vrijdag 2 november 2012

Hebben dieren een besef van tijd?



Ratten kunnen zich herinneren dat ze voorbij een stuk kaas passeerden. Ze kunnen in tegenstelling tot mensen die herinnering niet in de tijd plaatsen, concluderen William Roberts en zijn collega’s van de universiteit van Western Ontario.

De onderzoekers plaatsten een groep ratten in een labyrint en lieten ze langs de verschillende delen passeren. Op sommige delen waren grote hoveelheden kaas geplaatst, op andere minder of geen. Daarna werd de kaas verwijderd of vervangen door uitwerpselen. De onderzoekers wilden te weten komen of de ratten zich konden herinneren waar het meeste kaas had gelegen, hoe lang geleden dat was of een combinatie van beide.

Wat bleek? De ratten konden zich enkel herinneren waar ze de kaas hadden gezien. Maar het moment waarop dat was gebeurd konden ze zich niet herinneren.

‘De ratten herinneren zich of ze iets hebben gedaan, zoals voedsel verbergen, vijf uur geleden of vijf dagen geleden,’ aldus Roberts. 'Hoe meer tijd voorbij gaat, hoe vager die herinnering wordt. Wat ze zich niet kunnen herinneren is op welk specifiek moment in het verleden het verbergen gebeurde.’

Eerdere studies gaven aan dat ratten zich herinnerden dat ze voedsel hadden verborgen maar uit dat onderzoek kon niet worden opgemaakt of de dieren daarbij een tijdstabel konden produceren.

'Het onderzoek,' besluit Roberts, 'ondersteunt de theorie dat dieren verloren zijn wat betreft de tijd en dat 'toekomst' en 'verleden' voor hen betekenisloze begrippen zijn.’

Bron: Express.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten