donderdag 3 mei 2012

Geloof in toekomst bepalend voor het geluksgevoel


Personen die in een rooskleurige toekomst geloven, voelen zich ook in het heden het meest gelukkig. Dat is de conclusie van een onderzoek in Australië en China onder leiding van wetenschappers aan de University of Queensland. De onderzoekers merken op dat het individu zich het beste blijkt te voelen wanneer verwacht wordt dat er nog heel wat goede dingen in het verschiet liggen. Er wordt aan toegevoegd dat het individu veel minder door spijt wordt beheerst dan tot nu toe vaak werd aangenomen.

"Het individu overschat de positieve vooruitzichten voor de toekomst," merkt onderzoeksleider Paul Frijters op. "Deze rooskleurige vooruitzichten blijken cruciaal te zijn voor de tevredenheid over de huidige situatie." De onderzoekers stelden vast dat de verwachting over de toekomstige gezondheidstoestand ongeveer één zesde van het effect op de actuele tevredenheid heeft dan de huidige daadwerkelijke gezondheidssituatie.

De onderzoekers merkten ook op dat vijfendertigplussers en vrouwen geneigd waren om een groter belang toe te kennen aan hun toekomstige gezondheid dan mannen en jongere respondenten. Voor deze laatste groepen vormde de toekomstige gezondheid geen factor voor geluk. Professor Frijters wijst er ook op dat in China de armste bevolkingsgroepen, gevestigd op het platteland, zich het meest gelukkig voelden, dankzij de extreem hoge verwachtingen rond hun toekomstige inkomen.

De minst gelukkige inwoners van China moeten volgens de onderzoekers worden gezocht bij de groep die van het platteland naar de steden is verhuisd. "Hoewel deze groep meer dan het dubbele verdient van de landelijke bevolking, ligt het tevredenheidsniveau er gevoelig lager," voert Paul Frijters aan. Dat heeft volgens de onderzoekers te maken het verwachtingen die niet werden ingevuld. (MH)

Bron: Express.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten