maandag 19 maart 2012

Colloïdaal zilver helpt tegen mondinfecties

Wetenschappers hebben ontdekt dat gisten die moeilijk te behandelen mondinfecties veroorzaken worden gedood met behulp van zilveren nanodeeltjes. Deze gistinfecties, veroorzaakt door Candida Albicans en Candida Glabrata richten zich op de jonge, oude en immuno-gecompromitteerde. Professor Mariana Henriques en haar collega's van de Universiteit van Minho hopen zilveren nanodeeltjes in mondwater en kunstgebitten te testen als een mogelijke preventieve maatregel tegen deze infecties.

Professor Henriques en haar team, keken naar het gebruik van verschillende maten van zilveren nanodeeltjes om hun anti-schimmel eigenschappen te bepalen tegen Candida. Deze gist veroorzaakt infecties zoals spruw en tandheelkundige stomatitis, een pijnlijke infectie die ongeveer zeven van de tien kunstgebitdragers treft. Infecties zoals deze zijn bijzonder moeilijk te behandelen, omdat micro-organismen een biofilm vormen.

De wetenschappers gebruiken kunstmatige biofilms in omstandigheden die het speeksel zo goed mogelijk nabootsen. Ze voegden verschillende maten en concentraties van zilveren nanodeeltjes toe en vonden dat verschillende maten van nanodeeltjes allemaal even effectief waren in het doden van de gisten. Door de diversiteit van de grootte van nanodeeltjes die anti-schimmel eigenschappen te tonen hopen de onderzoekers dat deze nanodeeltjes worden gebruikt in veel verschillende toepassingen.
Sommige onderzoekers hebben hun bezorgdheid geuit voer de veiligheid van de nanodeeltjes, maar de auteurs benadrukken dat dit onderzoek nog in een vroeg stadium is en dat uitgebreide veiligheids-studies zullen worden uitgevoerd voordat een product op de markt komt.

Professor Henriques zei: Met de opkomst van Candida-infecties, die vaak resistent zijn tegen de traditionele antischimmel therapieën, is er een toenemende behoefte aan alternatieve benaderingen. Dus, zilveren nanodeeltjes lijken een potentiële nieuwe strategie om deze infecties te bestrijden. Omdat de nanodeeltjes relatief stabiel zijn in een vloeibaar medium, zouden zij kunnen worden ontwikkeld tot een mondspoeling.

Ook hoopt Professor Henriques de zilveren nanodeeltjes te integreren in een prothese, die hierdoor infecties zouden kunnen voorkomen.

Vertaling: Suzanne Earth Watcher

Bron: Sciencedaily.com & Earthwatcher.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten