donderdag 26 januari 2012

Klanktherapie, een serieuze zaak



Hij geeft lezingen op universiteiten en in ziekenhuizen. Leidt therapeuten op, behandelt en begeleidt patiënten en geeft onder meer masterclasses in ohmpunctuur en klanktherapie. Een onderdeel van de alternatieve geneeskunst dat de laatste jaren meer en meer door de reguliere medische wetenschap complementair wordt ingezet. Peter Gouw, creatief klanktherapeut voelt zich eindelijk serieus genomen. Na jaren keerde hij weer terug naar Apeldoorn waar hij vlak voor zomervakantie aan de Sprengenweg 148 zijn nieuwe Praktijk Positief opende.

Peter Gouw is in Apeldoorn geen onbekende. Tussen 2005 en 2008 was zijn Praktijk Positief gevestigd aan de Vlijtseweg. In 2008 verruilde hij Nederland voor Slovenië en Kroatië. Landen waar hij niet alleen zijn hart aan had verloren maar waar bovendien veel te doen was. Peter werkte daar als klanktherapeut in kindertehuizen, ziekenhuizen, begeleidde kankerpatiënten en gaf workshops, masterclasses en concerten. Uiteindelijk bracht de liefde hem weer terug naar Apeldoorn maar nog steeds is Gouw een aantal malen per jaar in Slovenië te vinden om daar vooral met kinderen te werken.

Ohmpunctuur


De basis van Peter Gouw’s werk bestaat uit ohmpunctuur en klanktherapie.
Ohmpunctuur is een wetenschappelijke reflextechniek en werkt op een natuurlijke manier in op het menselijk energiesysteem. Ohmpunctuur is vergelijkbaar met de Chinese acupunctuur, echter worden bij Ohmpunctuur onder meer speciale stemvorken gebruikt. Die zorgen voor diepe resonanties die het lichaam bevrijden van spanningen en blokkades. Stress verdwijnt, spieren ontspannen, je leert beter omgaan met pijn en ervaart een diep en langdurig gevoel van welbevinden. Het werkt ook bij een aantal specifieke klachten zoals oorsuizingen, slaapapneu en snurken.

Klanktherapie legt de accenten net even anders. Het werkt op de energiestromen in het lichaam. Stemvorken, klankschalen, gongs en therapeutische kristallen schalen geven een ontspannende en meditatieve uitwerking op lichaam en geest. Spieren, zenuwen en organen krijgen een innerlijke massage en vastgezette spanningen kunnen worden losgelaten. In samenwerking met Accres werd in zwembad Malkander recent een goed bezocht klankconcert gegeven. Over een serie vervolgconcerten wordt op dit moment gesproken.

Stress en werkdruk

Hoewel zijn behandelwijze voor iedereen geschikt is, behandelt Peter Gouw veel ondernemers en mensen uit de hogere managementlagen van het bedrijfsleven. Plaatsen waar stress en hoge werkdruk aan de orde van de dag zijn. Speciaal voor het bedrijfsleven begeleidt Gouw groepstrainingen. In deze groepen, maar ook individueel wordt gebouwd aan kracht, innerlijke rust, souplesse en uithoudingsvermogen. In de hedendaagse ondernemershectiek helpt het managers en ondernemers in balans te komen en beter te functioneren.

Kinderen

In Slovenië, meer nog dan in Nederland, vormen kinderen een kwetsbare groep in de samenleving. Als kinderen zich ongelukkig voelen kunnen ze vaak niet met woorden vertellen wat er aan de hand is. Soms hebben ze ook (nog) geen woorden tot hun beschikking. Door muziek te maken kunnen kinderen zich op een andere manier laten horen. Door middel van klanksprookjes komt hun gevoelswereld op een natuurlijke manier via de muziek naar buiten. Ze hebben hierbij geen woorden nodig. De muziek spreekt voor zich. Volgens Peter Gouw is het weer op weg helpen van kinderen misschien het meest dankbare werk dat er bestaat.

Door: Reinier Groenedijk

Peter Gouw is 2 februari op Radio RTV Zoo in Zwolle te beluisteren, het programma is dan van 15:00 tot 16:00.

Je kunt de zender ontvagen in de omgeving van Zwolle op 105 FM, 104.1 op de kabel of Ziggo.

Verder is het via de website overal te beluisteren op stream.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten