zondag 3 juni 2012

Individu waant zich gesteund door zwijgende meerderheid



Het individu geeft er de voorkeur aan om ervan uit te gaan dat zijn mening gedeeld wordt door de zwijgende meerderheid. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Universiteit Groningen. De Nederlandse onderzoekers stellen dat het individu zijn opinie bevestigt wil zien, zodat hij kan geloven dat zijn standpunten juist zijn. Ook is het individu volgens de onderzoekers gemotiveerd om het succes van de eigen partij te promoten, waardoor men ertoe zou gebracht worden om anderen te doen geloven dat zijn mening door de meerderheid wordt gedeeld.

"Het individu gaat er graag vanuit dat anderen zijn standpunten delen," merken de onderzoekers op. "Dat helpt hem om zijn overtuigingen en zichzelf te bevestigen. Eerder al werd vastgesteld dat het individu ervan overtuigd is dat evennaasten die op één vlak dezelfde mening - op gebied van bijvoorbeeld religie of levensstijl - delen, ook verder dezelfde overtuiging, gedrag en politieke voorkeuren zullen delen. Tegelijkertijd worden de verschillen overdreven met personen die een tegenovergesteld idee hanteren."

Uit het nieuwe onderzoek blijkt echter dat men er ook vanuit gaat dat zijn persoonlijke mening gedeeld wordt door de zwijgende meerderheid. De onderzoekers stelden vast dat Nederlandse kiezers - vooral trouwe partij-volgelingen - ervan overtuigd zijn dat ook niet-stemmende burgers hun politieke keuze delen, ook al beseffen ze dat de uitslagen van de verkiezingen in een andere richting wijzen. "Niet-stemmers zijn een ambigue groep," merkt onderzoeker Namkje Koudenburg op. "Dat laat het individu toe om de invloed of omvang van de eigen partij te overdrijven." (MH)

Bron: Express.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten