woensdag 27 juni 2012

Cholesterolrijk dieet kan beschadigd brein herstellen



Een cholesterolrijk dieet biedt mogelijk uitkomst voor mensen met een genetische aandoening die het brein aantast.

Patiënten met de ziekte van Pelizaeus-Merzbacher (PMD) hebben een vergroeide myelineschede. Myeline is de vetachtige substantie die de neuronen omgeeft.

Deze laag fungeert als isolator en speelt een belangrijke rol bij de voortgeleiding van de zenuwimpuls. De ziekte wordt gerekend onder de leukodystrofieën en veroorzaakt door een mutatie van het PLP1-gen dat gelegen is op de lange arm van het X-chromosoom.

Communicatie

Doordat de groei van de myelineschede wordt aangetast stokt de communicatie tussen neuronen als gevolg waarvan de coördinatie en de motorische en intellectuele functie verslechtert.

Een studie in Nature Medicine met muizen toont aan dat een cholesterolrijk dieet de productie van myeline kan verhogen.

De auteurs zeiden dat de muizen er ‘drastisch op vooruit gingen’ nadat ze door onderzoekers van het Max Planck Instituut voor Experimentele Geneeskunde in Duitsland waren gevoerd met cholesterolrijk voedsel.

Opstopping

Dieren die normaal voedsel aten gingen er steeds verder op achteruit terwijl de toestand van de muizen met een cholesterolrijk dieet stabiliseerde.

Omdat tijdens de studie alleen is gekeken naar muizen is het nog onduidelijk of de behandeling hetzelfde effect heeft op mensen. “Cholesterolrijk voedsel geneest PMD niet, maar heeft een enorme potentie om de schade te beperken,” legden de auteurs uit.

Gedacht wordt dat cholesterol een einde maakt aan de opstopping in hersencellen. De ziekte wordt veroorzaakt doordat er te veel van een bepaald eiwit in myeline wordt geproduceerd. Dat eiwit komt vervolgens vast te zitten in de cellen. Extra cholesterol zou het eiwit helpen bevrijden. Weer een fabel de wereld uit.

Bron: BBC.co.uk via Niburu.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten