vrijdag 2 november 2012

Vrouwelijke Tarzan: "Ik ben in jungle opgevoed door apen"


Marina Chapman mag nog altijd graag in bomen klauteren.

De Britse huisvrouw Marina Chapman werd door kapucijnapen in Colombia 'opgevoed' nadat ze als vijfjarig kind werd ontvoerd en in de jungle achtergelaten. Vijf jaar lang woonde ze bij de apen, tot ze door jagers werd ontdekt die haar verkochten aan een bordeel. Ze heeft er een boek over geschreven.

De kapucijnapen leerden de kleine Marina hun gewoontes en vaardigheden.
In 'The Girl With No Name: The Incredible True Story of the Girl Raised by Monkeys' doet Champan haar wild sprookjesverhaal uit de doeken.

Voor dood achtergelaten

Chapman werd ontvoerd toen ze vijf was, vermoedelijk voor losgeld. Haar ontvoerders lieten haar echter voor dood achter in de jungle. Daar werd ze naar eigen zeggen geadopteerd door de kapucijnapen. Die gaven Marina te eten en hielpen haar om zich aan hun levensstijl aan te passen.

Nadat ze ongeveer vijf jaar bij de apen had geleefd, werd Marina ontdekt door jagers en verkocht aan een bordeel. In haar tienerjaren werd ze dienstmeid. Toen ze in de twintig was, ontmoette ze haar toekomstige man tijdens een vakantie in Engeland. Ze kregen samen twee kinderen.

Kinderlijk

"Als we te eten wilden, moesten we geluiden maken zoals de apen die ze had gekend", stelt haar dochter in de Sunday Times. "Mijn schoolvrienden waren dol op mama omdat ze zo ongewoon was. Ze was kinderlijk, op heel veel manieren".

Na-apen

Andrew Lownie, de agent van Chapman, verklaart: "Marina stond als kind oog in oog met een twintigtal nieuwsgierige kapucijnapen. Door de dieren te volgen en na te doen wat zij deden, wat ze aten en dronken, werd Marina een lid van de familie. Ze leerde hoe de dieren met elkaar omgingen en ook hun taal maakte ze zich eigen. Ze vochten, speelden en deelden zowel tedere als angstwekkende ervaringen. Marina leerde in bomen klimmen zoals geen andere mens het kan. Ze kan zich verstoppen als de besten en kan communiceren met dieren".

Hoewel de vrouw inmiddels een 'normaal' leven heeft in Engeland, mag ze nog altijd graag in bomen klauteren, vogels en konijnen met haar blote handen vangen of koeien melken.

Marina Chapman mag als een 'wild kind' beschouwd worden, een menselijk kind dat tijdens de vormingsjaren zonder menselijk contact opgroeide.

Verhalen over wilde kinderen zijn zeldzaam maar steevast verbluffend. Zo leefde Oxana Malaya, beter bekend als 'het Oekraïense hondenmeisje' vijf jaar lang met een roedel wilde honden. In Zuid-Afrika, zo meldt National Geographic, groeide een jongen op met een troep bavianen.
 
Bron: HLN.be 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten