vrijdag 14 september 2012

Vogels houden 'begrafenis' voor doden

Wanneer westerse struikgaaien een dode vogel zien roepen ze naar elkaar en stoppen ze met foerageren.

De struikgaaien verzamelen zich vaak rond het lichaam van de vogel, zo hebben wetenschappers ontdekt. Dat melt de BBC.

Het gedrag kan zijn ontstaan om andere vogels te waarschuwen voor dreigend gevaar, aldus onderzoekers uit Californië. Ze hebben hun bevindingen gepubliceerd in het tijdschrift Animal Behaviour.

Kakofonie

De onthullingen zijn gedaan tijdens een studie door Teresa Iglesias en haar collega’s van de Universiteit van Californië in Davis. Ze plaatsten een aantal objecten in de achtertuin van willekeurige mensen en observeerden hoe westerse struikgaaien in het gebied reageerden.

Het ging om gekleurde stukken hout, dode struikgaaien, opgezette struikgaaien en Amerikaanse oehoes. De struikgaaien reageerden onverschillig op de houten objecten. Wanneer ze echter een dode vogel zagen sloegen ze alarm en waarschuwden ze soortgenoten.

De struikgaaien verzamelden zich rond het dode lichaam en creëerden een kakofonie van klanken, een oproep aan andere struikgaaien om zich ook rond de dode vogel te scharen. De struikgaaien staakten zeker een dag lang hun zoektocht naar voedsel.

Rouwen

Wanneer ze werden blootgesteld aan een opgezette uil verzamelden de vogels zich opnieuw om een serie waarschuwingssignalen af te geven. Ze probeerden het vermeende roofdier af te schrikken.

De resultaten laten zien dat de struikgaaien de aanwezigheid van een dode vogel zien als informatie die openlijk moet worden gedeeld, zonder dat ze getuige zijn geweest van een gevecht of de manier waarop de vogel aan zijn einde is gekomen, aldus de onderzoekers.

In 2007 ontdekten onderzoekers dat de struikgaai voedsel voor de volgende dag verstopt op plaatsen waar anders niets te halen zou zijn, iets wat grenst aan menselijke doordachtheid.

Ook andere dieren zijn zich bewust van overleden soortgenoten. Giraffen en olifanten blijven bijvoorbeeld rond het lichaam van een pas overleden familielid drentelen, wat erop wijst dat dieren begrijpen wat de dood inhoudt en zelfs kunnen rouwen om overledenen.

Bron: BBC.co.uk via Niburu.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten