vrijdag 6 januari 2012

Altruïsme vs Agressie

Een klassieke filosofische vraag luidt: “Wat is de fundamentele sociale aard van de mens? Zijn hebzucht, wedijver en haat (of altruïsme en liefde) onlosmakelijk verbonden met de menselijke natuur of kunnen ze worden opgelegd dan wel tenietgedaan door een passende vorming?” Wat zijn de mogelijkheden en onmogelijkheden en wat is het toekomstscenario van het leger? Van herkomst naar toekomst…

De definitie van agressie

1. Zowel het leger als de vechtsport hebben een positief en een negatief imago. Agressie heeft bovendien een positieve en negatieve betekenis. Bach en Goldberg definiëren agressie als energie die van levensbelang is; om te (over)leven, en als een vorm van zelfhandhaving. Iedereen heeft een bepaalde potentie aan levensenergie, die meestal aangewend wordt om iets te bereiken in het persoonlijke leven. Agressie kan dus destructief en constructief aangewend worden. Ik denk dat de beeldvorming van defensie en van de militair ook van invloed is op de interpretatie van agressie.
2. Agressie kent verder twee uitingsvormen namelijk agressie als uiting van de emotie boosheid of woede, en instrumentele agressie; als strategisch gedrag om manipulatie en macht uit te oefenen.

Lees verder op: Visionair.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten