woensdag 14 december 2011

Wat muziek voor je gezondheid kan betekenen

De Britse band Marconi Union maakte samen met wetenschappers aan de universiteit van Chichester het meest ontspannende nummer ooit. Het is zo efficiënt dat je er beter niet naar luistert tijdens het rijden.

Geluidstherapeute Lyz Cooper said: "Door het specifieke ritme van 60 beats per minuut zorgt het lied Weightless er voor dat de hersengolven en hartslag samenlopen, dit verschijnsel wordt 'entrainment' genoemd. De wetenschappers maten het effect van het nummer op de hartslag, ademhaling en het niveau van transpiratie, daaruit blijkt het dat ontspannder is dan muziek van rustige artiesten als Coldplay of Adele. Een goede reden om even de verrassende voordelen van muziek voor je gezondheid op een rijtje te zetten.

Geheugen

Mensen met dementia hebben het vaak moeilijk met het gesproken woord, maar experten geloven dat muziek herinneringen kan losmaken. Het deel van de hersenen dat muziek verwerkt ligt namelijk naast het gebied dat instaat voor het geheugen.

Rugpijn

Onderzoekers zeggen dat je hartslag daalt door naar een liedje te luisteren, ook neemt je bloeddruk af. Hierdoor vertraagt je ademhaling, wat de spanning in je bovenlichaam vermindert. Psycholoog Franz Wendtner: "Naar muziek luisteren gedurende 25 minuten per dag kan rugpijn helpen voorkomen."

Fitness

Door te sporten op muziek kun je betere prestaties afleveren. Amerikaanse onderzoekers ontdekten namelijk dat dit je uithouding helpt en je afleidt van lichamelijke pijntjes. Het zorgt ook voor de productie van endorfine, dit is een hormoon dat het humeur een boost geeft en ons motiveert om door te zetten.

Darmen

In een koor zingen helpt je darmen te kalmeren bij het prikkelbare darmsyndroom. Samen zingen verhoogt het niveau van het hormoon oxytocine, wat een pijnstillend effect heeft. 

Bevalling

Door naar muziek te luisteren tijdens de weeën wordt je kalmer en ervaar je minder pijn. Het helpt ook de spieren te ontspannen voor een makkelijkere geboorte. Andere studies tonen aan dat muziek de ademhaling kan vertragen. Volgens wetenschappers kan het zelfs de bevalling versnellen.

Hersenen

Naar concerten gaan is goed voor je hersenen. Wanneer je naar luide muziek luistert, stimuleer je een deel van het innerlijke oor, gekend als de sacculus. Dit zorgt voor een goed gevoel, tijdens het concert maar ook achteraf. Het moet wel luid staan want dit heeft enkel boven de 90 decibel effect. (ep)

Bron: HLN.be

Het betreffende nummer is hier te vinden: http://www.youtube.com/watch?v=VKI92De-t4U, laat een reactie horen als het werkt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten