woensdag 20 juni 2012

Gezond en Zelfvoorzienend

(Frontier Magazine | door Lucas Slager) Steeds meer mensen zien dat de afhankelijkheid van “het systeem” toeneemt en ze zelf weinig of geen invloed meer hebben op hun eigen gezondheid en leven. De Codex Alimentarus, beperkende wetten en regels op het gebied van homeopathie, voeding, vitamines en supplementen zorgen zeker niet voor meer gezondheid en geven vooral ook geen vrijheid in keuzes. Als je dan nog eens kijkt naar bijvoorbeeld “De wereld volgens Monsanto”, “Food Inc.” en andere informatie die duidelijk maken hoe onze gezondheid en voeding wordt gemanipuleerd, dan is het Nu tijd om zelf verantwoordelijkheid te nemen en (een deel van) je voeding weer zelf te gaan verbouwen. Weet wat je eet en wordt iets minder afhankelijk van de grootgrutters en de zogenaamde economische marktwerking van prijzen en producten.

Vooral ook als het economisch wat minder gaat, kun je zelf iets doen, zelf iets verbouwen voor je eigen gezondheid, plezier en leven.


Veel mensen houden van tuinieren. Wat is er aardser dan met je eigen handen in eerlijke grond, lekker buiten bezig zijn? Deel zijn van de natuur en met je eigen energie en inzichten groenten, kruiden, aardappelen of fruit telen en oogsten?

Op heel veel plekken, ook als je klein woont, zelfs in de stad, kun je al snel zelf gewassen verbouwen. Met een beetje creativiteit en gebruiken van wat er altijd is: zon, aarde, lucht en water. Dat krijg je gratis en daarmee kan iedereen zelf wel iets verbouwen.

De producten die je koopt komen nagenoeg allemaal van grootschalige land- en tuinbouw, maar, tuinieren kan ook erg nadrukkelijk kleinschalig gebeuren. Groot is lang niet altijd beter, dus doe het met wat je hebt en waar je woont, er kan heel veel.

Gezondheid is een belangrijk aandachtspunt voor een bewust levend mens. Gezonde en volwaardige voeding is een van de elementen die je gezondheid mede, of zelfs vooral, bepalen: “je bent wat je eet”.

In de producten van de grootschalige land- en tuinbouw, die in de meeste supermarkten worden aangeboden, ontbreken veel van de belangrijke voedingswaarden als vitamines, mineralen en sporenelementen. Dat is ook volkomen logisch, want wat je niet geeft, wat je er niet instopt, kun je er ook niet uithalen. Waar we in de land- en tuinbouw nagenoeg uitsluitend kunstmest met slechts 3 of 4 elementen en “dood” water gebruiken, kun je niet verwachten dat alle benodigde stoffen “zomaar” in een plant terecht komen.

In de consumptiemaatschappij gaat het nog nauwelijks om kwaliteit, wel om kwantiteit: met zo weinig mogelijk investering en in een zo kort mogelijke tijd, zoveel mogelijk produceren. Als het er maar mooi en aantrekkelijk uitziet dan is het goed. We willen wel oogsten, maar niet zaaien, wel verdienen, maar niet investeren.

Nu is het als je even verder kijkt, vanzelfsprekend dat als je slecht zaad zaait, ook slechte producten zult oogsten, of als je niet zaait helemaal niet zult oogsten. Toch lijkt dat laatste wel de insteek van veel producenten, veel willen ontvangen en niets geven.

Om de producten er mooi te laten uitzien worden vervolgens ook nog eens allerlei technische en chemische processen aan de verbouw en kweek toegevoegd: genetische manipulatie, groeibevorderaars en groeiversnellers, middelen tegen schimmel, insecten en ziektes.

Per saldo wordt er in de reguliere verbouw van groenten, fruit en andere voedingsmiddelen ongeveer als volgt gewerkt:

Liefst geen Aarde maar watercultuur, kunstmest met 3 of 4 mineralen, kunstmatige omstandigheden (kunstlicht, kassen, verwarming), groeibevordering, gebruik maken van gemanipuleerd en in elk geval behandeld zaaigoed, 12 maanden per jaar productie, toevoeging van allerlei middelen die zorgen voor een mooie buitenkant.

Weet je dat er minimaal de helft van het geproduceerde voedsel wordt “doorgedraaid”, weggegooid, omdat het niet aan schoonheidsnormen voldoet? Dat de supermarkten en winkels daarna ook nog eens veel weggooien omdat het niet op tijd is verkocht? Dat er ongeveer 70% van de voedselproductie hierdoor niet wordt gebruikt? Dat we, als je dat even doorrekent, helemaal geen voedseltekort op Aarde hebben en er dus meer dan een miljard mensen onnodig honger lijdt?

Het menselijk lichaam heeft ruim 90 verschillende stoffen of elementen nodig om gezond te zijn en te blijven. Je begrijpt, dat waar je 3 of 4 elementen aan de producten die we eten geeft, je er geen 10, 20 of zelfs 90 uit kunt halen. Zo lijkt een komkommer op een komkommer, maar wat er aan voedingswaarden in zit lijkt in het geheel niet op een komkommer. Met tomaten is het niet anders, paprika’s, sla en ga zo maar door eveneens niet.

Ook producten die nog wel in “de volle grond” worden verbouwd, worden bijna uitsluitend gevoed met kunstmest en worden eveneens zwaar bespoten.

Kijk bijvoorbeeld eens naar wortelen: met kunstmest verbouwde wortelen gaan al na een paar dagen zwart en vies worden, het “zeep”, de kunstmest, geeft geen lange bewaartijd. Biologische, natuurlijke, wortelen daarentegen kun je dagen langer bewaren.

In bijvoorbeeld sinaasappels zit minder dan 25% vitamine C, dan er in zou moeten zitten en zo zijn er ontzettend veel voorbeelden te noemen van productie en kwantiteitgerichte effecten van de “economische” voedingsindustrie. Want industrie is het geworden in plaats van een natuurlijk proces van telen en kweken.

Voor steeds meer producten wordt gebruik gemaakt van genetisch gemanipuleerd zaai- en plantgoed. Hierbij worden pesticiden die tot voorheen op de producten werden gespoten nu al in de genen meegegeven zodat een insect die op bijvoorbeeld een maïskolf of een pompoen gaat zitten om er van te eten, bij de eerste hap dood neervalt. We beweren dan vervolgens dat het voor de mens niet schadelijk is. Veel onderzoek heeft al lang aangetoond dat dat wel het geval is maar door de voedingsindustrie wordt het uiteraard volkomen ontkend en regeringen en verantwoordelijke instanties nemen dat vanwege economische voordelen, maar al te graag over. Dieren weigeren in principe te eten van genetisch gemanipuleerd voedsel, ze herkennen blijkbaar meteen dat er iets mis is. Dieren die toch eten van een akker waarop bijvoorbeeld gemanipuleerde maïs is verbouwd, sterven snel, worden onvruchtbaar of ernstig ziek. Wat weten zij dat wij kwijt zijn? Wellicht ontberen wij dan het aanvoelen of het instinct om ons te waarschuwen, we hebben wel hersenen en denkvermogen gekregen om zelf te gebruiken en onze eigen keuzes te maken. Zo bepaal je zelf door bewust te kiezen in elk geval in de basis, hoe gezond je bent, hoeveel energie je hebt en hoe je leeft.

Wat kun je dan zelf doen? Word je bewust dat en wat er mis is met onze voeding. Maak zelf, andere keuzes, voor bijvoorbeeld biologisch verbouwde producten. Doe je inkopen bij een natuurvoedingswinkel en als je de mogelijkheid hebt en verbouw zelf een deel van de producten. Dat laatste kun je al heel snel, ook al beperkt het zich tot een paar plantjes in de vensterbank, op het balkon of op het platte dak. Wellicht kun je een volkstuintje huren of als je zelf een tuin hebt, daar optimaal gebruik van te maken. Desnoods op het trottoir of het terras een paar tegels eruit en je hebt een tuin!

Door zelf een deel van je voeding te verbouwen en er je eigen energie en liefde in te stoppen, kun je essentieel bijdragen aan je eigen fysieke gezondheid. Tegelijkertijd draag je ook bij aan je eigen geestelijke welzijn: door buiten te werken, de elementen te ervaren, bewuste keuzes te maken en eigen verantwoordelijkheid te nemen.

Eet bewust, leef bewust: het geeft je veel meer energie en je bent veel gezonder!

Daarvoor hoef je dus niet op grote schaal tuinieren. Met een klein stukje of beetje grond, in plantenbakken op je balkon of op het plattedak kun je zelf makkelijk een microtuin creëren. Als je in een stad woont, op een flat of in een appartement kun je hoe kleinschalig ook, best zelf iets verbouwen. Een vensterbank is in elk huis wel aanwezig. Hierop of hangend hierboven kun je altijd wel een paar bloempotten kwijt om plantjes als sla en kruiden te kweken. Heb je een balkon, een platdak of een terras, prima. In alle tuinwinkels vind je wel een mini broeibak, kweekbak, plantenbak of kun je gebruik maken van plastic bakjes, potjes of ander weggooimaterialen, zo doe je ook nog mee aan hergebruik. Je kunt ook zelf iets maken en de bakjes of potjes op een zonnige plek in of buiten huis ergens plaatsen. Als je weinig oppervlakte hebt kun je terras-gewijs werken, met een tuintorentje: bakken met tussenruimtes stapelen of een soort van klimrek voor planten maken. Buitenlucht is wel zo natuurlijk, maar zonder kan ook. Hoe klein je ook woont: een paar bakjes met bijvoorbeeld kruiden kunnen altijd en bij iedereen, en groot is niet beter dan klein, dus gewoon doen. Het geeft een heerlijk gevoel een stukje natuur dichtbij te halen, het wonder van groei en bloei te kunnen zien en ook nog iets te kunnen eten waar je je eigen liefde en energie aan hebt gegeven.

Om je eigen gezonde producten te verbouwen hoef je echt geen gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen en/of kunstmatige bemesting, er zijn legio andere en natuurlijke mogelijkheden. Grijpen naar de gifspuit of het gebruik van chemische middelen is echt niet nodig om toch te kunnen oogsten. De natuur reikt altijd aan wat nodig is, gewoon daar slim gebruik van maken is veel gezonder niet alleen direct voor je voeding, maar ook voor het milieu in zijn geheel.


Tuinieren is echt niet ingewikkeld. In het onlangs verschenen handzame boek “Natuurlijk Tuinieren – Gezond Leven”, vind je heel beknopt eenvoudige, toepasbare en praktische adviezen en tips over diverse basis onderwerpen: het bewerken van de grond, plant en teelmethoden en het gebruik van eenvoudige en zoveel mogelijk natuurlijke middelen, die kunnen bijdragen tot een kwalitatief en kwantitatief goede opbrengst. Het is voor iedereen toe te passen en zonder diepgaande studie kun je gewoon heerlijk zelf iets doen aan wat je eet en je eigen gezondheid.

Op veel plaatsen zijn er initiatieven om samen iets te doen, samen richting te geven aan je eigen leefomgeving. Zo zorg je niet alleen voor gezonde producten maar kunt ook delen en uitwisselen, van elkaar leren en samenwerken. Een voorbeeld daarvan zijn de zogenaamde “Transitions towns”, locale initiatieven die bijvoorbeeld leiden tot een buurtmoestuin, samen uitwisselen en daadwerkelijk bijdragen aan een beter leefmilieu in de eigen woonplaats.

Jij kunt het zelf, iedereen kan het zelf, hoe weinig ook of hoe klein ook. Gewoon doen en bijdragen aan je eigen gezondheid en aan dat van mens en wereld.

Lucas Slager

Bron: Centrelothlorien.com & Earth-Matters.nl

2 opmerkingen:

  1. hallo allemaal, ik ben Monica Jones, nou, ik wil gewoon niet beginnen oké, zo gaat het, ik werd gediagnosticeerd met GENITALE HERPES-ZIEKTEN en dus nam ik allerlei behandelingen, maar "TE ONZE KENNIS" heeft geen genezing dus op elke andere zocht ik er heel hard naar, maar kwam in teleurstelling terecht, totdat ik Dr. Agaga op internet ontmoette, geloofde ik het eerst niet, maar ik probeerde het en tot mijn verbazing na wat toediening van zijn kruidengeneesmiddelen ben ik blij om te zeggen dat ik genezen ben van Genitale Herpes Ziekten, dus als ze andere zijn zoals ik of met een andere ziekte, dokter zegt dat deze niet te genezen zijn, raad ik aan om contact op te nemen met Dr. Agaga, ik geloof dat hij u kan helpen: agagasolutiontemple@gmail.com, bel of WhatsApp: + 2348052394128.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. /hallo allemaal, ik ben Monica Jones, nou, ik wil gewoon niet beginnen oké, zo gaat het, ik werd gediagnosticeerd met GENITALE HERPES-ZIEKTEN en dus nam ik allerlei behandelingen, maar "TE ONZE KENNIS" heeft geen genezing dus op elke andere zocht ik er heel hard naar, maar kwam in teleurstelling terecht, totdat ik Dr. Agaga op internet ontmoette, geloofde ik het eerst niet, maar ik probeerde het en tot mijn verbazing na wat toediening van zijn kruidengeneesmiddelen ben ik blij om te zeggen dat ik genezen ben van Genitale Herpes Ziekten, dus als ze andere zijn zoals ik of met een andere ziekte, dokter zegt dat deze niet te genezen zijn, raad ik aan om contact op te nemen met Dr. Agaga, ik geloof dat hij u kan helpen: agagasolutiontemple@gmail.com, bel of WhatsApp: + 2348052394128.

    BeantwoordenVerwijderen