dinsdag 13 maart 2012

Wat als ons gevoel slimmer is dan ons ratio?

Op je gevoel vertrouwen vaak toch de meest rationele beslissing?



Eeuwenlang hebben mensen emoties ondergeschikt gemaakt aan hun rationele denkwijze. Emotie werd gezien als een overblijfsel van een primitief verleden. Begaan we fouten, dan wijzen we naar onze kortzichtige gevoelens. Jonah Lehrer van wired.com vroeg zich af of het mogelijk is dat onze emoties ons meer vertellen dan we denken? Wat als onze gevoelens slimmer zijn dan wijzelf?

Verschillende recente onderzoek geven aan dat ons emotioneel systeem effectief complexe beslissingen kan nemen die een groot aantal variabelen in rekening houden. Indien waar, zou dit betekenen dat ons onderbewustzijn eigenijk geschikter is voor bepaalde taken dan ons bewust denkproces, en dat onze emoties, die we gewoonlijk beschouwen als irrationele, impulsieve ballast, in werkelijkheid een vorm van hoge intelligentie zijn.

Een studie van Michael Pham van Columbia Business School is de meest recente demonstratie van de intellectuele kracht van emotie en intuitie. Hij vroeg een groot aantal studenten een reeks voorspellingen te maken voor een divers gamma onderwerpen, gaande van het weer, over de winnaar van de zangwedstrijd ‘Idool’ tot de voorverkiezingen voor de presidentïele kandidaat binnen de Amerikaanse Democratiche partij in 2008. Uit de resultaten bleek dat studenten die het meeste vertrouwen hadden in hun emoties steeds opnieuw de beste voorspellingen maakten  en dat die 20% beter waren dan die van de rationele studenten. Pham noemde dit fenomeen het “emotioneel orakeleffect”.

De verklaring voor dit fenomeen schuilt in de verwerkingskracht van onze hersenen. Het onbewuste deel van onze hersencapaciteit is in staat om enorme hoeveelheden informatie te verwerken, zodat het grote hoeveelheden gegevens kan analyseren zonder te worden overweldigd. De menselijke ratio aan de andere kant zou slechts een viertal variabelen tegelijkertijd in overweging kunnen nemen.

Maar hoe krijgen we toegang tot al deze analytische verwerkingskracht die per definitie buiten ons bewustzijn plaatsvindt? Het antwoord op die vraag is: emotie. Elk gevoel is een soort samenvatting van informatie. Een korte inhoud van al de gegevens die onbewust door  onze hersenen wordt verwerkt. Dus als we een voorspelling willen maken over iets erg complex, dan kan die emotionele informatie essentieel zijn.

Betekent dit dat we elke emotie die we aanvoelen blindelings moeten gaan vertrouwen? Niet direct. Emotie geeft ons enkel bruikbare informatie als we de relevante kennis al onbewust bezitten. Emotie is dus niet dom en ook niet alwetend: het is een imperfect orakel.

Bron: Express.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten