donderdag 3 januari 2013

Nomofobie -angst dat je mobieltje het niet doet- in opmars



De eerste Amerikanen die een rechtszaak hadden aangespannen omdat ze kanker hadden gekregen door hun mobieltjes zijn reeds in het gelijk gesteld.

Nomofobie, een nieuwe aandoening die van toepassing is op mensen die in paniek raken als hun mobieltje het niet meer doet of geen bereik heeft, is in opmars. Uit een universitaire studie blijkt dat vooral jongeren zich geen raad meer weten zonder hun mobieltje. Het probleem is echter dat diverse onafhankelijke wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat frequente blootstelling aan mobieltjes, andere draadloze apparatuur en slimme energiemeters schadelijke gevolgen voor de gezondheid kan hebben en zelfs kanker kan veroorzaken.

Jongeren kijken je met een wazige blik vol ongeloof, spot en soms een vleugje bewondering aan als je het hebt over prehistorische tijden -ongeveer een kwart eeuw geleden- waarin vrijwel niemand een mobieltje had en als je iemand wilde bereiken onderweg moest stoppen bij een restaurant of een telefooncel* moest opzoeken. De weinige mobieltjes die wél bestonden waren in het bezit van een klein clubje rijken en topmanagers en moesten door het enorme formaat met bijna 2 handen tegelijk worden vastgehouden.

* Grotendeels glazen hokje met felgekleurde randen met daarin een draadtelefoon die op muntjes werkte. Tenminste, als je het geluk had er één te vinden die niet door vandalen was vernield.

Stress en angst

Anno 2012 zijn mobieltjes, die stuk voor stuk sneller zijn en veel meer kunnen dan de grootste supercomputers uit de jaren '70, niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Voor velen lijkt het zelfs een eerste levensbehoefte te zijn geworden om op ieder gewenst moment te kunnen bellen, sms'en of internetten. Met name jongeren zijn zó afhankelijk van hun mobieltje geworden, dat sommigen letterlijk zwaar gestrest of zelfs in paniek raken als hun zaktelefoon annex computer annex camera annex agenda geen bereik heeft of erger nog: het niet meer doet. Een nieuwe aandoening is dan ook geboren: nomofobie.

Volgens een onderzoek dat werd gepubliceerd in het Indian Journal of Community Medicine heeft 73% van alle studenten zijn mobieltje dag en nacht aanstaan. 56% houdt het apparaatje dicht tegen zijn lichaam aan. Uit een ander onderzoek bleek dat 13 miljoen Britten last krijgen van angstgevoelens als ze hun mobieltje niet kunnen gebruiken. Meer dan 50% van de ondervraagden zei dan ook de telefoon nooit uit te zetten.

Nieuwe ziektes door mobieltjes

Wereldwijd schrappen steeds meer mensen hun vaste telefoonaansluiting en zijn alleen nog mobiel te bereiken. Dat schept echter nieuwe problemen: uit diverse studies blijkt namelijk dat veelvuldig gebruik van mobieltjes of deze urenlang op je lichaam dragen dezelfde schadelijke effecten kan hebben als andere draadloze apparatuur en slimme energiemeters. Veel nieuwerwetse ziekten, variërend van hypergevoeligheid voor elektromagnetische straling tot bepaalde kankersoorten en storingen in het immuunsysteem zijn reeds in verband gebracht met het gebruik van mobieltjes.

Verband met sterke groei autisme

Inmiddels is er ook bewijs geleverd dat de sterke groei van autisme onder andere te maken heeft met de forse toename van RF (Radio Frequentie) straling in de atmosfeer, die schade zou aanrichten aan de hersenen van ongeboren en jonge kinderen. Het aantal baby's met autisme groeide van 1 op de 150 in 2002 naar ongeveer 1 op de 50 tien jaar later.

Mobieltjes zenden zogenaamde niet-ioniserende RF stralen uit. Dit betekent dat er energie wordt verzonden die niet sterk genoeg is om bij het passeren van het menselijk lichaam elektronen van een atoom los te maken (en zo een ion te produceren), maar wel sterk genoeg om elektronen een hogere energie te geven. Het menselijk lichaam kan deze energie op de plaatsen die vaak worden blootgesteld aan een mobieltje (hoofd en middel, waar de meeste mensen het apparaatje dragen) absorberen.

WHO: Mobieltjes 'mogelijk kankerverwekkend'

In juni 2011 classificeerde de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) de straling die door de circa 4,6 miljard mobieltjes op de wereld wordt geproduceerd dan ook als 'mogelijk kankerverwekkend'. Hiermee werden mobieltjes in dezelfde categorie geplaatst als lood en chloroform. De WHO concludeerde dat frequente blootstelling aan straling van mobieltjes gelinkt kan worden aan kwaadaardige hersentumoren.

Apple waarschuwt gebruikers inmiddels om hun iPhones op minimaal 1,5 centimeter van hun lichaam te dragen, minder vaak te bellen en zo veel mogelijk gebruik te maken van de handsfree optie. Vooral het eerste en laatste advies is praktisch echter nauwelijks uitvoerbaar.

Straling verstoort DNA reparatie

In een recente presentatie toonde Devra Lee Davis, voormalig wetenschapper aan de National Academy of Sciences, de gevaren van mobieltjes aan. Davis dacht aanvankelijk dat de straling geen kwaad kon, totdat ze na uitvoerig onderzoek tot geheel andere conclusies kwam. De impact op het lichaam wordt niet veroorzaakt door het lage energieverbruik van mobieltjes, maar door de pulserende straling die ze uitzenden en die de reparatie van beschadigd DNA in het lichaam kan verstoren.

VS: Jaarlijks half miljoen kankergevallen door mobieltjes

Davis zegt ook dat mobieltjes de oorzaak zijn van kankertumoren die ontstaan op plaatsen die veel bloot staan aan direct contact (ook met kleding ertussen) met het apparaat. Epidemioloog en gezondheidswetenschapper George Carlo, oprichter van het Science and Public Policy Institute, stelde al jaren geleden dat de industrie nooit serieus onderzoek heeft verricht naar de gevolgen van mobiele straling. Na een 6 jaar durend onderzoek dat $ 28 miljoen kostte concludeerde Carlo in 1999 dat de straling dermate ernstig is, dat in 2010 jaarlijks zo'n 500.000 Amerikanen kanker zouden krijgen als direct gevolg van het gebruik van mobiele telefoons.

Verstoring pacemakers en hersenen

Daarnaast zijn er aanwijzingen dat mobieltjes de werking van pacemakers kunnen verstoren en een kwalijke invloed hebben op de ontwikkeling van de schedel van kinderen. Ook de zogenaamde bloed-brein barrière, die onze hersenen beschermt tegen giftige stoffen, kan worden beschadigd door straling van mobieltjes.

Verzekeraars vinden risico's te groot

De grote fabrikanten hebben sinds Carlo's onderzoek alles gedaan om de resultaten te ontkennen en te ontkrachten. Hierbij werd niet geschroomd de reputaties van diverse wetenschappers kapot te maken. Verzekeringsmaatschappijen hebben echter besloten dat mobieltjes een te groot risico voor de gezondheid vormen om dit door klanten te laten verzekeren.

Kankerpatiënten winnen rechtszaken

In de VS zijn onlangs twee mensen die een rechtszaak hadden aangespannen omdat ze een tumor hadden gekregen vanwege het vele gebruik van mobieltjes op hun werk in het gelijk gesteld. Inmiddels spannen ook andere mensen met onder andere hersentumoren rechtszaken aan. Volgens Carlo wordt de kans steeds groter dat de fabrikanten straks enorme schadevergoedingen moeten betalen als blijkt dat miljoenen mensen kanker hebben gekregen als gevolg van het gebruik van hun producten.

Enorme gevolgen voor samenleving

Waarschijnlijk zullen zelfs de grootse fabrikanten dergelijke schadevergoedingen niet overleven. Dat kan desastreuze gevolgen hebben voor de samenleving en wereldeconomie, die voor een groot deel gebaseerd is op deze technologie. Carlo: 'De fabrikanten denken dat ze hun klanten kunnen blijven manipuleren en dat ze door kunnen gaan met hun arrogantie en miljoenen mannen, vrouwen en kinderen in gevaar kunnen brengen, omdat ze denken dat ze uiteindelijk toch niet verantwoordelijk zullen worden gesteld.' (1)

Xander

(1) World Net Daily

Bron: Xandernieuws.punt.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten