zondag 25 december 2011

Vooroordelen helpen ons orde te scheppen in de wereld

Afbeelding

Vooroordelen zijn geen product van een ideologie, maar wel van een diepere psychische nood om snel antwoorden te krijgen en duidelijkheid te creëren in de wereld. Personen die zich niet gemakkelijk voelen met ambigue situaties en snelle en duidelijke beslissingen willen maken, zijn ook geneigd om generalisaties te maken over andere mensen. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Gent. Dat is volgens hen ook de reden waarom deze personen autoriteiten en sociale normen blindelings volgen.

"Personen met vooroordelen voelen een veel grotere nood om snelle en duidelijke oordelen en beslissingen te nemen, zodat ze ambigue situaties kunnen vermijden," merken de onderzoekers Arne Roets en Alain Van Hiel op. "Uiteraard moet iedereen beslissingen nemen, maar sommige personen hebben een echte hekel aan onzekerheid en grijpen daarom snel naar de meest voor de hand liggende informatie, vaak de eerste informatie die ze tegenkomen. Ze blijven ook bij die beslissing. Tegenargumenten worden gewoon genegeerd."

Deze manier van denken is volgens de onderzoekers gelinkt aan de nood van het individu om de wereld - vaak onbewust - in categorieën te onderverdelen. "Sociale categorieën zijn handig om de complexiteit te reduceren, maar het probleem is dat aan die categorieën ook een eigenschap wordt verbonden. Dat leidt tot vooroordelen en stereotypes," voeren ze aan. "Mensen die een snelle beslissing moeten nemen, zullen een nieuwe persoon oordelen op basis van de informatie en eigenschappen die ze aan die categorie al hebben toegemeten."

"Het fenomeen kan echter ook een positieve werking hebben," stippen de onderzoekers nog aan. "Het systeem kan er immers ook toe leiden dat vooroordelen worden afgezwakt. Wanneer iemand een persoon uit een andere groep persoonlijk mag, kan dat een positieve uitwerking hebben op het oordeel over de hele categorie. Op die manier kan positieve informatie de aversie, angst en vrees voor het onbekende wegnemen."

Bron: Wereldgeheimen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten