woensdag 10 oktober 2012

Verborgen schatten in het junk-DNA

Een internationaal team van honderden wetenschappers heeft zich gestort op het ontrafelen van de geheimen van het zogeheten junk-DNA.

Stukken DNA in het genoom die voorheen junk-DNA werden genoemd omdat men dacht dat ze geen functie hadden, blijken in feite een complex ‘controlepaneel’ voor onze genen te vormen.

De studie leidt naar verwachting tot nieuwe medische behandelingen omdat gebieden in het genoom kunnen worden aangewezen die ziektes zoals kanker veroorzaken.

Encode

Bepaalde ‘schakelaars’ zijn al geassocieerd met 100 ziektes waaronder de ziekte van Crohn, kinderdiabetes en schizofrenie. Slechts één tot twee procent van ons genoom bevat genen, stukken van ons DNA die instructies dragen voor de vorming van eiwitten waar cellen uit bestaan.

Van het resterende deel van het genoom, met name gebieden die ver van de genen verwijderd zijn, werd altijd gedacht dat het geen doel had. Het werd junk-DNA genoemd.

Tijdens het nieuwe project, Encode genaamd, ontdekten wetenschappers dat 80 procent van de ‘junk’ helpt bepalen hoe en waar eiwitten worden aangemaakt.

Verbaasd

Ze vonden vier miljoen gebieden die dienen als ‘schemerschakelaar’ voor individuele genen. Die bepalen hoe actief of inactief de genen zijn.

Experts van 32 instituten hebben hun bevindingen in 30 academische publicaties verspreid over drie wetenschappelijke tijdschriften. Ze hebben een gedetailleerde kaart gemaakt van de vier miljoen stukken van het DNA die onze genen reguleren.

De afgelopen 20 jaar begonnen wetenschappers zich te beseffen dat junk-DNA een bepaalde functie moest hebben omdat het onze vatbaarheid voor ziektes leek te beïnvloeden. De onderzoekers zeiden verbaasd te zijn hoeveel delen van het genoom een actieve rol spelen.

Oerwoud

“We wisten altijd al dat het junk-DNA meer moest zijn, maar ik verwachtte nooit zo veel schakelaars te ontdekken,” zei Dr. Ewan Birney van de Cambridge-universiteit. “Het lijkt daar op een oerwoud. Het barst van het leven.”

Door vast te stellen hoe de ‘schakelaars’ werken kunnen wetenschappers kijken hoe mutaties van het genoom kunnen leiden tot ziektes en nieuwe behandelingen ontwikkelen.

De aankomende vijf jaar worden de data, die gepubliceerd zijn in Nature, Genome Biology en Genome Research, gebruikt om ziektes opnieuw te categoriseren.



Bron: Telegraph.co.uk via Niburu.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten