donderdag 3 januari 2013

15 tot 20 procent van de bevolking is hoogsensitief



Liefst 15 tot 20 procent van de bevolking is hooggevoelig. Het merendeel weet dit echter niet van zichzelf.

Ze voelen zich vaak al sinds hun kindertijd anders, maar hebben geen idee hoe ze van anderen verschillen. Ze gaan er vanuit dat mensen in hun omgeving op dezelfde manier denken en voelen zoals zij.

Ze vinden het tegelijkertijd logisch dat zij kunnen wat anderen kunnen, maar daardoor komen ze regelmatig in de problemen.

Mooie aspecten

Carrièrecoach Katrin Van de Water ontdekte op haar 28ste dat ze hoogsensitief is. “Het kan soms jaren en enkele crises duren voordat de link met hooggevoeligheid of -begaafdheid duidelijk wordt,” zei ze. “Veel van mijn klanten zijn hooggevoelig, al weten ze dat vaak niet van zichzelf. Doordat ik zelf HSP (hoogsensitief persoon) ben, heb ik er een speciale sensor voor ontwikkeld.”

Ze wil mensen niet in hokjes plaatsen, maar merkte bij zichzelf dat ze bepaalde dingen beter kon plaatsen door zich erin te verdiepen. Het werd haar ineens duidelijk waarom ze niet ‘gewoon’ een baan kon hebben, waarom schoonheid belangrijk voor haar is, waarom ze grote mensenmassa’s en thrillers liever mijdt. Sindsdien richt ze zich vooral op de mooie aspecten die het haar brengt: een intenser leven en mensen beter kunnen aanvoelen bijvoorbeeld.

Wat zijn de kenmerken van HSP?
Verontwaardiging over onechtheid en onrecht
Zoeken naar zingeving
Een gevoel van anders zijn, vervreemding en eenzaamheid
Een buitenbeentje zijn, niet in de pas kunnen en willen lopen
Een diep verlangen om met je creativiteit iets bij te dragen aan de wereld
Een aparte kijk op de dingen hebben
Continu nieuwe dingen willen bijleren
Emotioneel intens
Talent voor crisis

Hooggevoeligheid gaat vaak samen met hoogbegaafdheid. Dankzij het werk van de Amerikaanse psychologe Elaine Aron is hooggevoeligheid sinds 1996 een bekend begrip geworden. Haar boeken openden bij veel mensen de ogen en hebben voor een golf van herkenning gezorgd. HSP’s hebben een gevoeliger zenuwstelsel waardoor ze intern en extern sterker worden geprikkeld dan de doorsnee mens.

Levenswijze aanpassen

Volgens Aron is het belangrijk dat HSP’s hun levenswijze aanpassen aan hun aangeboren eigenschap. Ze doen er goed aan meer rust te nemen, vaker alleen te zijn of de natuur op te zoeken en overprikkeling in bijvoorbeeld drukke omgevingen te beperken. Ook is het belangrijk dat zij schuld- of minderwaardigheidsgevoelens over hun inherente beperkingen loslaten. HSP’s doen er verstandig aan niet te proberen zich te conformeren aan het gedrag van niet-HSP’s, aldus Aron.

Onder de juiste omstandigheden kunnen HSP’s informatie beter en uitgebreider verwerken waardoor zij aanzienlijk aan de samenleving bijdragen. Volgens Aron zijn HSP’s vaak de ideale werknemer omdat ze consciëntieus en loyaal zijn en veel inzicht hebben in mensen en processen. Ook zijn ze erg gericht op kwaliteit.

Bekijk ook de video ‘Hoe moeilijk is het om kinderen te hebben die hoogbegaafd zijn?

Bron: Jobat.be via Niburu.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten