zondag 3 juni 2012

15-jarige ontwikkelt test die alvleesklier

Toen de broer van een vriend eraan overleed kwam de 15-jarige Jack Andraka in aanraking met alvleesklierkanker.

Hij heeft nu een test ontwikkeld waarmee de aandoening 168 keer sneller kan worden opgespoord. De test is bovendien 26.000 keer goedkoper dan huidige detectiemethoden.

Afgelopen week sleepte Andraka met zijn uitvinding de Intel International Science and Engineering Fair in de wacht waar 75.000 dollar prijzengeld mee was gemoeid.

Specifiek eiwit

De schooljongen uit de staat Maryland ontwikkelde een papieren sensor om alvleesklierkanker te constateren. In urine- en bloedmonsters kan de sensor een specifiek eiwit detecteren dat wordt geassocieerd met deze vorm van kanker.

Toen een broer van een vriend overleed aan pancreascarcinoom stortte Andraka zich op de ziekte. “Ik richtte me tot vroege opsporing, deed veel onderzoek en kwam uiteindelijk op dit idee,” zei de scholier.

Nauwkeurig

Normaal is alvleesklierkanker pas in een zeer laat stadium vast te stellen omdat de symptomen uitblijven. Wanneer de diagnose wordt gesteld is de kans op genezing dan ook zeer klein. In 2010 werden in Nederland 2179 patiënten met deze ziekte gediagnosticeerd.

De nieuwe test is in 90 procent van de gevallen nauwkeurig. Bovendien is de papieren sensor 400 keer gevoeliger en 26.000 keer goedkoper dan bestaande detectiemethoden.

Binnen nu en 10 jaar

Andraka gebruikt het prijzengeld voor zijn vervolgopleiding tot patholoog. De scholier is in gesprek met het bedrijf Quest Diagnostics om snel te kunnen beginnen met klinische tests met de nieuwe sensor. Andraka hoopt zijn nieuwe detectiemethode binnen nu en 10 jaar op de markt te kunnen brengen.



Bron: Z24.nl via Niburu.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten