dinsdag 24 april 2012

Weten we wat ons gelukkig maakt?

happy_people

Psychologen stellen dat ‘gelukkig zijn’ wordt bepaald door dagelijkse, normale activiteiten. Maar begrijpen wij intuïtief welke strategieën bevorderlijk zijn voor ons geluk, of niet? Om uit te zoeken of studenten dit weten, vroegen Tkach en Lyubomirsky 500 studenten over de strategieën die zij gebruikten om het ‘gelukkig zijn’ te vergroten.

Hieronder staan de strategieën die studenten hebben aangegeven, van meest naar minst genoemd. Tkach en Lyubomirsky keken bij elke strategie eveneens naar de relatie tussen het gebruik van de strategie en de mate van ‘gelukkig zijn’ onder studenten, om te zien of diegenen die een bepaalde strategie hanteerden daadwerkelijk gelukkiger waren.

Houd er rekening mee dat dit een koorrelationele studie is. Dit betekent dat het ons enkel kan vertellen dat twee dingen, bijvoorbeeld het hebben van een sociaal leven en gelukkig zijn, gerelateerd zijn, dus niet dat het een de oorzaak is van het ander. Dat gezegd hebbende, zijn er andere studies die causaliteitsbewijs leveren voor sommige categorieën.

1. Een sociaal leven
Sociale affiliatie: rondhangen met vrienden, het helpen van anderen – was de meest genoemde methode om gelukkiger te worden. Het had eveneens de sterkste relatie met het daadwerkelijke gelukkig zijn onder studenten. Geen verrassingen hier. Experimenten waarin de sociale activiteit van mensen werd gemanipuleerd tonen aan dat wanneer dit wordt verhoogd, dit leidt tot gelukkigere mensen. Het is verheugend om te zien dat de meest gebruikte strategie waarschijnlijk ook werkt!

2. Gelukkig doen
Directe strategieën zoals ‘gelukkig doen’ en ‘lachen’ waren op een na het meest populair. Hoewel er wat experimenteel bewijs is om dit te onderbouwen, zijn Tkach en Lyubomirsky voorzichtig. Ik zou ook voorzichtig zijn. ‘Gelukkig doen’ kan nuttig zijn als een korte termijn strategie, maar ik weet niet zo zeker of dit wel nuttig is op de lange termijn.

3. Het bereiken van lange termijn doelen
De studenten waren behoorlijk enthousiast over het opstellen van lange termijn doelen voor persoonlijk presteren en je er vervolgens aan houden. Dit was een relatief populaire strategie om gelukkiger te worden en er zijn ook een aanzienlijk aantal studies die deze bevinding onderbouwen. Goed gedaan studenten!

4. Passieve vrijetijdsbesteding
Hier is de eerste boosdoener. Passieve vrije tijd, zoals TV kijken of gamen is relatief populair, maar heeft geen relatie tot gelukkig zijn. Experimentele studies ondersteunen dit door weinig voordelen te vinden voor gelukkig zijn door passieve vrijetijdsbesteding. Dus het is tijd om de kijkdoos en de Xbox uit het raam te gooien.

5. Actieve vrijetijdsbesteding
Geen twijfel over deze. Het is bewezen dat actieve vrijetijdsbesteding zoals hardlopen of fietsen gelukkiger maakt. Het is verontrustend dat deze actieve vrijetijdsbesteding lager op de lijst staat dan passieve vrijetijdsbesteding.

6. Religie
Dit was een relatief impopulaire strategie om gelukkiger te worden, hoewel je dikwijls hoort dat religie en ‘gelukkig zijn’ goed samen gaan. Tkach en Lyubomirsky stellen dat de reden voor deze relatie te maken kan hebben met sociale verbondenheid, het hebben van een doel in het leven, of zelfs een lager alcoholgebruik.

7. Feesten en uitgaan
Het is misschien verrassend onder universiteitsstudenten dat dit relatief impopulair is als een activiteit die gelukkiger maakt. Het is maar goed ook, want zodra er rekening werd gehouden met hun extraversie, bleek dat mensen die meer feestten niet gelukkiger waren.

8. Mentale controle
Dit is de tweede boosdoener. Het draait om het denken aan slechte gedachten: zowel het overwegen en het proberen te onderdrukken ervan. Deze categorie is significant gerelateerd aan ‘ongelukkig zijn’.

Voorgaand onderzoek heeft inderdaad gevonden dat zowel blijven hangen aan negatieve gedachten als het proberen te onderdrukken van negatieve gedachten tot ‘ongelukkig zijn’ leidt.

Deze laatste categorie van mentale controle valt op: wat doet het in hemelsnaam op een lijst van strategieën om gelukkiger te worden? Statistisch gezien was het de sterkste voorspeller van ongelukkig zijn. Dit suggereert dat een significante minderheid van de mensen precies het foute idee heeft over welke strategieën mensen gelukkiger maken.

Passieve vrijetijdsbesteding is de andere categorie die opvalt. Alle andere categorieën in de top 6 hebben ten minste een relatie tot gelukkig zijn. Deze heeft dat niet en staat toch op nummer 4 in de lijst.

De positieve boodschap is dat de strategieën die mensen gebruiken om gelukkiger te worden over het algemeen daadwerkelijk helpen. We moeten hier op zelfrapportage vertrouwen, dus mensen kunnen ook een verkeerde voorstelling geven van wat ze daadwerkelijk doen, maar ze weten in ieder geval voor het grootste gedeelte wat ze zouden moeten doen.

Bron: Happynews.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten