maandag 11 juni 2012

De mens evolueert nogsteeds

4 tekenen van evolutie in de moderne mens.

1. We drinken melk
Oorspronkelijk kon de mens geen lactose meer verteren zodra hij geen borstvoeding meer kreeg. Toen men melk van koeien, schapen en geiten begon te drinken waren diegenen die wel lactose konden verteren beter af en konden zij zich beter voortplanten. Op dit moment is meer dan 95% van de Noord-Europeanen genetisch in staat om melkproducten te verteren.

2. We verliezen onze verstandskiezen
Onze voorouders hadden veel grotere kaken dan wij. Hierdoor konden zij goed kauwen op rauwe wortelen, noten en bladeren. Nu hebben we mes en vork om kleine hapklare stukjes eten te maken. Hierdoor hebben we geen verstandskiezen meer nodig. Tegenwoordig krijgt 35% van de mensen geen verstandskiezen meer.

3. We kunnen steeds beter tegen bepaalde ziektes
Uit onderzoek blijkt dat er in de laatste 40.000 jaar 1800 genen zijn bijgekomen. Veel van deze genen zorgen ervoor dat we bestand zijn tegen bepaalde infectieziektes als malaria en tuberculose.

4. Onze hersenen krimpen
Onze hersenen zijn de laatste 30.000 jaar van 1500 kubieke centimeter naar 1350 kubieke centimeter gekrompen. Er is een theorie die stelt dat onze hersenen krimpen zodat ze sneller werken en minder plaats innemen.

Meer over de evolutie van de mens

Bron: Mental Floss via Welingelichtekringen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten