donderdag 16 februari 2012

Goed voor mentale gezondheid: 2x hetzelfde boek lezen

 

Als jij je favoriete boeken of films wel eens opnieuw leest of herbekijkt, dan ben je zeker niet de enige. Niet alleen ontdek je nieuwe elementen, maar je lijkt ook meer betrokken te raken. En volgens nieuw onderzoek is dat ook effectief zo.

Dat is althans de conclusie van een groep wetenschappers van de American University. Zij ondervroegen daarvoor lezers uit Amerika en Nieuw-Zeeland.

Emoties

Wanneer je een boek of film voor de eerste keer leest, ben je vooral gefocust op de gebeurtenissen en verhalen.

Het is pas door de herhaling dat je ook in staat bent om emotioneel te reageren op wat er gebeurt. Daardoor gaat het de tweede keer om een veel intensere ervaring.

"Door het opnieuw te doen, haal je er meer uit", zei onderzoeksleidster Cristel Antonia Russell aan de Mail Online. "Zelfs al ken je het verhaal, de tweede keer zorgt ervoor dat je het boek én jezelf opnieuw apprecieert."

Voordeel

Bovendien heeft zo'n 'tweede lezing' volgens de onderzoekers ook emotionele voordelen. "Gezien de enorme voordelen voor de groei en de zelfreflectie, kan herlezen heel wat mentale gezondheidsvoordelen bieden", klinkt het.

"Mensen moeten dus zeker niet aarzelen om een boek te herlezen of een film te herbekijken. Hetzelfde geldt voor op reis gaan naar dezelfde plaats", aldus Russell. (lbs)

Bron: Goedgevoel.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten