dinsdag 27 december 2011

"Te weinig stress bijna even schadelijk als te veel"

 
 
Stress, stress, stress ... het is overal en verschijnt hoofdzakelijk in een negatief daglicht. Nochtans zou een tekort aan stress bijna even schadelijk zijn als een overdosis. Tenminste als we een recente review van heel wat stressonderzoeken mogen geloven. In een ideale wereld zouden we dus net genoeg tegenwerking in ons leven moeten hebben opdat we toekomstige problemen de baas kunnen.

Een leven zonder stress en tegenstand klinkt hemels, niet? Nochtans zouden de gelukkigste en gezondste mensen net diegene zijn die al vroeg in hun levensloop werden blootgesteld aan toch minstens een kleine hoeveelheid negatieve ervaringen.

Stress

De review stelt dat ondanks de populaire gedachte, stress eigenlijk helemaal niet zo slecht is. Een lage tot matige dosis ervan zou zelfs noodzakelijk zijn voor een gezonde groei. Wat echter wel schadelijk is, is een grote en oncontroleerbare hoeveelheid stress. Denk maar aan het meemaken van een natuurramp of het leven in extreme armoede. Zeker voor kinderen is dit uitermate schadelijk, maar ook helemaal stressvrij opgroeien zou allesbehalve gezond zijn.

Hiermee steunt de review de gedachte dat onze hersenen werken als spieren die versterkt moeten worden door blootstelling aan geleidelijk toenemende belasting in de juiste ontwikkelingsfasen. Zonder oefening kwijnen ze weg en een plotse overlading zorgt enkel voor kwetsuren. Stress met mate kan dus gezien worden als fitness voor onze hersenen.
Lees verder op: HLN.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten