donderdag 5 juli 2012

Bijen kunnen 'tijd terugdraaien' en verjongen



Wetenschappers van de Universiteit van Arizona hebben ontdekt dat de hersenveroudering bij oudere honingbijen wordt teruggedraaid op het moment dat ze larven verzorgen.

Hoewel het onderzoek naar dementie zich alleen richt op nieuwe medicijnen kan sociale interventie de hersenaandoening mogelijk behandelen.

Het team onder leiding van Gro Amdam liet de oudere, foeragerende bijen sociale taken verrichten in het nest waarop veranderingen in de moleculaire structuur van hun hersenen werden gemeten. Het onderzoek is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Experimental Gerontology.

Leervermogen

“Op basis van eerder onderzoek weten we dat de mentale gesteldheid van bijen die in het nest blijven en zorgen voor de larven stabiel blijft,” zei Amdam. “Na enige tijd verlaten de bijen het nest om voedsel te verzamelen. Vanaf dat moment verouderen ze in hoog tempo. Na slechts twee weken zijn de vleugels van de foeragerende bijen versleten, vallen hun haren uit en gaat hun hersenfunctie zienderogen achteruit. We wilden zien wat er zou gebeuren als we de bijen opnieuw lieten zorgen voor larven.”

Op het moment dat de oudere bijen terugkeerden naar het nest werd een aantal dagen weinig activiteit gemeten. Daarna begonnen enkele van de oude bijen naar voedsel te zoeken terwijl andere de larven verzorgden. De onderzoekers ontdekten dat ongeveer de helft van de oudere bijen na 10 dagen beter in staat was om nieuwe dingen te leren.

Het team van Amdam zag niet alleen hoe het leervermogen van de bijen herstelde, ze ontdekten ook een verandering in de eiwitten in het brein van de bijen. Na analyse bleek dat twee eiwitten aanzienlijk waren veranderd.

Sociale interventie

Het ging om Prx6, een eiwit dat ook in mensen wordt gevonden en kan helpen beschermen tegen dementie en ziektes als alzheimer, en een eiwit dat andere eiwitten beschermt tegen schade wanneer het brein of ander weefsel wordt blootgesteld aan stress.

“Misschien kan sociale interventie - veranderen hoe je omgaat met je omgeving - helpen om ons brein jong te houden,” zei Amdam. “Omdat de genoemde eiwitten in zowel bijen als mensen worden gevonden kunnen ze mogelijk spontaan reageren op bepaalde sociale ervaringen.”

Amdam stelt voor om meer onderzoek te doen naar zoogdieren om te kijken of dezelfde moleculaire veranderingen die de bijen ervaren ook kunnen worden bewerkstelligd in mensen.

Bron: Sciencedaily.com via Niburu.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten