maandag 22 oktober 2012

6 verborgen signalen dat je meer slaap nodig hebt



Iedereen kent de klassieke signalen van slaaptekort: je moet je naar het werk slepen, je geeuwt de hele dag, je bent traag en je hoort je bed als het ware roepen. Op dagen dat je vierde kopje koffie die signalen maskeert, denk je de strijd gewonnen te hebben. Maar niets is minder waar, want meestal zijn er nog een paar verborgen signalen aanwezig.

En dat is niet zonder gevaar, want met minder dan de aanbevolen zeven à negen uur slaap per nacht heb je een verhoogd risico op gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen en obesitas. Bovendien kan het ook je dagelijkse gedrag op subtielere manieren aantasten.

Let dus op met deze verborgen signalen die wijzen op slaaptekort:

1. Je bent uitgehongerd
Als je de hele dag honger hebt (en niet omdat je het ontbijt oversloeg of meer sport), kan dat het gevolg zijn van te weinig slaap. Onderzoek linkte slaaptekort namelijk met een verhoogd ghrelinegehalte, hetzelfde hormoon dat ook de eetlust aanwakkert. Het doet je vooral hunkeren naar calorierijke voedingsmiddelen, vandaar de hogere kans op obesitas bij slaaptekort.

2. Je bent huilerig
Raak je bij het minste al geëmotioneerd of begin je snel te huilen? Steek de schuld dan niet meteen op het premenstruele syndroom, maar denk na over je slaapgewoontes. Een brein met tekort aan slaap reageert namelijk 60 procent meer op negatieve beelden, zo blijkt uit een recent onderzoek.

"Zonder slaap lijkt het brein niet in staat om emotionele ervaringen in de juiste context te plaatsen en een gecontroleerde en gepaste reactie uit te lokken", aldus onderzoeksleider Matthew Walker.

3. Je bent vergeetachtig of ongeconcentreerd
Je steekt de schuld van je concentratieprobleem misschien op je leeftijd, de stress of je overvolle mailbox, maar een gebrek aan slaap kan de echte schuldige zijn. Te weinig uren in dromenland werd al gelinkt aan een heleboel cognitieve problemen, zoals moeilijkheden om aandachtig te blijven, verwarring, vergeetachtigheid en leerproblemen. Wie steeds vergeet waar hij zijn sleutels gelegd heeft, denkt dus best even na over zijn slaapgewoonten.

4. Je raakt niet van je verkoudheid af
Ook als je blijft snotteren is het een goed idee om je slaapschema te controleren. Mensen die minder dan zeven uur per nacht slapen hebben namelijk drie keer meer kans om een verkoudheid te krijgen dan degene die minstens een nachtrust van acht uur hebben.

5. Je bent onhandiger dan anders
Eerst sla je de wekker van je nachtkastje, dan mors je koffie over de krant en vervolgens stoot je je teen op weg naar buiten. Onderzoekers weten niet precies waarom, maar vermoeide mensen hebben tragere en minder precieze motorische vaardigheden. Vooral je reflexen zullen eronder lijden, net als je evenwicht, dieptezicht en reactietijd.

6. Je hebt geen zin in seks
Als jij en/of je partner niet in de juiste stemming raken en er geen sprake is van stress of een gezondheidsprobleem, dan is het hoog tijd om wat meer tijd tussens de lakens door te brengen. Slapend weliswaar.

Zowel mannen als vrouwen die niet voldoende slapen kunnen namelijk te maken krijgen met een verminderde zin in seks. Daarnaast kan slaapgebrek ook het gehalte van het stresshormoon cortisol verhogen, wat ook niet echt bevorderlijk is voor je seksleven.

(Door: Lien Buyck)

Bron: Goedgevoel.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten