donderdag 15 november 2012

Onderbuikgevoel betrouwbaar?





Al honderden jaren zijn wetenschappers druk in de weer met het ontrafelen van de manier waarop wij als mens precies beslissingen nemen. Zowel onze hersenen, als ons instinct staan daarbij centraal. Bij een nieuwe studie aan de afdeling psychologie van de universiteit van Tel Aviv ging men kijken wat er gebeurt als je mensen dwingt te beslissen puur op basis van hun buikgevoel.



Meteen werd duidelijk dat we zelfs als we razendsnel moeten beslissen altijd de factor 'waarde' toevoegen. We gaan eerst kijken naar de sterktes en zwaktes om een algemeen beeld te scheppen, vooraleer we een uiteindelijke beslissing nemen.

"Onze studie toont aan dat mensen een opmerkelijke gave hebben om waarde op een intuïtieve manier te integreren. De mogelijkheid bestaat dan ook dat we in ons brein een systeem hebben dat gespecialiseerd is in het afwegen van iets of iemands waarde", verklaart professor Usher.



Buikgevoel

Om de kern van dit systeem te bestuderen, ontwikkelde het team een experiment dat deelnemers doorheen een gecontroleerd beslissingsproces voert. Op een scherm moesten de proefkonijnen getallenparen volgen die aan een snel tempo de revue passeerden. Het scherm werd telkens ingedeeld in een linker- en rechtergroep. De groepen van cijfers representeerden zogezegd de beurs.

Aan de deelnemers werd gevraagd om keer op keer de groep cijfers te kiezen met het hoogste gemiddelde. Omdat de cijferkoppels echter zo snel wisselden (twee tot vier per seconde) was het onmogelijk alles te memoriseren en tijd te maken voor degelijke wiskundige berekeningen. Ze moesten met andere woorden steunen op hun buikgevoel.

Accuraat

Wanneer de groepen bestonden uit zes paren van cijfers kozen de deelnemers in 65 procent van de gevallen juist. Toen het aantal cijferkoppels per groep werd opgetrokken naar 24, steeg ook de juistheid naar 90 procent. "Het menselijk brein kan intuïtief veel informatie opnemen en een snelle beslissing maken op basis van de algemene waarde. Reageren vanuit je buik leidt dus tot kwalitatieve beslissingen", besluit professor Usher.

Bron: Wereldgeheimen.nl via Volkskrant.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten