vrijdag 9 december 2011

Het gezonde kantje van dankbaarheid



In een wereld waar we overspoeld worden door nieuws over geweld, dood, natuurrampen, ... en waar velen depressief, gestresseerd en gefrustreerd rondlopen, zou je voor minder een grompot worden. Geen tekort aan teleurstelling en cynisme dus. Al deze negatieve attitudes zijn uiteraard ongezond en onderzoek heeft aangetoond dat dankbaarheid hiervoor een goede remedie is aangezien het ons vrolijker en gezonder zou maken.

'Grateful-ology' is in opmars binnen de wetenschap van de psychologie. Heel wat onderzoekers laten zich intrigeren door de positieve effecten van dankbaarheid op de mens, niet alleen op ons geluk, maar blijkbaar ook op onze gezondheid, onze stemming en zelfs op huwelijken.

Uiteraard kan je je hoofd niet in het zand steken en alle negatieve vibes wegwassen met een dankuwel. Je kan wel dankbaarheid cultiveren in je leven in plaats van te kiezen voor de weg naar meer geklaag en gezaag. Door dankbaar te zijn voor kleine dingen, zal je leven er niet gewoon beter uit zien, maar het ook worden, als we de onderzoekers mogen geloven.

Experimenten

In een studie onder leiding van Robert A. Emmons en Mike McCullough aan de universiteiten van California en Miami, kregen willekeurig gekozen proefpersonen 1 van drie mogelijke opdrachten.

Elke week moesten ze een kort verslag bijhouden. De eerste groep moest 5 dingen noteren waar ze dankbaar voor waren in die week. Groep 2 moest ergernissen noteren en de derde groep moest neutraal zijn en 5 momenten beschrijven die een indruk hadden nagelaten los van een positieve of negatieve invalshoek.

Tien weken later werd alles geanalyseerd en werden de proefpersonen ondervraagd. Hieruit bleek dat de 'dankbare' groep zich veel beter voelde in hun vel en zo'n 25 procent gelukkiger was dan de negatieve groep. Ze hadden ook veel minder gezondheidskwaaltjes te melden en waren ongeveer 1,5 uur per week meer aan het bewegen.

In een latere studie werd aan mensen gevraagd dagelijks dingen neer te schrijven waarvoor ze dankbaar waren wat uiteraard tot een sterkere steiging leidde, dan het wekelijks rapporteren. Uit dit onderzoek kwam nog naar voor dat de dankbare mensen ook veel meer emotionele steun gaven aan mensen rondom hen. Dus dankbaarheid zou ook een invloed hebben op het sociale gedrag.

Nog andere onderzoeken hadden als resultaat dat dankbaarheid tonen kan leiden tot meer uren slaap en een opgewekter gevoel 's ochtends, meer vervulling in het leven, meer optimisme voor de toekomst en een sterkere connectie naar anderen toe.

Opvallend was ook dat de bewuste omgang met dankbaarheid ook opgemerkt werd door anderen. Zo waren de partners van de proefpersonen in de 'dankbare' groep overtuigd van het positieve effect dat dankbaarheid had op zijn/haar levenspartner en uiteindelijk ook op zichzelf.

Dankbaarheid

Er is een oud gezegde dat stelt dat wanneer je de taal van de dankbaarheid vergeet, je nooit een gesprek zal hebben met geluk. Daar blijkt waarheid in te schuilen, want de link tussen negativiteit en dankbaarheid is dus duidelijk bewijsbaar.

Bron: HLN.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten