zondag 25 november 2012

Gezonde mensen even duur

Een gezonde leefstijl leidt niet tot lagere zorguitgaven. Dat zegt bijzonder hoogleraar gezondheidseconomie Johan Polder. “Via leefstijl besparen op de zorguitgaven is een illusie. Het is merkwaardig dat we bij preventie het debat voeren dat het geld moet opleveren. Preventie levert gezondheid op,” aldus Polder dinsdag tijdens het congres “Vitale Toekomst van de Nederlandse gezondheidszorg” dat georganiseerd is door innovatienetwerk VitaValley en Zorgvisie.
Omdat gezonde mensen langer leven, maken zij per saldo net zoveel gebruik van de gezondheidszorg als ongezonde mensen die eerder sterven. Polder is een van de auteurs van het boek “Een vitale toekomst, onze gezondheidszorg in 2040.” In het boek proberen 30 wetenschappers een antwoord te vinden op de vraag hoe de zorg georganiseerd en betaald moet worden als mensen steeds ouder worden. De levensverwachting in Nederland stijgt snel. Het lijkt erop dat per week de levensverwachting met ongeveer een weekend wordt verlengd. Dit kan betekenen dat de helft van de meisjes die sinds 2000 in welvarende landen geboren zijn, haar honderdste verjaardag zal vieren. Het eerste exemplaar is gisteren aangeboden aan SER-kroonlid Hans Kamps omdat de SER momenteel een advies voorbereidt over de houdbaarheid van de zorg.

Ab Klink

Ab Klink, voorzitter van de raad van toezicht van VitaValley is kritisch over de traditionele aanpak van de stijgende zorguitgaven. “Met budgetteren houd je de zorgkosten een paar jaar in de hand, daarna krijg je een inhaaleffect. Bij een algemeen eigen risico werp je een drempel op en dat leidt tot het mijden van zorg en uiteindelijke hoge medische kosten. Ongebreidelde concurrentie leidt tot hogere productiviteit maar ook tot hogere volumes en hogere zorguitgaven,” aldus Klink dinsdag. Een risico van budgetteren in tijden van vergrijzing is bovendien dat in een markt waarin personeel schaarser wordt de loonkosten in de zorg lager komen te liggen dan in het bedrijfsleven. Met als gevolg een uittocht van personeel uit de zorg.

Betaalbaar
Om de zorg betaalbaar te houden, moet volgens hem meer gekeken worden naar de relatie patiënt-professional. Professionals kunnen elkaar spiegelinformatie geven over de beste behandeling en meer overleggen met patiënten. De financiering moet worden niet langer worden afgestemd op volume. “Als je in de financiering differentieert naar het type zorgvraag ben je dichter bij een oplossing dan via budgetteren of ongebreidelde competitie,” aldus Klink. (Zorgvisie-Eric Bassant)

Bron: Zorgvisie.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten