zaterdag 4 februari 2012

Zelfs door vreemdeling genegeerd worden doet pijn



Het individu moet het gevoel hebben om deel uit te maken van een groep. Isolatie leidt onvermijdelijk tot stressgevoelens. Dat is de conclusie van een onderzoek onder leiding van wetenschappers aan de Amerikaanse Purdue University. De onderzoekers merken op dat alleen al een oogcontact met een vreemdeling een gevoel van verbondenheid blijkt te creëren. Het onderzoek toont volgens hen vooral aan dat de menselijke sociale connectie een bijzonder sterk fenomeen is.

"Het onderzoek heeft uitgewezen dat mensen zich zelfs gefrustreerd kunnen voelen wanneer ze door een complete vreemdeling worden genegeerd," merkt onderzoeksleider Eric Wesselmann op. "Mensen die met een buitenstaander oogcontact hebben gehad, zelfs zonder enige verder teken van connectie, voelen zich minder geïsoleerd dan collega's die geconfronteerd werden met een onbekende die dwars door hen heen leek te kijken alsof ze niet bestonden."

"Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat zelfs uitgestoten worden door een groep waartoe men niet wil behoren - zoals bijvoorbeeld de Ku Klux Klan - mensen het gevoel kan geven uitgesloten te worden," voert Eric Wesselmann nog aan. "Het is dan ook niet verwonderlijk dat men hetzelfde gevoel krijgt wanneer men wordt genegeerd. Ook wanneer het om mensen gaat die men niet kent en alleen maar toevallige voorbijgangers zijn, heeft negeren minstens een tijdelijke impact." (MH)

Bron: Express.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten