exploreerden de manier waarop de hippocampus nieuwe ervaringen encodeert in het geheugen. Eerder was al bewezen dat we tijdens het slapen dagelijkse gebeurtenissen als het ware opnieuw afspelen om ze te verankeren in ons geheugen. Nu blijkt dat deze 'replays' beïnvloed kunnen worden van buitenaf, meerbepaald door herkenbare signalen.

Manipulatie

De ratten werden getraind om - lekker cliché - door een doolhof te lopen en te reageren op twee specifieke signalen. Bij het ene moesten ze naar links als ze de begeerde snack wilden vinden, bij het andere naar rechts. Tegelijkertijd werd de hersenactiviteit van de dieren nauwkeurig gevolgd. Ook tijdens het slapen werden de hersengolven geregistreerd.

Aan de hand van een correlatieve analyse konden de onderzoekers bevestigen dat de ratten droomden over hun avonturen in het doolhof. Bij het afspelen van de twee gekende signalen zagen ze de inhoud van de dromen veranderen naar het specifieke scenario dat ze associeerden met dat bewuste signaal.

Droomingenieur

Dit bewijst dat het zogezegde 'dream engineering' niet langer uitsluitend behoort tot de wondere wereld van de sciencefictionfilms. Herinneringen kunnen van buitenaf geheractiveerd worden terwijl we slapen. "Dream engineering opent een deur naar meer invasieve manipulatie. Het biedt kansen om in de toekomst bepaalde herinneringen te stimuleren, veranderen of blokkeren", besluit neurowetenschapper Matt Wilson.

Bron: DeMorgen.be

Kankerdodend virus staat in de kou

In een koelkast in een Zweeds laboratorium ligt een veelbelovend, goedkoop en effectief middel tegen kanker. Waarom komt er geen geneesmiddelenonderzoek?

In het besneeuwde Zweedse laagland, waar de Germaanse oppergod Wodan en de god van de donder Thor elkaar ooit troffen, heeft een jonge professor een virus ontdekt dat de strijd aangaat met kanker.

Magnus Essand merkte snel op dat het virus nog niet is getest op mensen. Het adenovirus serotype 5 is een virus met de vorm van een regelmatig twintigvlak dat bij mensen doorgaans milde ziekteverschijnselen veroorzaakt. Het virus werd in 1953 ontdekt in operatief verwijderde neusamandelen van kinderen.

Wegsmelten

Professor Essand heeft het virus dusdanig aangepast dat het kanker letterlijk opeet. “Ik zeg soms wel dat het een huurmoordenaar is die de slechteriken doodt,” zei hij. Het virus is goedkoop om te maken en gaat uitermate nauwkeurig te werk. Foto’s die tijdens het onderzoek zijn genomen laten zien dat tumoren in muizen letterlijk wegsmelten.

“Dierlijke tumorcellen die resistent zijn tegen ieder ander medicijn worden door het virus gedood,” legde Essand uit. Maar zoals het nu lijkt zal Ad5[CgA-E1A-miR122]PTD nooit worden getest op mensen. Al sinds 2010 wordt het virus bewaard in een vriezer buiten het kantoor van Essand.

Op 200 meter afstand bevindt zich het Academisch Ziekenhuis van Uppsala. Patiënten van over de hele wereld worden ingevlogen om te worden onderzocht. Zelfs wanneer er geen hoop meer is voor de kankerpatiënten, wanneer ze nog maar enkele maanden te leven hebben, of ze nu zwaaien met creditcards of bereid zijn documenten te ondertekenen waarin ze verklaren zich bewust te zijn van eventuele bijwerkingen, mogen oncologen niet even naar het kantoor van professor Essand lopen om de oplossing uit de vriezer te halen.

Plutocraten

Al sinds 1880 weten artsen dat virusinfecties tumoren bestrijden. Waarom geen klinisch onderzoek? Essand heeft simpelweg geen geld voor een grootschalig geneesmiddelenonderzoek.

Afgelopen jaar nog kocht de farmaceutische reus Amgen een kankerdodende versie van het herpesvirus voor 1 miljard dollar. Essand heeft een fractie van dat bedrag nodig, ongeveer wat de gemiddelde bankier ieder jaar aan bonussen ontvangt.

Geld is niet het enige probleem. Wanneer het virus de eerste fase van het onderzoek doorstaat, staan grote farmaceutische bedrijven vaak in de rij om het voor 10 of 100 keer het oorspronkelijke bedrag over te kopen, waarna je er niets meer van hoort.

Komt dat omdat farmaceutische bedrijven worden aangestuurd door gewetenloze plutocraten die de zieken uitlachen? Hoofdoncoloog van het Academisch Ziekenhuis in Uppsala Kjell Oberg nuanceert enigszins: “Enkel wanneer dergelijke bedrijven er genoeg geld aan kunnen verdienen zodat alle betrokkenen hun hypotheek kunnen betalen, zullen ze besluiten om te investeren.”

Bron: Telegraph.co.uk via Niburu.nl

Kunst creëert maatschappelijke betrokkenheid



Personen die artistiek actief zijn of een oprechte interesse in de kunstsector vertonen, blijken vaak ook over een groter maatschappelijke verantwoordelijkheidsgevoel te beschikken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Illinois. De onderzoekers merken op dat een participatie in de kunstensector, vooral als een geïnteresseerde toeschouwer, gepaard gaat met een maatschappelijk engagement, tolerantie en altruïsme. Ook wordt opgemerkt dat Generation X zich maatschappelijk meer geëngageerd blijkt op te stellen dan oudere bevolkingsgroepen.

"Mensen die meer bij de kunstensector betrokken waren, bleken onder meer vaker bloed te geven, financiële donaties te doen, vreemdelingen de weg te wijzen en hun buren te helpen," merkt onderzoeksleider Kelly LeRoux, professor maatschappelijk beleid aan de University of Illinois, op. "Indien het politiek beleid zich zorgen maakt over een verval in het maatschappelijk leven, zou moeten overwogen worden op welke manier kunst kan worden ingeschakeld om een actief burgerschap te promoten."

"De positieve resultaten vormen een duidelijk basis om de steun van de overheid aan de artistieke sector te verdedigen," voert Kelly LeRoux nog aan. "Mensen die een interesse vertonen in artistieke activiteiten vertonen belangrijke altruïstische eigenschappen en stellen vaak de baten van anderen boven het eigenbelang. Zelfs wanneer de mogelijke impact van leeftijd, ras en opleiding in het onderzoek werd meegenomen, bleek een participatie in de kunst nog altijd gebonden te blijven aan maatschappelijke betrokkenheid, tolerantie en altruïsme." (MH)

Bron: Express.be

Nog vrijgezel? Langer slapen kan je aan geliefde helpen



Te weinig slaap treft je concentratie, je gedrag en je gezondheid, dat wisten wel al langer. Nu blijkt echter dat korte nachten niet alleen je sexappeal maar ook je sociale leven treffen.
 
Zweedse onderzoekers hielden voor deze studie deelnemers 31 uur wakker voor ze een foto van hen namen, ze deden hetzelfde bij mensen die genoeg nachtrust hadden gekregen. Deze beelden werden aan een derde groep voorgesteld. In het tweede experiment sliepen de personen slechts vier uur. Daaruit blijkt dat we onbewust wel kunnen opsporen of iemand voldoende slaapt of niet. Wat het uiterlijk betreft maakt het niet uit of je nu vier uur of helemaal niets hebt geslapen. In beide gevallen zagen de deelnemers aan het onderzoek er namelijk even moe uit.

Maar een tekort aan slaap bepaalt wel of een mogelijke gesprekspartner met je wil praten of niet. De tweede studie stelde dus een verband vast tussen schoonheid, sociaal contact en slaaptekort. Wie te weinig heeft gerust, is moeilijker te benaderen dan iemand die uitgeslapen is. Op deze manier heeft dus je slaappatroon een invloed op je liefdesleven.

Onderzoeker John Axelsson: "Het eerste experiment heeft aangetoond dat mensen anders bekeken worden wanneer ze met slaaptekort kampen, de tweede toonde aan dat mensen met slaaptekort moeilijker nieuwe contacten leggen. Dus als je jezelf niet aantrekkelijk voelt of zelfs wat eenzaam voelt, slaap dan eens goed, dit vergroot namelijk de kans dat je prins op het witte paard morgen wel met je begint te praten."

Bron: HLN.be

Eiwit ontdekt dat DNA repareert

LEIDEN - Onderzoekers van de afdeling Toxicogenetica van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben ontdekt hoe een bepaald eiwit het erfelijk materiaal beschermt tegen schade. Mogelijk zijn defecten aan dit eiwit, Fun30 genaamd, verantwoordelijk voor het ontstaan van kanker en nog onbegrepen syndromen.

"We hadden al wel het vermoeden dat het betrokken is bij de reparatie van DNA-schade," zegt dr. Haico van Attikum van het LUMC. "En dat zagen we inderdaad: als er een breuk in het DNA optreedt, gaat Fun30 er direct naar toe."

Op de plaats van de breuk zorgt het eiwit ervoor dat dubbelstrengs-DNA wordt omgezet in enkelstrengs-DNA. "Dat is belangrijk voor het herstel van DNA-breuken. Op het enkelstrengs-DNA kunnen hersteleiwitten namelijk goed binden", aldus Attikum.

Fun30 komt voor in bakkersgist. Zoogdieren hebben dit gen ook, maar wordt daar SMARCAD1 genoemd. SMARCAD1 blijkt een belangrijke rol te spelen bij de reparatie van DNA-breuken in de mens. In het vervolgonderzoek willen de wetenschappers kijken of mutaties van SMARCAD1 voorkomen bij de mens en of deze bijdragen aan tumorontwikkeling en nog onbegrepen syndromen.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz

Bron: Nationalezorggids.nl

vrijdag 14 september 2012

Doe-het-zelf acupressuur: pijnloos en naaldvrij


 
Last van stresskwaaltjes? Dan is acupressuur misschien wel iets voor jou. Het is een eeuwenoude Chinese kunst waarbij je op strategisch gekozen plaatsen op het lichaam druk uitoefent met je vingers. Geen naalden, geen pijn en bovendien helemaal gratis.
 
De druk stimuleert de natuurlijke genezingskrachten van het lichaam en geeft het immuunsysteem een boost door spierspanning te verminderen en de bloedcirculatie te bevorderen. Elk acupressuurpunt staat in verbinding met een specifiek (soms verrassend) orgaan.

Acupressuur

De punten aan weerskanten van de nekwervels, net onder de basis van de schedel, zouden blaasproblemen verlichten, terwijl het verbindingspunt van de tweede en derde teen helpt bij maagproblemen. Druk uitoefenen op de bovenkant van de voet, tussen de grote teen en de teen ernaast, zou dan weer kalmerend werken voor de lever. Het middelpunt van de onderkant van de voet helpt tot slot bij nierproblemen.

Doe het zelf

Last van hoofdpijn? Probeer eens deze doe-het-zelf acupressuur. Oefen een stabiele druk uit op je neusvleugels of op het punt waar je hand en pols elkaar ontmoeten ter hoogte van de pink. Gebruik hiervoor je vingertoppen, je tweede knokel of het rubberen einde van een potlood. Vervolgens ga je over naar het punt net onder de nagel van je middelvinger. Mik hiervoor niet helemaal centraal, maar kies voor de kant van je duim. Stimuleer de verschillende punten op beide handen gedurende 15 tot 30 seconden en herhaal indien nodig.

Door: Lynn Formesyn

Bron: Goedgevoel.be

Wetenschappers ontdekken geheim van eeuwige jeugd

Amerikaanse wetenschappers van de gerenommeerde Johns Hopkins Universiteit in Baltimore denken het geheim van de eeuwige jeugd te hebben ontdekt. De wetenschappers hebben een efficiënte en volkomen veilige methode ontwikkeld om bloedcellen van volwassenen 'helemaal terug' te ontwikkelen naar het moment dat ze van een nog maar 6 dagen oude embryo waren. Dit betekent dat de weg nu open ligt om in de toekomst feitelijk alle ongeneeslijke ziekten en aandoeningen -van hartaanvallen en dwarslaesies tot kanker- te genezen, waarmee de mens in principe op de drempel van eeuwige jeugd, of eeuwig leven, staat.

Wetenschappers zeggen al jaren dat stamceltherapie de geneeskunde totaal kan veranderen, ware het niet dat er nog een grote drempel bestaat: in de VS is het gebruik van menselijke embryo's om deze stamceltherapieën te ontwikkelen nog steeds buitengewoon controversieel. Een alternatieve methode is het gebruik van stamcellen die uit navelstrengen worden gehaald, reden waarom rijke mensen speciaal navelstrengen laten opslaan zodat ze in de toekomst kunnen worden gebruikt om hun kinderen te behandelen en te genezen.

Er kunnen ook virussen worden gebruikt om volwassen (bloed)cellen te herprogrammeren. Deze virussen kunnen weliswaar met succes volwassen cellen doen terugkeren naar hun stamcelstatus, maar dit gaat gepaard met talloze complicaties die het gevolg zijn van mogelijke DNA mutaties, die op hun beurt weer kunnen leiden tot kanker.
 
Embryo's en navelstrengen overbodig

De nieuwe methode verandert echter alles. Ten eerste worden normale volwassen bloedcellen van de patiënt gebruikt. Embryo's en navelstrengen zijn daarom niet meer nodig. Ook zijn virussen om de cellen te herprogrammeren niet langer noodzakelijk, zodat de methode volkomen veilig is. Daarnaast is er nu al een hoge efficiëntie bereikt: 50% tot 60% van de volwassen bloedcellen werd met succes veranderd in embryonale stamcellen, die in iedere gewenste soort cel kunnen worden veranderd: een hartspiercel, een botcel, een zenuwcel, etcetera.
 
'Magische verjongingskuur'

De 'verjongingskuur', die op 8 augustus werd gepubliceerd in de Public Library of Science, gebruikt plasmiden, DNA moleculen die in onder andere bacteriën zijn terug te vinden. Deze plasmiden kunnen zich onafhankelijk van DNA chromosomen ontwikkelen en verdwijnen volledig als ze hun taak hebben volbracht.

Met behulp van elektrische stroomstootjes maakten de wetenschappers gaatjes in het membraan van bloedcellen die afkomstig waren uit het ruggenmerg van een patiënt. De plasmiden werden voorzien van 4 genen die waren geprogrammeerd om de cellen tot hun primitieve status terug te brengen en werden vervolgens door deze kleine gaatjes in de cellen geïnjecteerd. Nadat de plasmiden waren uitgewerkt werden de cellen gekweekt met bestraalde beenmergcellen. 7 tot 14 dagen later waren de gekweekte cellen op 'magische' wijze veranderd in embryonale stamcellen.
 
Eeuwig leven
 
Op dit moment evalueert het wetenschappelijke team de kwaliteit van deze cellen, maar de mogelijkheid stamcelbehandelingen op deze wijze uit te voeren en te versnellen kan rustig miraculeus worden genoemd. Nu alle barrières zijn overwonnen kunnen medische onderzoekers in snel tempo nieuwe behandelmethoden en therapieën ontwikkelen, waardoor in de toekomst uiteindelijk iedereen al zijn organen, zintuigen, bloedcellen, zenuwen en andere lichaamsdelen blijvend kan vernieuwen, zonder daarbij het risico te lopen op bijwerkingen en afstoting. Met andere woorden: dan zou de mens hypothetisch gesproken eeuwig kunnen leven.
 
Xander
 

Steeds meer niet-rokers longkanker

Er is een stijging in het aantal niet-rokers die longkanker krijgen. Dit is de conclusie van een onderzoek dat werd gepresenteerd op een wetenschappelijk congres in Wenen. Ook krijgen steeds meer vrouwen longkanker.

De onderzoekers hielden in 2010 de gegevens bij van 7.610 mensen die longkanker hadden, en van 7.610 nieuwe gevallen. Tien jaar eerder werd er eenzelfde onderzoek uitgevoerd. Uit de vergelijking van de cijfers bleek dat vrouwen en niet-rokers vaker longkanker kregen. In 2010 was in 11.9 procent van de gevallen de patiënt een niet-roker, terwijl dit in 2000 nog 7.9 procent was. 24.4 procent van de patiënten was vrouw; in 2000 was dit nog 16 procent. Het aantal vrouwelijke patiënten dat rookte of had gerookt was niet veel veranderd in de tien jaar tijd: van 64 procent naar 66 procent. Bij mannen nam het aantal rokers onder de longkankerpatiënten wel af, terwijl het aantal mannelijke niet-rokers met longkanker juist toenam.

Longkanker cijfers

De laatste tien jaar is er veel veranderd in de behandeling van longkanker. Er zijn nieuwe medicijnen en nieuwe manieren om tot een diagnose te komen. De onderzoekers van de ‘French College of General Hospital Respiratory Physicians’ probeerden met hun onderzoek de effecten van deze veranderingen vast te stellen. Het onderzoek werd uitgevoerd in Frankrijk.

In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 11.000 mensen longkanker. Dit zijn veelal mannen, maar het KWF meldt net zoals het Franse onderzoek dat ook steeds meer vrouwen longkanker krijgen. Longkanker wordt meestal vastgesteld in de leeftijd tussen de 50 en de 80, bij vrouwen meestal iets eerder dan bij mannen.

Risicofactoren longkanker

Roken is de belangrijkste reden dat mensen longkanker ontwikkelen. Het KWF meldt dat in 86 procent van de longkankergevallen roken de oorzaak is. Er is weinig bekend over factoren die het risico op longkanker vergroten voor niet-rokers. De World Health Organisation heeft uitlaatgassen van dieselmotoren aangewezen als een kankerverwekkende stof. Het KWF noemt het verblijven in rokerige ruimtes en blootstelling aan nikkel, radon, arseen en asbest ook als risicofactoren.

Onderzoeksleidster Dr. Chrystèle Locher zei: “We zagen onlangs dat de WHO dieseluitlaatgassen als kankerverwekkende stof aanwees, maar meer onderzoek is nodig om andere factoren die kunnen bijdragen aan longkanker bij niet-rokers. Antirookcampagnes moeten meer gericht zijn op vrouwen, omdat we weinig verandering zien in longkankergevallen veroorzaakt door roken bij vrouwen.”

Bron: Artikel Medical News Today

KWF Kankerbestrijding longkanker

Bron: Healthylives.nl via Star-People.nl

Vogels houden 'begrafenis' voor doden

Wanneer westerse struikgaaien een dode vogel zien roepen ze naar elkaar en stoppen ze met foerageren.

De struikgaaien verzamelen zich vaak rond het lichaam van de vogel, zo hebben wetenschappers ontdekt. Dat melt de BBC.

Het gedrag kan zijn ontstaan om andere vogels te waarschuwen voor dreigend gevaar, aldus onderzoekers uit Californië. Ze hebben hun bevindingen gepubliceerd in het tijdschrift Animal Behaviour.

Kakofonie

De onthullingen zijn gedaan tijdens een studie door Teresa Iglesias en haar collega’s van de Universiteit van Californië in Davis. Ze plaatsten een aantal objecten in de achtertuin van willekeurige mensen en observeerden hoe westerse struikgaaien in het gebied reageerden.

Het ging om gekleurde stukken hout, dode struikgaaien, opgezette struikgaaien en Amerikaanse oehoes. De struikgaaien reageerden onverschillig op de houten objecten. Wanneer ze echter een dode vogel zagen sloegen ze alarm en waarschuwden ze soortgenoten.

De struikgaaien verzamelden zich rond het dode lichaam en creëerden een kakofonie van klanken, een oproep aan andere struikgaaien om zich ook rond de dode vogel te scharen. De struikgaaien staakten zeker een dag lang hun zoektocht naar voedsel.

Rouwen

Wanneer ze werden blootgesteld aan een opgezette uil verzamelden de vogels zich opnieuw om een serie waarschuwingssignalen af te geven. Ze probeerden het vermeende roofdier af te schrikken.

De resultaten laten zien dat de struikgaaien de aanwezigheid van een dode vogel zien als informatie die openlijk moet worden gedeeld, zonder dat ze getuige zijn geweest van een gevecht of de manier waarop de vogel aan zijn einde is gekomen, aldus de onderzoekers.

In 2007 ontdekten onderzoekers dat de struikgaai voedsel voor de volgende dag verstopt op plaatsen waar anders niets te halen zou zijn, iets wat grenst aan menselijke doordachtheid.

Ook andere dieren zijn zich bewust van overleden soortgenoten. Giraffen en olifanten blijven bijvoorbeeld rond het lichaam van een pas overleden familielid drentelen, wat erop wijst dat dieren begrijpen wat de dood inhoudt en zelfs kunnen rouwen om overledenen.

Bron: BBC.co.uk via Niburu.nl

Is die eind twintiger van een zoon of dochter nog steeds in jouw huis? Maak je geen zorgen...

Steeds meer twintigers hebben nog geen vaste carrière of partner en blijven lang financieel afhankelijk van hun ouders. Volgens onderzoek dat in de Wall Street Journal wordt geciteerd is dat minder erg dan het lijkt: onze hersenen blijven zich ontwikkelen en belangrijke levensbeslissingen neem je dan ook beter later dan vroeger.
 
Vroeger dacht men dat de ontwikkeling van de menselijke hersenen geheel in de puberteit plaatsvond. Nu begrijpen wetenschappers echter dat ze zich blijven ontwikkelen tot in het derde levensdecennium.
 
Neurowetenschapper Jay Giedd van het National Institute of Mental Health: “Tot voor kort moesten jongeren belangrijke beslissingen over hun opleiding, carrière en levenspartner maken wanneer bepaalde delen van de hersenen nog niet optimaal ontwikkeld waren. Het is een goede zaak dat de twintigerjaren een tijd worden van ontdekking en zelfontplooiing.”
 
Lees verder op: Express.be

Menselijke geest onvangbaar

500x500hersens.jpg
 
Waar zit de menselijke geest? Het vermoeden was tot nu toe dat ons bewustzijn zetelt in drie gebieden van de hersens waar complexe emoties ontstaan. Dankzij die gebieden kunnen we denken en zijn we ons bewust van ons bestaan.
 
Maar die theorie blijkt niet te kloppen, zeggen neurowetenschappers van de University of Iowa (VS) na onderzoek van een patiënt die grote delen van zijn hersens moet missen na een virusinfectie. Van de drie gebieden waar de geest zou zetelen is bij deze man - hij wordt patiënt R genoemd - vrijwel niets meer over.
 
Patiënt R heeft een ernstige vorm van geheugenverlies en hij heeft moeite om met anderen te communiceren. Maar hij is zich wel bewust van zichzelf. Zo herkent hij zijn gezicht op een foto en kan hij zichzelf niet kietelen, een standaardtest om vast te stellen of iemand het eigen lichaam 'voelt'.
 
Volgens de onderzoekers uit Iowa is onze geest schijnbaar niet iets dat simpel te vangen valt in een paar hersengebieden. Het zelfbewustzijn is een complex iets dat waarschijnlijk in allerlei delen van onze hersens - wellicht zelfs ons lichaam - kan zetelen.
 
Bron: Metronieuws.nl

Verleid het andere geslacht door... te spelen



Het lijkt wat vreemd, maar speelse karaktertrekken zijn erg aantrekkelijk voor het andere geslacht, dat toonde een recente studie aan.
 
Professor Gary Chick en zijn team maakten na een enquête bij mensen een lijst op van 13 mogelijke eigenschappen die we mogelijk zoeken in een potentiële partner. Daar voegden ze nog speelsheid, gevoel voor humor en zin voor plezier aan toe. Vervolgens ondervroegen ze 164 mannelijke en 89 vrouwelijke studenten van 18 tot 26 jaar. Gevoel voor humor, zin voor plezier en speelsheid op de tweede, derde en vierde plaats, dit was vooral het geval bij wat vrouwen zoeken in een man.

Signaal

Mannen vinden lichamelijke aantrekkelijkheid, gezondheid en goede genen belangrijker. Hieruit leiden de vorsers af dat signalen van positief gedrag ons aantrekkelijker maakt voor potentiële partners. Bij mannen is het een teken dat ze niet agressief zijn, bij vrouwen wijst het op jeugdigheid en vruchtbaarheid.

Imponeren

Professor Chick: "We wilden onderzoeken waarom mensen tijdens hun volwassen leven blijven spelen, terwijl andere zoogdieren dit soort gedrag niet meer vertonen na hun adolescentie. Speelsheid kan helpen een partner aan te trekken. Net als vogels pronken met hun felgekleurde veren, kunnen mannen een vrouw aantrekken door dure kledij of een snelle wagen te kopen. Speelsheid kan bij een man wijzen op zijn zachte aard, wat de kans beperkt dat hij zijn nageslacht zal kwetsen."

Bron: HLN.be