maandag 30 januari 2012

Bladeren van ‘wonderboom’ in Zuid-Afrika zijn supervoedsel

moringa-boom

De snelgroeiende, droogteresistente boom met extreem voedzame bladeren wordt in Zuid-Afrika al gebruikt om ondervoeding tegen te gaan. De bladeren van de ‘wonderboom’ kunnen in sommige gevallen net zo goed werken als internationale voedselhulp, zeggen deskundigen.

In het dorp Tooseng in Limpopo, een van de armste provincies van Zuid-Afrika, maakt een plantage van 15 hectare met ‘wonderbomen’ al een verschil. De bladeren van de Moringa oleifera (de botanische naam voor de boom), staan bekend als ‘supervoedsel’. Volgens wetenschappers bevatten ze de calcium van vier glazen melk, de vitamine C van zeven sinasappels, kalium van drie bananen, drie keer de hoeveelheid ijzer uit spinazie, vier keer de hoeveelheid vitamine A uit een wortel en twee keer de hoeveelheid eiwit uit melk.

Mavis Mathabatha, een voormalige onderwijzeres uit Tooseng, heeft de afgelopen drie jaar hard gewerkt om de plantage te laten groeien. “Ik wil hier in de omgeving iets bijdragen, maar ook in de provincie en landelijk”, zegt ze.

In 2009 haalde ze de oogst binnen van de eerste bomen die ze geplant had, en begon ze met het drogen en malen van de bladeren. De vermalen bladeren werden vervolgens over het eten gestrooid van ongeveer vierhonderd kinderen van het plaatselijke opvangcentrum Sedikong sa Lerato. Het centrum verstrekt maaltijden aan kinderen uit arme gezinnen.

Lees verder op: Happynews.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten