dinsdag 18 december 2012

Zweeds bedrijf start met lichttherapie in bushaltes





AMSTERDAM – Een Zweeds energiebedrijf heeft een oplossing bedacht voor buspassagiers om de donkere wintermaanden goed door te komen. Met lichttherapie in bushaltes hoopt het bedrijf een slecht humeur tegen te gaan.

In het noordelijk gelegen plaatsje Umeå heeft het lokale energiebedrijf dertig bushokjes voorzien van daglichtlampen. In de winter schijnt de zon in het dorp alleen tussen 10.00 en 14.30 uur.

“Mensen krijgen een kleine energiekick terwijl ze wachten en bovendien de vitame D die ze nodig hebben”, aldus Anna Norrgard van Umeå Energi in een interview met The Local.

Voor de verlichting van de bushokjes wordt gebruik gemaakt van duurzame energiebronnen en wordt de schadelijke UV-straling gefilterd. Op deze manier lopen gebruikers geen risico op huidaandoeningen.

Een vijfde van de Zweedse inwoners heeft volgens onderzoek last van seizoensafhankelijke depressie. Naast een somber humeur kan het een verstoord slaappatroon en slechte eetgewoontes veroorzaken. Daglicht is een van de simpelste medicijnen tegen de kwaal.

Bron: WTF.nl via NU.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten