dinsdag 10 januari 2012

Rozijnen - Gezond met mate

Rozijnen worden vaak gebruikt als traktatie op scholen, houdt dit dan ook automatisch in dat rozijnen wel gezond zullen zijn. Rozijnen zijn gedroogde druiven en van druiven is bekend dat ze veel suiker bevatten en daarmee ook veel calorieën bevatten. Verdwijnen met het vocht uit de druiven dan ook de minder voordelige eigenschappen. Waarom ziet men op scholen de rozijn als een gezonde traktatie? Is de suiker uit een droge druif, ofwel rozijn dan verdwenen?

Nee integendeel, juist doordat het vocht verdwenen is concentreert de suiker die in druiven zit zich meervoudig in rozijnen. Is in de verse druif de suiker per honderd gram ongeveer vijftien gram, in rozijnen is dat bij diezelfde honderd gram ruim tachtig gram. Door het hoge suikergehalte bevatten rozijnen per honderd gram tweehonderd, vijf en tachtig calorieën wat behoorlijk veel is te noemen. Door de druivensuiker zijn het wel kleine energiebommetjes. Naast de suiker bevatten de rozijnen ook goede dingen waaronder veel vitaminen uit de B groep en antioxidanten die het lichamelijk beschermen tegen infecties. Daarnaast bevatten rozijnen veel vezels die zorgen voor een goede stoelgang.

In kleine hoeveelheden zijn rozijnen echter niet helemaal ongezond. Al zou men hen door het hoge suikergehalte niet denken zijn de kleine doosjes rozijnen die getrakteerd worden zelfs gezond voor de kinderen. In de rozijnen zorgen de antioxidanten ervoor dat tandplak zich niet kan vormen, de bloedsomloop verbeterd en de kinderen krijgen meer energie. De kleine doosjes bevatten een verantwoorde hoeveelheid rozijnen. Als men zich niet te buiten eet aan rozijnen kan men stellen dat ze dus wel degelijk gezond zijn. In de kindertraktatie zitten gewassen rozijnen, in de grote zakken meestal niet. Het wordt ten zeerste aangeraden om rozijnen voor men ze eet eerst te wassen omdat rozijnen gezwaveld worden om de houdbaarheid te verhogen.

Bron: Leefgelukkig.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten