zaterdag 25 februari 2012

Bankiers handelen vanuit een laag moreel zelfbeeld

Het morele zelfbeeld vormt de basis van het ethische gedrag. Dat is de conclusie van een onderzoek van sociologen aan de University of California en de California State University. De Amerikaanse wetenschappers stellen dat het eigen morele beeld van het individu een belangrijke motivator van het gedrag vormt. De theorie kan volgens hen een verklaring bieden voor het ontbreken van een ethiek in de financiële sector, die bijna tot de ondergang van de Amerikaanse economie heeft geleid.

"Bankiers, beursmakelaars en hypotheekverstrekkers - die aan de basis van de Amerikaanse recessie lagen - konden handelen zoals ze gedaan hebben, zonder schaamte of schuldgevoel, omdat de norm van hun morele identiteit op een laag niveau verkeert en hun gedrag ook niet werd aangeklaagd door hun collega's," voert onderzoeker Jan Stets aan. "Het feit dat anderen die morele identiteit bevestigen en het ongepast gedrag niet sanctioneren, zet het individu aan om zijn gedrag te handhaven."

"Op die manier kunnen immorele praktijken doorbreken," merken de Amerikaanse onderzoekers nog op. "Uit een onderzoek bij studenten bleek dat respondenten met een hoog moreel zelfbeeld ook geneigd zijn om zich op een ethisch verantwoorde manier te gedragen. Respondenten die op hun onethisch gedrag - zoals het kopiëren van examenresultaten van collega's of dronken autorijden - werden aangesproken, vertoonden sneller schaamte en schuldgevoel dan collega's wiens gedrag werd bevestigd en gesteund." (MH)

Bron: Express.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten