donderdag 16 februari 2012

Introverte mensen zijn betere leiders

In onze samenleving wordt ‘introvert’ niet meteen als een positieve eigenschap ervaren. Maar dat blijkt niet helemaal terecht te zijn.

Volgens sommige schattingen kan 30 procent van alle mensen onder de noemer introvert geplaatst worden. Maar niet iedereen begrijpt wat ‘introvert zijn’ juist inhoudt, schrijft het Amerikaanse weekblad Time deze week.

Zo hoeven introverte mensen niet per se verlegen te zijn. Verlegen mensen vermijden sociale situaties omdat ze worden tegengehouden door angst. Introverte mensen daarentegen vermijden sociale situaties gewoon omdat ze hun tijd liever alleen of in beperkte groep doorbrengen. Terwijl extroverte mensen energie halen uit contact met anderen is dat contact net vermoeiend voor een introvert persoon.

Het grote nadeel is dat de wereld gericht is op extroverte mensen. Van grote klasgroepen op school tot grote kantoorgebouwen zonder privacy, alles lijkt ontworpen om het voor introverten zo moeilijk mogelijk te maken. Daarbij komt nog dat verschillende studies hebben aangetoond dat introvert zijn het risico op bepaalde aandoeningen kan vergroten. Zo verliezen introverte mensen sneller het gevecht tegen ziektes als HIV en lopen ze een groter risico depressief te worden.

Lees verder op: Knack.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten