dinsdag 24 januari 2012

Slim gezelschap maakt ons dommer

 
 
De groep waarin je vertoeft, heeft een invloed op de werking van je hersenen. Wetenschappers stelden namelijk vast dat wie zichzelf minder 'slim' beschouwt dan zijn gezelschap, ook minder goed presteert. Vooral vrouwen zijn daar gevoelig voor.

"Veel mensen grappen over hoe vergaderingen hen 'hersendood' kunnen maken, maar onze resultaten bevestigen dat ze je effectief minder goed doen nadenken", zegt Read Montague van het Virginia Tech Carilion Research Institute.

Zelfde IQ

Zijn onderzoeksteam gebruikte MRI-scans om na te gaan hoe onze hersenen informatie over de sociale status van anderen verwerken en of dat invloed heeft op de werking van je brein.

"In ons experiment plaatsten we een aantal individuen met hetzelfde IQ samen", vertelde Montague aan de Daily Mail. "Wanneer we echter hun cognitieve prestaties ten opzichte van hun groepsgenoten plaatsten, en die aan iedereen meedeelden, zagen we grote veranderingen. Sommige mensen bleken ineens veel minder goed te zijn in het oplossen van de problemen."

Vergaderen?

Bovendien blijkt er ook een duidelijk verschil te zijn tussen mannen en vrouwen. De onderzoekers stelden namelijk vast dat meer vrouwen dan mannen minder goed gingen presteren.

"Onze studie wijst op de onverwachte en dramatische gevolgen van het functioneren in groep op de individuele werking van je hersenen", besluit auteur Kenneth Kishida. Vooral op werkgebied zouden de resultaten gevolgen hebben, want vergaderingen lijken ineens minder effectief te zijn. (lbs)

Bron: HLN.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten