donderdag 12 juli 2012

Hond beschermt baby tegen infecties



Baby’s die tijd doorbrengen in de buurt van een hond hebben minder oorinfecties en ademhalingsaandoeningen dan baby’s die in een huisdiervrije omgeving opgroeien, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

De studie in het tijdschrift Pediatrics wijst erop dat een hond die vaak buiten komt het immuunsysteem van een kind gedurende het eerste levensjaar kan stimuleren.

Katten lijken baby’s ook in een bepaald opzicht te beschermen, hoewel het effect minder sterk is als bij honden. Tijdens het onderzoek onder 397 Finse kinderen werd de gezondheid van elk kind tijdens het eerste levensjaar bijgehouden door de ouders.

Luchtweginfecties
Baby’s die opgroeiden in een huis met een kat of een hond hadden 30 procent minder kans op symptomen die te maken hebben met luchtweginfecties waaronder hoesten, hijgen, rinitis en koorts. Daarnaast liepen ze de helft minder kans een oorinfectie te krijgen.

De experts van de Universiteit van Kuopio in Finland speculeren dat het contact met dieren het immuunsysteem helpt versterken met onder meer als gevolg dat infecties minder lang duren. Kinderen die tijdens de studie contact hadden met een kat of hond waren veel gezonder, aldus de onderzoekers.

Antibiotica

Het verschil bleek niet te worden beïnvloed door factoren als borstvoeding, crèche, opgevoed door rokers of ouders met astma. Ook werd voor baby’s die in de buurt van een hond opgroeiden minder vaak antibiotica voorgeschreven.

Eerder onderzoek leidde tot tegenstrijdige resultaten. Zo concludeerden sommige studies dat er geen voordelen zijn verbonden aan het contact tussen jonge kinderen en huisdieren terwijl andere aantoonden dat het contact met dieren bescherming biedt tegen verkoudheid en maagaandoeningen.

De auteurs zeiden dat hun onderzoek verschilt van eerdere analyses omdat tijdens de studie enkel is gekeken naar het eerste levensjaar en niet naar oudere kinderen.

Bron: AFP via Niburu.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten