zaterdag 24 november 2012

Lachen is goed voor het hart



Een nieuw onderzoek stelt dat glimlachen tijdens een stressvolle situatie je hartslag kan verlagen. De volgende keer dat je in de file staat, laat je eventuele ergernis dan verdwijnen door een snelle glimlach op je gezicht te toveren.



Onderzoekers van de University of Kansas liet studenten eetstokjes in hun mond houden om een glimlach of een neutrale uitdrukking te simuleren en exposeerde ze vervolgens aan een stressvolle situatie. Het resultaat? Glimlachers hadden lagere hartslagen en een verminderde stressreactie in vergelijking tot de neutrale deelnemers.

Onderzoekers geloven dat het activeren van bepaalde gezichtsspieren – zoals de spieren die we gebruiken om te glimlachen – een bericht naar je hersenen stuurt. Je bent gelukkig. Kalmeer.

Hoofdonderzoeker Sarah Pressman, Ph.D., een assistent professor aan de University of Kansas, legt uit: “Het is niet zo dat alleen onze hersenen gelukkig zijn en ons laten glimlachen, het kan ook andersom zijn – we voelen de glimlach en worden gelukkig,” zegt ze.

En wat dan over het verlagen van je hartslag? “Als je gelukkig bent, neem je stress anders waar en voel je je minder bedreigd,” zegt Pressman.

Maar hier is de kers op de taart: Je hoeft niet echt gelukkig te zijn om te vruchten hiervan te plukken. Mensen in dit onderzoek waren niet per se in een goede bui – ze glimlachten gewoon alsof. Dus steek je middelvinger niet op naar die idioot op de weg, maar forceer een glimlach. Zelfs als het raar aanvoelt, is het een gemakkelijke manier om een zeer korte stressreactie te doorbreken, zegt Pressman.

Bron: Happynews.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten