donderdag 14 juni 2012

Overtuiging



Gevoelens en stemmingen veranderen herhaaldelijk in de loop van de dag door het contact met anderen en onder invloed van gebeurtenissen en omstandigheden. Je schommelingen in stemming en gedrag zijn in hoge mate het resultaat van hoe je denkt. Diepergewortelde denkgewoonten, attitudes, ontwikkelen zich tot gevoelens, die veel beperkender zijn dan vluchtige gevoelens die komen en weer verdwijnen. Achter positief of negatief ingesteld zijn zit meestal een levenshouding, ook wel attitude genoemd. Zoals ook aan optimistisch of pessimistisch zijn meestal een attitude ten grondslag ligt. Een attitudeverandering van pessimistisch naar optimistisch kan een spectaculaire verandering geven in het uiteindelijke resultaat van hoe je 'in het leven staat.' Het omgekeerde geldt in dit geval ook.

Onderzoek hiernaar bij optimistisch en pessimistisch ingestelde verkopers toonde aan dat een positieve attitude de verkoopcijfers deed stijgen, terwijl een pessimistische leidde tot een daling. Bovendien bleek het effect zich door de tijd heen te vergroten. Veel langer en sterker inwerkend dan kortstondige gevoelens, of zelfs attitudes, zijn echter je op een dieper denkniveau liggende overtuigingen. Qua potentie om je te kunnen beïnvloeden is er dus een gelaagdheid van vluchtige gevoelens via attituden naar overtuigingen.
 
Deze laatste zijn van doorslaggevend belang als je iets wilt bereiken. Ze zijn bepalend voor je zgn. zelfbeeld (hoe zie je jezelf) en voor wat je van jezelf vindt. Ze vormen het script voor de film van je leven. Je kan oefenen wat en zoveel je wilt, maar het effekt zal gering zijn als je diep van binnen een negatieve overtuiging hebt over jezelf in relatie met waar je naar streeft. Omgekeerd is met een positeve overtuiging (waarin je in zo'n geval automatisch gelooft) mentale training nauwelijks nodig, en training in de zin van aan te leren vaardigheden verloopt veel soepeler.
 
Overtuigingen zijn ontstaan door blootstelling aan de omgevingsfactoren in de jaren dat je werd gevormd door de invloed van ouders, docenten, mentoren en andere opvoeders, of van rolmodellen zoals toonaangevende sporters, acteurs of mensen uit de showbusiness. Alles wat zo tot onderdeel is gemaakt van je systeem van overtuigingen heeft invloed op wie je nu bent. Dus ook door studie en ervaring opgedane kennis kunnen je overtuigingen worden bijgesteld.

Overtuigingen houden voortdurend de van buitenaf komende boodschappen (of die binnen in je in de vorm van zelfkritiek op je denken) tegen het licht. Ze werken als filters voor je waarneming van de wereld om je heen.

Lees verder op: Psycho-consult.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten