zondag 25 december 2011

Nieuwe dingen leren tijdens het slapen, het kan!

 
Mensen die hun dromen kunnen controleren, zijn in staat nieuwe dingen te leren tijdens hun slaap.

Onderzoekers aan de universiteit van Yale bestudeerden de hersenfunctie van mensen die hun dromen zelf kunnen manipuleren. Ze kunnen tijdens hun slaap zelf het onderwerp van hun dromen bepalen door hun brein te controleren zich te openen. Dankzij deze vaardigheid kunnen ze nieuwe dingen leren terwijl ze slapen. Deze dromers presteerden namelijk beter op vlak van taken waarbij gebieden in het brein die sociale interactie en emotionele beslissingen controleren in actie treden.

Nieuwe vaardigheden


Nu bestuderen de vorsers hoe ze mensen kunnen trainen nieuwe vaardigheden te leren door hun dromen te bepalen en nieuwe ideëen in te prenten. Ze hopen dat die de sociale controle kan verbeteren en hen kan helpen om beter beslissingen te maken. Uit eerder onderzoek bleek al dat mensen die droomden over het werpen van een muntje in een tasje hier ook beter in waren na het ontwaken.

Slaappositie


Een ander onderzoek eerder deze week toonde aan dat je slaappositie heel wat prijsgeeft over je persoonlijkheid. Mensen die aan de linkerkant van het bed slapen zijn gelukkiger dan wie rechts ligt. Een kwart van de linksen werd met een positief gevoel wakker en was klaar om de dag te trotseren, ze konden ook beter met stress om in vergelijking met humeurige rechtse slapers. (ep)

Bron: HLN.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten