donderdag 5 juli 2012

'Chronische pijn heeft een emotionele oorzaak'

Vergelijkbare verwondingen kunnen uiteenlopende gevolgen hebben voor verschillende individuen. Het verschil is volgens Amerikaanse wetenschappers afhankelijk van de emotionele staat van het brein, aldus The Telegraph.

Sommige mensen herstellen helemaal van bepaalde verwondingen, terwijl anderen chronische pijn blijven voelen. Volgens professor Vania Apakarian van de Northwestern University in Chicago is “de verwonding zelf niet genoeg om de aanhoudende pijn te verklaren.”

Studies van hersenscans tonen aan hoe chronische pijn ontstaat als gevolg van een emotionele respons op een verwonding. “Voortdurende pijn heeft te maken met een combinatie van de verwonding zelf en de staat van het brein,” aldus Apakarian.

Hoe emotioneler het brein reageert op de oorspronkelijke verwonding, hoe waarschijnlijker dat de pijn blijft voortduren nadat de fysieke wonde is genezen. Deze emotionele reactie houdt een interactie in tussen twee hersenregio’s: de frontale cortex en de nucleus accumbens.

Apakarian geeft aan dat “die delen van het brein bij bepaalde individuen actiever zijn, of dat er genetische of andere factoren aan het werk kunnen zijn, die de emotionele hersenregio’s bij sommigen actiever maken.”

De conclusies komen uit een onderzoek van 40 vrijwilligers met rugpijn. Via hersenscans slaagden de wetenschappers er in om met 85% nauwkeurigheid te voorspellen welke individuen chronische pijn zouden ontwikkelen en welke niet.

Apakarian hoopt om op basis van zijn bevindingen nieuwe behandelingen te ontwikkelen tegen chronische pijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten