dinsdag 1 mei 2012

Dagdromen als therapie

Foto: transair.co.uk










Hypnose blijkt een effectieve manier te zijn om kinderen met chronische medisch onverklaarde buikpijn af te helpen. Het werkt zelfs beter dan medicatie. Uit recent onderzoek blijkt dat het positieve effect van hypnotherapie bijna 5 jaar later nog steeds aanhoudt. Hypnotherapie is uitermate geschikt voor kinderen: ze hebben meer fantasie en daardoor kun je ze makkelijker motiveren om de oefeningen te doen.

Met hocus pocus heeft de toegepaste hypnotherapie weinig te maken: de patiëntjes werden niet in trance gebracht om vervolgens rond te rennen als een kip. Het gaat niet om de hypnose die je ziet op tv, waarin een hypnotiseur de controle overneemt. De toestand waarin de kinderen worden gebracht, lijkt meer op een staat van volledige ontspanning, dagdromen. Tijdens alle oefeningen hielden de kinderen volledige controle over zichzelf.

De sessies bestaan uit een combinatie van concentratie-oefeningen en oefeningen op het gebied van visualisatie, ego-versterking en ademhaling. Hypnotherapie gaat over afleiding van pijn en angst. De kinderen wordt bijvoorbeeld gevraagd om zich voor te stellen hoe het er in hun buik aan toe gaat. Vervolgens leren ze hoe ze hun buik kunnen vertellen dat het anders moet. Maar ook moeten ze zich voorstellen hoe ze een wilde rivier kunnen opdragen om een rustig beekje te worden.

Na afloop van de sessies werd gekeken hoeveel kinderen een verlaging van de pijnscores aangaven van minstens 80%. Dat was zo in 85% van de gevallen. In de controlegroep van kinderen, die alleen een gesprek met een kinderarts hadden, was dat slechts 25%. Na bijna 5 jaar waren die percentages respectievelijk 68 en 20%.

Er wordt op dit moment een studie opgezet waaraan 260 kinderen met chronische buikklachten mee zullen doen. De helft van de kinderen krijgt een hypnotherapeut, de andere helft een CD waarop de 6 sessies van de hypnotherapeut zijn opgenomen. In de VS is al gebleken dat een CD bijna net zo effectief is als een therapeut. Als dat ook voor kinderen met chronische buikkramp zo is, kan dit veel besparen op de zorg.

Bron: AMC-magazine via Welingelichtekringen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten