donderdag 19 april 2012

Waarom accupunctuur het brein prikkelt zodat de chi weer gaat stromen

Acupunctuur komt oorspronkelijk uit het oude China en wordt al meer dan 2500 jaar toegepast.

De traditionele Chinese geneeskunde leert ons dat ziekte wordt veroorzaakt door blokkades en onbalans van energie (bekend als chi) die door meridianen in het lichaam stroomt. Naalden op specifieke punten in het lichaam brengen verzachting.

Kwakzalverij

Sinds de zeventiger jaren wordt acupunctuur steeds populairder buiten Oost-Azië. In het Westen werd het ooit gezien als kwakzalverij, maar officiële instanties als de Wereldgezondheidsorganisatie, de Britse National Health Service en de Amerikaanse National Institutes of Health ondersteunen het toepassen van acupunctuur in bepaalde omstandigheden.

Er is bewijs dat acupunctuur effectief werkt tegen een aantal aandoeningen zoals rugletsel, onvruchtbaarheid en bijwerkingen van chemotherapie. Tevens is aangetoond dat de werking van acupunctuur niet kan worden verklaard door het placebo-effect. Ondanks diepgaand onderzoek blijft het mechanisme van deze oude helingskunst vooralsnog onbekend.

Ontastbaar

Wenjing Huang van de Charité van de Vrije Universiteit Berlijn, de grootste universiteitskliniek van Europa, gebruikte samen met zijn collega’s meer dan 100 studies om hersenkaarten te produceren van 18 acupunctuurpunten. De hersengebieden die worden geactiveerd door een bepaald punt te stimuleren zijn weergegeven in rood, de gebieden die worden gedeactiveerd zijn blauw.


Punten GB37 (galblaas) en UB60 (urineblaas) tonen deactivatie in visuele hersengebieden als de cuneus. Het team concludeerde dat acupunctuur de verwerking van zowel fysieke sensaties als gedachten beïnvloedt. Voor Huang en zijn collega’s bleef de bron van chi echter ontastbaar.

Bron: Newscientist.com via Niburu.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten