zondag 27 mei 2012

41 procent van de zonnecrèmes versnelt groei huidkanker

Ze lijken inwisselbaar, maar de ene zonnecrème is duidelijk de andere niet. Na onderzoek van 500 (Amerikaanse) zonnecrèmes blijkt dat 41 procent vitamine A (retinyl palmitate) bevat, wat de groei van huidkanker en huidtumoren net kan versnellen.

Meer dan de helft van de crèmes blijkt oxybenzone te bevatten, wat de hormoonhuishouding beïnvloedt en de kans op kanker en vruchtbaarheidsproblemen doet toenemen.

8 procent geschikt

Uiteindelijk concludeerde de milieuorganisatie Environmental Research Group dat maar 40 van de onderzochte crèmes (8 procent) geschikt was voor gebruik.




"Er worden te vaak overdreven uitspraken en beloftes gedaan over de factor, en er zitten te vaak potentieel schadelijke stoffen in", besluit Environmental Research Group.

Geen spray

De gewone zonnecrèmes scoorden beter dan de nu populaire sprays en poeders. Met een crème kan je immers een goede dikke laag leggen, wat zeker voor kinderen aan te raden is. Crèmes die moeilijk smeren en een witte laag op de huid achterlaten verdienen de voorkeur.

Zinkoxide

De groep raadt aan geen zonnecrèmes te kopen die meer dan factor 50 belooft. Integendeel zelfs, ze zou factor 30 verkiezen boven factor 50, en zinkoxide of titaniumdioxide boven oxybenzone. Ook moet er altijd een UVA- en UVB-filter aanwezig zijn.

Nut oxybenzone en avobenzone

Oxybenzone is de meest gebruikte stof om UVB-stralen te absorberen. Avobenzone absorbeert UVA. Het heeft het nadeel dat het afgebroken wordt door zonlicht, dus het moet gecombineerd worden met andere ingrediënten om effectief te zijn. Beide stoffen worden gemakkelijk door de huid opgenomen (tot 9 procent), wat ook betekent dat ze gemakkelijk schade kunnen aanrichten in het lichaam.

Vraagtekens

Maar anderen plaatsen ook vraagtekens bij het gebruik van titaniumdioxide of zinkoxide. Ze worden dan wel minder opgenomen door de huid, maar hun effecten zijn nog niet bekend. Er bestaat een lichte voorkeur voor zinkoxide boven titaniumdioxide omdat het biologisch afbreekbaar is.

Natuurlijke crèmes

Wie liever naar natuurlijke zonnecrèmes grijpt kan terecht in enkele natuurwinkels. Deze zijn meestal gemaakt met organische oliën van macadamianoten, groene thee-extracten, bijenwas, gezuiverd water en titaniumdioxide of zinkoxide. Dat laatste zorgt voor de witte laag op de huid. Deze crèmes vergen wel een pak meer wrijven voor ze door de huid worden opgenomen.

Bron: Fieggentrio.blogspot.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten