vrijdag 17 augustus 2012

Waarom lijden zoveel mensen aan zelfoverschatting?

Mensen overschatten zichzelf vaak schromelijk; ze denken dat ze fysiek beter begiftigd zijn, sociaal bedrevener en beter in hun baan dan ze werkelijk zijn. Zo denkt 94% van de leraren dat ze bovengemiddeld presteren. Deze zelfoverschatting kan een negatief effect hebben op hun werk en prestaties, dus waarom is die zelfoverschatting dan toch zo veelvoorkomend? Recent onderzoek toont aan dat de jacht naar een hoger sociale status zelfoverschatting aanzwengelt.

‘Mensen die denken dat ze beter zijn dan anderen, zelfs als ze dat niet zijn, krijgen een hogere plek op de sociale ladder toebedeeld,’ stelt onderzoeker Cameron Anderson. ‘Zodoende wordt overmatig zelfvertrouwen beloond.’

Sociale status is het respect, de bekendheid en invloed die mensen in de ogen van anderen hebben. Ze worden bewonderd, er wordt beter naar hen geluisterd en ze hebben een grotere invloed op de discussie en de besluiten die er genomen worden. Deze ‘alpha’s’ hebben meer in te brengen dan de rest.

Zelfoverschatting levert –ondanks de risico’s – dus veel voordeel op. Vandaar dat het zo veelvoorkomend is. Het verklaart ook de reden waarom incompetente mensen vaker promotie krijgen dan hun competente collega’s. Aan het vertoon van zelfvertrouwen wordt in organisaties onevenredig veel belang toegekend.

De onderzoeksresultaten impliceren dat organisaties het zelfvertrouwen van werknemers met een korreltje zout zouden moeten nemen. Ja, zelfvertrouwen kan een blijk zijn van werkelijke bekwaamheid, maar het is vaak geen erg goed teken. Veel mensen zijn vol zelfvertrouwen over hun bekwaamheid, die in werkelijkheid weinig voorstelt.

Door : Peggy van der Pas

Bron: Welingelichtekringen.nl via Eurekalert & LiveScience

Geen opmerkingen:

Een reactie posten