donderdag 20 september 2012

Manipuleren ze binnenkort onze dromen?



De ietwat griezelige doorbraak is een feit: wetenschappers zijn erin geslaagd de dromen van ratten te manipuleren en mikken nu op de mens als volgend proefkonijn. Aan de hand van specifieke geluiden, gelinkt aan de voorgaande dag, werd het onderwerp van de dromen beïnvloed.
 
Onderzoekers van het Instituut van Technologie in Massachusetts exploreerden de manier waarop de hippocampus nieuwe ervaringen encodeert in het geheugen. Eerder was al bewezen dat we tijdens het slapen dagelijkse gebeurtenissen als het ware opnieuw afspelen om ze te verankeren in ons geheugen. Nu blijkt dat deze 'replays' beïnvloed kunnen worden van buitenaf, meerbepaald door herkenbare signalen.

Manipulatie

De ratten werden getraind om - lekker cliché - door een doolhof te lopen en te reageren op twee specifieke signalen. Bij het ene moesten ze naar links als ze de begeerde snack wilden vinden, bij het andere naar rechts. Tegelijkertijd werd de hersenactiviteit van de dieren nauwkeurig gevolgd. Ook tijdens het slapen werden de hersengolven geregistreerd.

Aan de hand van een correlatieve analyse konden de onderzoekers bevestigen dat de ratten droomden over hun avonturen in het doolhof. Bij het afspelen van de twee gekende signalen zagen ze de inhoud van de dromen veranderen naar het specifieke scenario dat ze associeerden met dat bewuste signaal.

Droomingenieur

Dit bewijst dat het zogezegde 'dream engineering' niet langer uitsluitend behoort tot de wondere wereld van de sciencefictionfilms. Herinneringen kunnen van buitenaf geheractiveerd worden terwijl we slapen. "Dream engineering opent een deur naar meer invasieve manipulatie. Het biedt kansen om in de toekomst bepaalde herinneringen te stimuleren, veranderen of blokkeren", besluit neurowetenschapper Matt Wilson.

Bron: DeMorgen.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten